Weekly Pics: Martta Louekari

Weekly Pics -sarjassa kurkistetaan muotoilualan ammattilaisten arkeen ja juhlaan. PR-, viestintä- ja konsulttitoimisto Junin viestintäjohtaja Martta Louekari valmisteli vuoden ajan Pitti Uomon Suomi-osastoa. Tällä viikolla pääsemme näkemään, mitä miestenmuodin suurtapahtuman kulisseissa tapahtui.

Weekly Pics -sarjassa kurkistetaan muotoilualan ammattilaisten arkeen ja juhlaan. PR-, viestintä- ja konsulttitoimisto Junin viestintäjohtaja Martta Louekari valmisteli vuoden ajan Pitti Uomon Suomi-osastoa. Tällä viikolla pääsemme näkemään, mitä miestenmuodin suurtapahtuman kulisseissa tapahtui.

9.1. klo 08.00 Lentokone nousee pimeästä loskasateesta. Pilvien yläpuolella paistaa aurinko, jota en ole nähnyt moneen kuukauteen. Tuntuu kuin olisi herännyt pitkästä unesta.

Klo 10.00 Milanon rautatieasemalla tuttu pipo heiluu Treno Italian automaatin edessä. Männistö-merkin Julia Männistö ja Kasia ostavat lippua samaan junaan. Samalla lennolla ovat tulleet muun muassa Kauppalehden Jani Niipola ja hänen kuvaajansa. Jani on ollut meidän rakas Firenze-opas koko vuoden ajan. Kaupungissa asuneena ja kokeneena Pittin kävijänä Jani on neuvonut parhaat ravintolat, kauneimmat näkymät yli kaupungin ja herkullisimmat Aperol Spritzit. Jani on varmasti kaupalliselta puolelta katsottuna Suomen paras miestenmuodin asiantuntija ja on ollut mahtavaa tehdä myös Guest Nation Finland -projektia hänen kaltaisensa ammattilaisen kanssa. Milano Centralella olemme olleet niin monta kertaa, että kutsumme sitä tuttavallisesti Centuksi. Bistrosta saa mukaan taivaallisia sitruunakeksejä, mutta nyt tarvitsemme jotain miestä vahvempaa. Kahvia ja proseccoa!

Klo 14.00 Saavun showroomille. Bisnespartnerini Miia Koski ja sisustusarkkitehti Linda Bergroth viimeistelevät tilaa, suunnittelijat höyryttävät ja silittävät vaatteita. Tila on ihana. Linda on suhtautunut projektiin alusta lähtien tavanomaisella kunnianhimollaan. Tilan pääelementti on italialainen marmori. Siinä missä muiden osastot ovat messumattoa, teippiä ja väliaikaisia ratkaisuja, on Linda vuokrannut kymmeniä tuhansia tonneja marmoria italialaiselta kaivokselta. Pala Italian maaperää, Michelangelon ja muiden renessanssimestarien materiaali, tuntuu ihanalta ja juhlavalta – ja oikealta.

Klo 16.00 Kasaamme Firenzen Polimoda-koulussa opiskelevan, meille lennosta auttelemaan tulleen Huuko Kosken kanssa Guest Nation Finland -julkaisua ja viimeistelemme tilaa. Huuko on unelmaharjoittelija: tehokas, ennakoiva, itsenäinen, eikä valita vaikka on joutunut raahaamaan 60 kiloa lehtiä ympäri Helsinkiä ja Firenzeä. Julkaisu on ollut meille yksi hankkeen peruspilari, sen kautta voimme kertoa laajemmin suomalaisista suunnittelijoista sekä heidän taustoistaan ja mallistoistaan helposti. Kannessa komeilee suomalainen supermalli, Pradan kampanjasta tuttu Kerkko Sariola. Pittin pääpaviljongin katolla kyltissä Kerkko näyttää enkeliltä illan myötä tulleen sadepilvien hämärässä.

Klo 20.00 Dinner Palazzo Pittissä. Pitti Uomo alkaa aina valtavalla dinnerillä – ja millaisella! Palazzo Pittin Sala Palatino on katettu 300 ihmiselle, kristallikruunut loistavat niin että suomalaisen vielä talviunesta havahtuneita silmiä häikäisee. Vaikka tila on äärettömän juhlava ja italialaiset parhaat päällä, on tunnelma välitön ja hauska. Myöhemmin katselen pimeältä parvekkeelta alas puutarhaan. Italia on parhaimmillaan siellä missä vuosisatojen ymmärrys kauneudesta, tiloista ja väreistä yhdistyy luontoon.

10.1. klo 09.00 Showroomin avajaispäivä. Onneksi on Miia. Ja Pittin tiimi. Miia on ehkä yksi maailman rakastettavimmista ihmisistä ja onneksi myös bisnespartnerini. Miian vastuulla on ollut koko valtava tuotanto, kaikki yksityiskohdat, muistettavat asiat, isot ja pienet. Taas voin vain ällistyneenä ihailla sitä ammattitaitoa, miellyttävyyttä ja rauhallisuutta millä Miia hoitaa kaiken. Suomalaiset toimittajat ja bloggarit käyvät kääntymässä ja tsemppaamassa. Olen todella iloinen ja otettu siitä millaisen vastaanoton projekti on saanut. Kaikki kehuvat tilaa ja mallistoja. Olen mallistoista äärettömän ylpeä.

Klo 15.00 Avajaiset: yhtäkkiä tila on niin täynnä että ihmismassa työntää minut melkein ovesta pihalle. Italialaiset kuvaajat tungeksivat, Voguen toimittaja Sara Maino käy onnittelemassa ja halaamassa, Pittin Francesca Toccinilla on melkein kyyneleet silmissä, niin otettu hän on kokonaisuudesta ja julkaisusta. Ulkomaiset toimittajat repivät minua ja suunnittelijoita hihasta ja haluavat lausuntoja. Melkein naurattaa. Kyrö Distillery kiidättää Gin Toniceja, meidän ihana Aapo eli Proper Pies kiertelee söpösti pieni huivi kaulassa tarjoten maailman parhaita karjalanpiirakoita, tunnelma on iloinen ja kiihtynyt. Leonardo Ferragamo, Firenzeä hallitsevan Ferragamon kenkäimperiumin edustaja, mutta myös Suomen kunniakonsuli, puhuu lämpimästi Suomesta, suurlähettiläs Janne Taalas ja ja Pitti Immaginen toimitusjohtaja Francesco Napoleoni puhuvat myös. Ehkä maailman merkittävimmän muotikriitikon Suzy Menkesin assistentti meilaa minulle neljättä kertaa.

Klo 20.00 Illallinen suomalaisen median, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Business Finlandin kanssa. Joskus saa eteensä projekteja, joista tietää heti että niistä tulee jotain aivan mahtavaa. Guest Nation Finland on ehdottomasti sellainen. Olen äärimmäisen kiitollinen ja otettu siitä luottamuksesta ja innostuksesta, jolla rahoittavat tahot ovat ottaneet projektin vastaan. Muodin ala luo Suomelle monia mahdollisuuksia. Sen lisäksi, että se tulevaisuudessa voi toivottavasti myös tuoda työpaikkoja ja merkittävää tuloa, se brändää Suomea uskomattoman hienolla tavalla. Miten brändätä hiljaisuutta, ujoa romanttisuutta, luotettavuutta, innovaatiokykyä, melankoliaa? Hassua kyllä, suomalaiset muotisuunnittelijat ovat onnistuneet tässä paremmin kuin yksikään mainostoimisto.

11.1. klo 9.00 Guest Nation Finlad -juhlien aamu. Katselen yli Firenzen kattojen, Duomon kupolin ja kaukana häämöttävien vuorien hotellin aamiaishuoneesta. Firenze on lumoava. Paitsi että se sisältää joukon maailman merkittävimpiä taideaarteita, siinä on vielä ripaus sitä puhtia ja inhimillisyyttä mitä kuvittelen Medicien ajan olleen. Vapautta, iloa, rakkautta, uuden löytämistä, empaattisuutta. Näinä aikoina se koskettaa erityisesti. Firenzeläisten ja Pittin tiimin lämpö ja ystävällisyys ovat tehneet meihin suuren vaikutuksen.

Klo 12.00 Lounas Pitti Uomon pressiravintolassa PR Consultingin ja amerikkalaisten toimittajien kanssa. Ehdottomasti yksi Guest Nation Finlandin ja Pitti Uomon etuja on ollut valtavaan kansainväliseen muodin mediakoneistoon mukaan pääseminen.

Klo 14.00 Guest Nation Finland Showroom. Showroomilla ei ole tungosta juuri nyt, mutta jokainen kävijä on alan merkittävä toimija. Vaatteita kokeillaan ja ihastellaan. Showroom ei toimisi ilman meidän fiksua ja sanavalmista Inestämme. Ines Kalliala vastaa vieraiden vastaanottamisesta ja showroomin juoksevista asioista. Suzy Menkes saapuu. Gin Toniceja ja piirakoita kuluu. Vanity Fair tulee showroomille jo toista kertaa, koska ”on ihanaa nähdä brändejä, joilla on tarina ja joiden mallistoilla on sanoma”.

Klo 19.00 illallinen Trattoria Anitassa Tuomas Laitisen, Chris Vidalin, Jasmin Islamovicin, Miian ja Alban Adamin kanssa. Tuomas ja Chris ovat vastanneet koko hankkeen taiteellisesta sisällöstä, eikä ilman heitä mistään olisi tullut mitään. Chrisin ja Tuomaksen ammattitaito on alan kansainvälistä huippua, heidän näkemyksensä ja visionsa tuottaa aina takuuvarmasti hienovaraista, älykästä ja oikeasti merkityksellistä sisältöä. Tuomaksen ja Chrisin maailmaan pääseminen on etuoikeus. Heidän tapansa katsoa maailmaa ja ymmärtää estetiikkaa, muotia ja taidehistoriaa ja elämää noin ylipäätään on poikkeuksellinen. Parhaiten se näkyy Guest Nation Finland -julkaisussa, joka on pitkälti Chrisin käsialaa.

Klo 20.00 juuri ennen Guest Nation Finland -juhlaa. Etsin Miiaa Palazzo Borghesesta. Kuljen pimeissä saleissa, välillä jostain kaukaa kuuluu tarjoilijoiden naurua ja puhetta. Kattokruunuja, veistoksia, marmoria, peilejä, peilejä, peilejä. Mietin että jos täällä kummittelee, uskon niiden olevan huumorintajuisia. Paikka on hauska. Ei liian sliipattu, sopivan dramaattinen, sopivasti elämää nähnyt. Etsiessämme juhlatilaa elokuussa kävimme läpi viisi palazzoa. On uskomatonta, millaisia paikkoja Firenzestä löytyy.

Klo 21.00 Guest Nation Finland Party. Päässäni pyörii vain yksi kysymys: keitä kaikki nämä ihmiset ovat? Palazzo pamahtaa täyteen alta aikayksikön. 90% tulijoista on italialaisia ja kansainvälisiä muotialan vaikuttajia. Saimme neuvon olla järjestämättä erityistä ohjelmaa: ”näyttäkää miten suomalaiset juhlivat”. Se on hankalaa, koska alkaa olla vaikeaa löytää joukosta suomalaisia. Olemme tuoneet vain kaksi asiaa juhliin, Kyrön juomat ja Jasmin Islamovicin soittamaan levyjä. Ehdottoman hyvä valinta. Jasmin vyöryttää 1500-luvun peilisalin täyteen teknoa, joka jostain syystä sopii tilaan täydellisesti. Kolme tuntia katoaa tyhjyyteen, halaamme, tanssimme, olemme iloisia. Jostain järjen ääni käskee torjumaan kaikki jatkokutsut ja soitan taksin.

12.1. klo 14.00 Guest Nation Finland Shworoomilla on ollut aamulla hiljaista porukkaa. Edellisilta on vienyt voimat. Ihmeesti suunnittelijat kuitenkin jaksavat jutella ja esitellä mallistoja. Suzy Menkes tulee TAAS showroomille. Hymyilyttää.

Klo 20.00 Undercover ja TAKAHIROMIYASHITATheSoloist: Tämä on näytös, jota olen odottanut. Japanilaiset näyttävät mallistonsa vain Pittissä. Suunnittelija Takahiro on kuulemma niin ujo että on pressilounaalla sanonut vain “hei” ja “kiitos”. Vanhan aseman runway on pitkä, tila pelkistetty ja pimeä. Olen väsynyt. The Day When World Went Away. Japanilaisten näytös on ensimmäinen muotinäytös jossa olen koskaan itkenyt. Se on niin hyvin tehty, vaatimaton ja samalla voimakas, puhutteleva muttei osoittava. Se käsittelee maailmanloppua, mutta myös uutta aikaa jonka olemme kohtaamassa ja josta emme tiedä mitään. Muutos jota nyt käymme läpi, on varmasti yksi voimakkaimmista ihmiskunnan historiassa. Itseäni se koskettaa ja puhuttelee, koska kaksivuotiaan lapseni kautta olen alkanut miettiä tulevaisuutta eri tavalla. Mitä maailmasta on jäljellä esimerkiksi 80 vuoden kuluttua? Millainen ympäristömme on? Miten teknologia vaikuttaa elämäämme? Mitä merkitystä siinä maailmassa on inhimillisyydellä, tunteilla, rakkaudella? Muotia moititaan turhamaisuudesta ja pinnallisuudesta. Vuoden aikana olen Pittissä todistanut myös paljon muuta.  Yksi näytöksen kappaleista on Cigarettes After Sex -yhtyeen Everytime I Fall in Love.  Edellisenä yönä Firenzen katuja kävellessämme eräs suunnittelija sanoi rakastuvansa joka päivä. Asioihin, säähän, väreihin, kaikkeen. Ajattelen, että niin meidän jokaisen tulisi tehdä.

13.1. klo 10.00 Kuvat hotellin katolla tuulessa ja auringossa Elina Simosen kanssa. Palaveri Pittin toimistossa. Mietimme jatkoa. Projekti on ollut sekä Pittille että meille menestys. Halu jatkaa on molemminpuolinen. Myös omalla ständillään mukana olleilla suomalaisilla on kuulemma mennyt hyvin. Lounas, juna, Milanon Centtu, kenttä, Finnair. Kotona hämmästelen Lauttasaaren pimeyttä ja hiljaisuutta. Yleensä isojen projektien jälkeen olo on hiukan masentunut. Tässäkö tämä oli, mitä nyt. Nyt olo on hyvin toisenlainen. Energinen ja iloinen. Tiedän että tämä on vasta alku.