Päivän tärpit: maanantai 11.9.

Uusi viikko, uudet tapahtumat, festivaali jatkuu! Mikäs sen mukavampaa kuin piristää maanantaita osallistumalla Helsinki Design Weekille. Katso tärpit maanantaille 11.9.

Tutustu koko ohjelmaan täältä.

 

Korun tekemisen prosessi

Kaksi kultaseppää suunnittelee ja valmistaa korun kestävän kehityksen teemassa viikon aikana. Prosessia voi seurata arkiviikon 11.-15.9. klo 15-18 Au3 Kultaseppien putiikissa ja Instagramissa. Keskustelemme korun valmistuksesta ja sen roolista muotoilun kestävässä kehityksessä. Lauantaina 16.9. valmiit korut ovat esillä putiikissa ja myydään korkeimman tarjouksen tehneelle. Kaikki malliston korut -15% koko viikon.

15:00-18:00
Au3 Kultasepät
Unioninkatu 27A

 

Book talks – Dialogues on design research

Oletko kiinnostunut muotoilun ja yhteiskunnan symbioottisesta suhteesta? Haluatko tietoa muotoilun tutkimuksen uusista tuulista? Tervetuloa Design Research Book Talks -tapahtumasarjaan, jossa huippututkijat Aalto-yliopiston muotoilun laitokselta osallistuvat vuoropuheluun sekä toistensa että yleisön kanssa.

Book Talks -sarjassa keskustellaan viidestä hiljattain julkaistusta kirjasta, jotka käsittelevät ajankohtaisia aiheita kansalaisaktivismista muotoilun etiikkaan, kulutuskulttuurista lasten oikeuksiin sekä feminismistä teknologiakehitykseen. Jokainen Book Talk koostuu kirjojen pääsisällön lyhyestä esittelystä, tutkijavieraiden keskustelusta ja yleisön kysymyksistä ja kommenteista. Tänään keskustelemassa ovat Ramia Mazé ja Meike Schalk: Feminist approaches on design.

16:00-18:00
Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23

 

Kävely- ja pyöräilykokemuksen muotoilutapahtuma

Ramboll järjestää yhdessä Helsingin Polkupyöräilijät ry:n kanssa tapahtuman, jonka aikana kierretään Helsingin keskustassa muutaman kilometrin mittaiset kävely- ja pyöräilykokemuskierrokset. Kierrosten aikana havainnoidaan omaa kävely- tai pyöräilykokemusta ja ajatukset dokumentoidaan reitin varrella. Kierrosten jälkeen  järjestettävässä kokemuspajassa on mahdollisuus vertailla ja tutkailla reitin varrella kerättyjä kokemuksia pohtien, miten Helsingin keskustasta kehitetään parempi jalankulun ja pyöräilyn yhteinen ympäristö. Kokemuspajan toteuttavat Ramboll Finlandin palvelumuotoilijat. Syksyn 2017 aikana julkaistaan tapahtuman tuloksista muotoiltu kävely- ja pyöräilykokemuksia ja sen kehityspotentiaalia havainnoiva materiaali.

17:00
Narinkkatori

 

Design Club Talk and Q&A: Designing for Sustainability Transitions in the Urban

Talkissa İdil Gaziulusoy Aalto-yliopistosta kertoo kaupunkiympäristöihin kohdistuneista paineista ja kestävän kehityksen tuomista haasteista, sekä siitä millainen rooli muotoilulla on muutosprosesseissa.

12:00-13:00
Kasarmikatu 15

 

Around Journal – Drawing Fashion

Visuaalisen kulttuurin sivusto Around Journal luo ainutlaatuisen taiteiden kohtaamishetken, jossa croquis-piirtämisen keinoin tutustutaan suomalaisen muotisuunnittelun valikoituihin esimerkkeihin. Luovaa iltaa vietetään Taidehallissa, Julian Rosenfeldtin Manifesto-näyttelyn yhteydessä. Otathan omat piirustusvälineet mukaan! Huomioi ennakkoilmoittautuminen.

18:00-19:30
Taidehalli
Nervanderinkatu 3
Liput: 10e

 

Marimekko x WST Second Hand Pop-Up Shop

Koko Helsinki Design Weekin ajan Marimekon Forumin-myymälässä on WST:n pop-up-shop, jossa voi tehdä second-hand-löytöjä. Tarjolla on uutta omistajaa etsiviä marimekkoja viime sesonkien mallistoista sekä aarteita vuosien tai jopa vuosikymmenten takaa. Voit myös tuoda myyntiin omia hyväkuntoisia, käytöstä poistuneita Marimekko-vaatteitasi.

10:00-21:00
Marimekko Store Forum

 

Designed for Dining

Ravintola Koskenrannan buffetpöytä on katettu keramiikkataiteilija Karin Widnäsin tavallisuudesta poikkeavilla tarjoiluastioilla. Tule nauttimaan suomalaisesta lounaasta designtunnelmissa ja kuohuvasta koskesta. Koskenranta on Helsingin Vanhankaupunginkosken rannalla sijaitseva idyllinen ravintola, kokous- ja tapahtumakeskus Helsingin syntysijojen sydämessä. Lounas on katettu maanantaista lauantaihin.

11:00-14:00
Katariina Saksilaisen katu 9

 

Hanasaaren taideavajaiset

Hanasaari on ainutlaatuinen yhdistelmä monipuolisia hotellipalveluja, upeita saaristomerellisiä puitteita sekä nimekkäiden pohjoismaalaisten suunnittelijoiden designia ja taidetta. Tervetuloa juhlimaan taideohjelman ensimmäisiä näkyviä tuloksia ja tutustumaan julkisten tilojen taiteen visioihin. Tilaisuudessa vihitään käyttöön kaksi uutta teosta: Kuvataideakatemian opiskelijan Mirza Cizmicin maalaama muraali sekä Susanne Gottbergin ja Markus Kåhren sisätilaan toteuttama taidekäytävä Korridoren. Pohjoismaisia makuja rakastava keittiömestarimme Lukas Hemnell valmistaa tilaisuutta varten kolmen ruokalajin lounaan vuodenajan raaka-aineista.

12:00-15:30
Hanasaarenranta 5, 02100 Espoo
Liput: 50e

 

Pöytäliinasi tarina

”Kaunis pellavaliina on tarkoitettu käytettäväksi, ei kaapissa pidettäväksi” sanoi kymmenien pellavadamastiliinojen suunnittelija Dora Jung aikoinaan. Tule kertomaan, miten sinä olet aarteitasi käyttänyt, mitä pöytäliinasi on kokenut kanssasi, mitä muistoja se kantaa tai mikä on sen ensisijainen tehtävä tai merkitys? Tarinoita tallentaa Helsingin yliopiston käsityötieteen tutkija Päivi Fernström. Jokainen tarinan kertonut saa 20% alennusta valitsemastaan Lapuan Kankureiden tuotteesta.

15:00-18:00
Katariinankatu 2

 

HDW HOP: Play Your Helsinki

Play your Helsinki kutsuu vierailijan jakamaan kokemuksensa Helsingistä ja osallistumaan keskusteluun siitä, mikä on itselle tärkeintä kaupungissamme, mutta myös ottamaan kantaa sen suunnitteluun ja infrastruktuuriin. Teoksen tarkoituksena on herättää pohdiskelua, muistoja ja mielipiteitä mutta myös innostaa jakamaan tarinoita Helsingistä kävijöiden kesken.

Teos koostuu sadoista metalliputkista, jotka soivat kirkonkellojen tapaan niiden keinuessa. Putkien liikkeestä kerätty tieto prosessoidaan, tallennetaan ja visualisoidaan sähköisesti installaation verkkosivuilla, joilta voi seurata miten kävijät ovat vuorovaikuttaneet teoksen kanssa. Kertyneessä datassa on oma paikkansa myös sattumanvaraisuudella ja luonnon vaikutuksella, mikä herättää kysymyksen tilastojen tarkkuudesta. Installaatio on osa HDW HOP -kaupunki-installaatioiden sarjaa.

Diana-puisto