Berliinin Design Diplomacy keskittyi muotiin – vieraina Perret Schaad ja Ervin Latimer

Mikä saa suunnittelijan nousemaan sängystä aamuisin? Entä mistä löytyy inspiraatio luovaan työhön? Berliinissä järjestettyyn Design Diplomacy -iltaan osallistuneet muotisuunnittelijat Ervin Latimer sekä Perret Schaad -merkkiä luotsaavat Johanna Perret ja Tutia Schaad antautuivat Weeklyn pyynnöstä pieneen haastatteluun Design Diplomacy -korttipelin hengessä.

Mikä saa suunnittelijan nousemaan sängystä aamuisin? Entä mistä löytyy inspiraatio luovaan työhön? Berliinin Design Diplomacy -iltaan osallistuneet muotisuunnittelijat Ervin Latimer sekä Perret Schaad -merkkiä luotsaavat Johanna Perret ja Tutia Schaad antautuivat Weeklyn pyynnöstä pieneen haastatteluun Design Diplomacy -korttipelin hengessä.

Design Diplomacy on Helsinki Design Weekin vuonna 2016 lanseeraama tapahtumakonsepti. Intiimeissä tilaisuuksissa yleisö pääsee tutustumaan suurlähettiläiden residensseihin sekä kuuntelemaan paikallisten muotoilijoiden sekä heidän suomalaiskollegoidensa välisiä keskusteluja. Keskustelut käydään Design Diplomacy -korttipelin avulla: esiintyjät nostavat korttipakasta vuorotellen luovaan työhön liittyviä kysymyksiä ja vastaavat spontaanisti, mitä mieleen tulee. Muotoilijavieraiden lisäksi myös yleisölle annetaan puheenvuoro.

Design Diplomacy -keskusteluja on Helsingin lisäksi järjestetty jo Reykjavikissa, Tokiossa ja Madridissa. Nyt Design Diplomacy toteutettiin ensimmäistä kertaa Saksassa, Suomen suurlähettilään Ritva Koukku-Ronden residenssissä Berliinissä, jonne design-diplomaateiksi oli kutsuttu vaatesuunnittelija Ervin Latimer Suomesta ja suunnittelijaduo Perret Schaad Saksasta.

Suomen Saksan-suurlähetystön kulttuurikoordinaattori Sofie Backman (oik.) esitteli illan aluksi Design Diplomacy -korttipelin idean. © Suomen suurlähetystö Berliini / Embassy of Finland in Berlin
Suurlähettilään residenssissä Berliinissä pidetyn Design Diplomacy -illan vieraina olivat Ervin Latimer (vas.), Tutia Schaad ja Johanna Perret. © Suomen suurlähetystö Berliini / Embassy of Finland in Berlin

Ervin Latimer: ”Olen onnekas, että olen löytänyt alan josta oikeasti pidän”

Helsingissä ja New Yorkissa asuva Ervin Latimer opiskelee parhaillaan muoti-, tekstiili- ja kokoelmasuunnittelua Aalto-yliopistossa. Latimer keskittyy opinnoissaan miestenmuotiin, mutta hänen kiinnostuksen kohteisiinsa lukeutuvat myös taide, näyttelytuotannot, stylistin työt ja muu luova toiminta.

Hei Ervin! Millainen Design Diplomacy oli kokemuksena?

Kokemus oli superkiva. Oli mukavaa, että tilaisuus oli niin intiimi: emme tarvinneet mikrofoneja eikä tilassa ollut lavaa. Tapahtuman rentous helpotti myös kysymyksiin vastaamista.

© Suomen suurlähetystö Berliini / Embassy of Finland in Berlin

Pääsikö yleisö esittämään kysymyksiä? Jäikö joku kysymys erityisesti mieleen?

Yleisö kysyi useammankin kysymyksen. Yleisökysymyksistä yksi käsitteli uran taloudellista puolta: kysyttiin, miten bisnes toimii, kun on aloitteleva suunnittelija. Vastasimme, että jo uran alussakin pitäisi tajuta, että rahapuolta ei voi sivuuttaa – se on suunnittelutyössä se tylsempi, mutta pakollinen osa.

Minkä parissa työskentelet juuri nyt?

Tällä hetkellä suunnittelen maisterintutkintoni lopputyömallistoa, sen pitää olla valmis toukokuun lopulla. Sen ohella suunnittelen esimerkiksi Ruskeat Tytöt -median verkkokauppaan tuotteita. Tällä hetkellä alustavassa vaiheessa on myös muita muotiin ja kulttuuriin liittyviä töitä, esimerkiksi syksyllä tuleva näyttely.

Latimerin Exotic Aesthetics -malliston vaatteissa länsiafrikkalaiset vaikutteet yhdistyvät 1970-luvun tyypillisiin materiaaleihin nahkaan, vakosamettiin ja villaan. © Jussi Särkilahti

Mikä saa sinut nousemaan sängystä aamuisin?

