HDW HOP 2017: Kukkii

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 7.−17.9.2017.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat kaupungin toista kertaa. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista, ja tarkastelee kehittyvän kaupungin teemaa.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. HDW HOP -installaatiosarjan avajaisia juhlitaan kaikkien kaupunkilaisten kanssa 7.9.

Esittelyvuorossa on Antrei Hartikaisen Kukkii-installaatio, korkeista veistoksista koostuva kukkaketo. Stockmannille asettuva installaatio, tarjoaa kävijöille hetkeksi mahdollisuuden irtautumiseen kiireestä. Installaatio on tehty yhteistyössä Laura Väinölän kanssa.

Stockmann ja Helsinki Design Week kutsuvat kaupunkilaiset myös uuteen Designer’s Day -tapahtumaan. Tule kuuntelemaan paneelikeskusteluja, joissa visioidaan tulevaisuuden tavarataloja elämysten ja palvelumuotoilun kautta sekä pohditaan tulevaisuuden klassikkotuotteiden menestysreseptiä muotoilijoiden ja trendianalyytikon johdolla. Ohjelmassa on myös kuvittaja Leena Kisosen vetämiä naamio-työpajoja sekä opastettuja kierroksia, joissa bongaillaan tavaratalon kulttuurihistoriallisesti merkittäviä muotoilu- ja taideaarteita. Tutustu Designer’s Dayn ohjelmaan täältä.

Q&A: Kukkii

Keitä olette ja mistä aiemmista töistänne olette erityisen ylpeitä?

Olen puuseppämestari Antrei Hartikainen, suunnittelija sekä toteuttaja. Erityisen palkitsevia ovat olleet yhteistyö projektit, jotka ovat  liittyneet tuotesuunnitteluun, arkkitehtuuriin tai isompiin teos kokonaisuuksiin. Ne ovat olleet myös väylä oppia itsestä uusia puolia muiden työskentelyn kautta. Viimeisimpänä valmistuneet yhteistyöt ovat muun muassa Fiori-sohvapöydät POIAT suunnittelutoimiston kanssa ja Y-installaatio Seurasaareen Emmi Keskisarjan, Janne Teräsvirran ja Tommi Alatalon kanssa.

Puuseppämestari Antrei Hartikainen © Kari Nyyssönen

Mistä idea installaatioon syntyi?

Olin jo aiemmin suunnittellut ja toteuttanut yksittäisiä Kukkii -veistoksia ja seinähyllyjä. Aina uutta kukkaa veistäessä pohdin, kuinka pysäyttävä olisikaan korkeista veistoksista koostuva kukkaketo tai kelluva vesikasvi maisema, jonka kohtaamiseen liittyisi vahvasti ihmettely, muistot ja hiljentyminen. Alunperin Kukkii veistokset ovat saaneet innoituksen tyynestä järvimaisemasta, josta vesikasvit nousevat korkeana kohti taivasta.

Fiori sohvapöytä, Antrei Hartikainen ja POIAT © Arsi Ikäheimonen

Kaikki installaatiot tutkivat kaupunkien kehittymistä. Mitä ajatuksia teillä on teemasta ja miten teoksenne ilmentää sitä?

Kun kaupungit tiivistyvät ja jokaisen käytettävän neliömetrin tavoitteena on maksimaalinen tuottavuus, unohtuu siinä helposti tilan tärkeys. Installaation tavoitteeena on muistuttaa, kuinka tärkeitä ovat ne mieleenpainuvat ja merkitykselliset hetket, jotka antavat mahdollisuuden rauhoittumiseen, havainnointiin ja luovuuden kokemiseen. Hetken kiireettömyys, kun on tilaa ja aikaa vain olla ja ihmetellä ympärillä olevaa. Toivon kaupunkien kehityksen mahdollistavan tällaiset ajatukset tulevaisuudessa ja tarjoavan esteettisyyttä osana ihmisten arkea.

© Chikako Harada
Kupu © Antrei Hartikainen

Miksi installaatiotanne kannattaa tulla katsomaan?

Stockmannin tavaratalo antaa hienot puitteet tiivistettyyn kaupungin tuntuun. Installaatio tarjoaa kävijöille hetkeksi mahdollisuuden irtautumiseen kiireestä ja tavoitteista. Ihmettelyä, taidokasta puumuotoilua sekä mielleyhtymiä luonnosta keskellä vilkasta kauppakeskusta.

Millainen on tulevaisuuden kaupunki? Mitä ei pidä unohtaa, kun kaupunkeja kehitetään?

Tiivis, älykäs, palveleva. Ihmisiä!!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna