Designsilta Suomesta Kiinaan

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden suurin hanke Kiinassa, Sino Finnish 100 Challenge, loi suhteita suomalaisten ja kiinalaisten opiskelijoiden, yritysten ja  yliopistojen välille. Tänä vuonna käynnistynyt hanke jatkuu ainakin viisi seuraavaa vuotta.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden suurin hanke Kiinassa, Sino Finnish 100 Challenge, loi suhteita suomalaisten ja kiinalaisten opiskelijoiden, yritysten ja  yliopistojen välille. Tänä vuonna käynnistynyt hanke jatkuu ainakin viisi seuraavaa vuotta.

Shanghai. ”Se oli ainutlaatuinen kokemus ja ilmapiiri hyvin kansainvälinen. Käytimme paljon englantia ja opimme toistemme tavoista paljon”, Mengfan Chen sanoo. ”Opiskelu kesäkoulussa oli hyvin erilaista kuin opiskelu Tongjissa. Täällä on luentoja, joita opiskelijat kuuntelevat, mutta kesäkoulussa teimme yhteistyötä työpajoissa.”

Mengfan osallistui viime kesänä Espoossa opiskelijakavereidensa Jingming Sunin ja Dejun Zhangin kanssa Sino Finnish 100 Challengen kesäkouluun, yhdessä muiden yli 100 suomalaisen ja kiinalaisen opiskelijan kanssa.

He sijoittuivat myös kesän alussa ratkenneessa hankkeen ideakilpailussa kymmenen parhaan joukkoon 661 ehdotuksesta. Ehdotus palkittiin kunniakirjalla Shanghaissa järjestetyssä Sino Finnish 100 Challengen loppugaalassa 13. joulukuuta.

Kolmikko puhuu hyvää englantia, mutta tilanne ei ole yhtä onnellinen monen muun kiinalaisen opiskelijan kohdalla. Englannin kielen opetus on usein tasoltaan heikkoa, eikä opiskelijoiden kielitaito kehity.

Chen, Sun ja Zhang kehittivät ideakilpailussa nettiin perustettavan virtuaalisen opetusympäristön, jossa erimaalaiset nuoret voivat saada uusia ystäviä ja keskustella keskenään englanniksi.

Timo Nyberg Aalto-yliopistosta luovutti kunniakirjan Mengfan Chenille ja Jingming Sunille hankkeen päätösgaalassa Shanghaissa.

Opiskelijoiden ideakilpailu oli vain yksi osa Sino Finnish 100 Challengea, joka oli samalla Suomen itsenäisyyden juhlavuoden isoin hanke Kiinassa.

Tongji-yliopiston Sino Finnish Centerin neuvotteluhuoneessa suomalaiset hankkeen järjestäjät summasivat ennen loppugaalaa vuoden kulkua. He ovat sitä mieltä, että vuosi saavutti tavoittelemansa tulokset.

”Kaikkiaan yli 3 000 ihmistä on osallistunut hankkeeseen sen eri vaiheissa. Erilaisia kumppaneita, firmoja, instituutteja ja yliopistoja, on ollut mukana 32, ja kaupunkeja kuusi”, hankkeen projektijohtaja, professori Jarmo Suominen sanoo.

Suomen yliopistoista hankkeeseen osallistuivat Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto, ja Kiinasta mukana oli merkittäviä designkouluja kuten Tongji- ja Donghua-yliopistot Shanghaista, China Central Academy of Fine Arts ja Tsinghua Pekingistä, Hongkongin polyteknillinen yliopisto ja Guangdongin teknillinen yliopisto. Jo niin monen koulun saaminen yhteistyöhön suomalaisten kanssa on hyvä tulos.

Yksi keskeisiä hankkeen tavoitteita on ollut opetella tekemään asioita yhdessä sekä saada tulevaisuudessa enemmän kiinalaisten huippuyliopistojen opiskelijoita kiinnostumaan Suomesta opiskelu- tai työpaikkana, tai vastaavasti saada heitä työskentelemään suomalaisiin yrityksiin Kiinassa. Tämä tavoite onnistui ainakin Mengfan Chenin, Jingming Sunin ja Dejun Zhangin kohdalla hyvin. Kaikki heistä haluaisivat palata jossain vaiheessa Suomeen opiskelemaan.

Tavoitteena on ollut myös luoda suomalaisille yrityksille bisnesmahdollisuuksia yhteistyön kautta Kiinassa. Vuosi on kuitenkin ollut lyhyt aika. Shanghain loppugaalassa hankkeen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, professori Yrjö Sotamaa lanseerasikin Sino Finnish 100 Challengelle jatkoa seuraavaksi viideksi vuodeksi. Jatkossa ohjelman teemana on Life in future cities, Elämä tulevaisuuden kaupungeissa, ja sen alla järjestetään aiempaan tapaan ideakilpailuja, kesäkoulu ja erilaisia designratkaisuihin pohjautuvia hankkeita kaupungeissa.

Professori Yrjö Sotamaa on toiminut Sino Finnish 100 Challenge -hankkeen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.
Tongji-yliopiston johtaja Zhong Zhihua maalaili Kiinan ja Suomen yhteiselle hankkeelle jatkoa.

Hankkeen ohjelma aiotaan julkaista jo lähiaikoina. Tavoitteena on saada mukaan yhä enemmän oppilaitoksia ja kaupunkeja mukaan Kiinasta ja Suomesta nykyisten Helsingin ja Espoon lisäksi. Nyt mukana olleiden yliopistojen lisäksi joukkoon pyritään saamaan lisää uusia oppilaitoksia Kiinasta ja Suomesta.

Hankkeeseen eivät ole olleet tyytyväisiä vain sen suomalaiset järjestäjät. Loppugaalassa puheenvuoron käyttäneet kiinalaiset yliopistojen johtajat, heidän joukossaan Tongji-yliopiston johtaja Zhong Zhihua, korostivat hyvää yhteistyötä ja halukkuutta sen jatkuvuuteen tulevina vuosinakin. Viisivuotisessa ohjelmassa halutaan kehittää muun muassa uudenlaisia innovaatioita kaupunkien käyttämiseen.

Su Yungsheng toimii johtajana syksyllä toimintansa aloittaneessa, Aalto-yliopiston ja Tongjin perustamassa uudessa koulutusyksikössä, jonka nimi on Shanghai International College of Design and Innovation. Sulla on pitkä kokemus yhteistyöstä Shanghain kaupungin kanssa. Hän oli mukana Shanghain 2010 maailmanäyttelyn järjestelyissä ja hänellä on hyvät suhteet muun muassa Shanghain liikennelaitokseen.

”Yksi uuden ohjelman haasteista voisi liittyä esimerkiksi Shanghain metrojärjestelmän kehittämiseen, miten se kytketään muuhun joukkoliikenteeseen sujuvammin”, Su sanoo.

Sino Finnish 100 Challengessa hän on ollut mukana sen alusta saakka.

”Sino Finnish 100 Challenge muutti paljon ilmapiiriä. Teknologia, taide ja bisnes ovat yhdessä samassa ekosysteemissä”, hän summaa hankkeen tähänastista hyötyä.