Haluaisin sanoa että loputon to do -lista, mutta se ei kuulosta niin kivalta (naurua). Suunnittelutyöhöni liittyy usein yhteiskunnallista kannanottoa ja kommenttia, ja kun ajattelen, että työni voivat merkitä jotain myös toisille, ne tuntuvat entistä tärkeämmiltä. Olen onnekas, että olen löytänyt alan josta oikeasti pidän, se ei ole itsestäänselvyys.

Mikä on lempimateriaalisi?

Olen kokeneempi paksun denimin ja nahan kanssa, niitä olen työstänyt eniten. Käytän myös paksua puuvillaa ja villaa – mutta denim sellainen johon aina palaan. Se johtuu ehkä siitä, että olen itse puoliksi jenkki, ja denimiin liittyy vahvasti amerikkalaisia konnotaatioita. Materiaalin tekoprosessi on myös mielenkiintoinen, ja pidän siitä, että denim kuluu käytössä. Käytän denimiä ja muita jäykkiä materiaaleja myös loppytyömallistossani.

On vuosi 2100 ja ihmiset keskustelevat sinusta. Mistä haluaisit tulla muistetuksi?

Haluaisin, että he puhuvat siitä, mitä tein miestenmuodin parissa, millaista yhteiskunnallista kommentointia osasin sisällyttää vaatteisiini. Muoti on yksi saastuttavimpia aloja maailmassa, ja se tulkitaan helposti pinnalliseksi, mutta toivon, että suunnittelijana onnistun ylittämään pinnallisen tason. Muoti voi olla tapa ilmaista itseään, ihan kuten muutkin taidemuodot. Toivon myös että suunnittelutyöni lisäksi minut muistettaisiin kulttuurisesta työstäni, joka liittyy luovaan alaan ja yhteiskunnallisiin aiheisiin.

© Jussi Särkilahti

Perret Schaad: ”Naiset ympärillämme antavat inspiraation”

Perret Schaad on berliiniläisten Johanna Perretin ja Tutia Schaadin vuonna 2009 perustama vaatemerkki. Kaksikon suunnittelussa tunnusomaista on hienostunut värien käyttö ja keskittyminen yksityiskohtiin. Perret Schaadin vaatteet ovat samaan aikaan huomiota herättäviä, mutta käytettäviä.

Perret Schaadin Johanna ja Tutia, millainen Design Diplomacy oli kokemuksena?

Johanna: Todella kiva, tunnelma oli kodikas. Ennen tilaisuutta pohdimme, millainen tapahtuma oikein on kyseessä, ja sehän oli hurjan hauska ilta!

Tutia: Mielestäni se oli myös sisällöltään valaiseva. Me keskustelijat täydensimme hyvin toisiamme, sillä Ervin Latimer vielä opiskelee vaatesuunnittelua, ja me toisaalta olemme jo vähän tunnetumpi merkki, joten se oli hyvä yhdistelmä.

Mistä saatte inspiraatiota?

Tutia: Naisilta, joille suunnittelemme vaatteita. Innostumme myös esimerkiksi museoista ja musiikista, mutta pääasiallisesti naiset ympärillämme antavat inspiraation.

Johanna: Me pidämme myös matkustelusta, ja saamme inspiraatiota ihmisistä, väreistä, ystävistä, erilaisista tilanteista…

Valitsitteko ammattinne vai valitsiko se teidät?

Johanna: Minulle kyse on vähän kummastakin. Halusin tehdä jotain luovaa ja sitten vain siirryin tähän suuntaan, joten siinä mielessä se oli selkeä päätös.

Tutia: Pidin lapsena todella paljon vaatteista – mutta silloin en edes tiennyt, että tällainen ammatti oli olemassa, minä vain kuvittelin mielessäni unelmavaatteitani. Nyt vaatesuunnittelijana valintojen tekeminen ja aktiivisuus on osa työtäni.

A model at the Perret Schaad presentation
Perret Schaadin syksy/talvi 18-19 -mallisto esiteltiin Berliinin muotiviikolla tammikuussa 2018. © Getty Images, Andreas Rentz
A model at the Perret Schaad presentation
© Getty Images, Andreas Rentz

Mikä on ollut viime aikojen lempiprojektinne?

Johanna: Esittelimme juuri viimeisimmän mallistomme. Malliston ideana on leikitellä arkistoillamme – mukana oli alkuperäisiä vaatteita vanhemmista mallistoista, mutta eri värisinä ja uudenlaisista materiaaleista tehtyinä. Perinteisen muotinäytöksen sijaan päätimme tehdä presentaation, jossa kaikki vaatteet olivat näkyvillä samanaikaisesti. Olemme tehneet viime aikoina myös kaksi yhteistyöprojektia. Suunnittelimme penkin yhteistyössä saksalaisen huonekaluvalmistajan Freifraun kanssa, ja toisessa projektissa suunnittelimme aurinkolaseja Silhouette International -merkille.

Mitä murehditte aamuneljältä?

Johanna: Viime yönä heräsin, ja ihmettelin mitä oikein oli tapahtunut, sillä vaihteeksi tyttäreni ei herättänytkään minua keskellä yötä. (naurua) Mutta yleensä yritän olla murehtimatta liikoja öisin.

Tutia: Yritän keskittyä nukkumiseen, sillä tiedän että murehtiminen keskellä yötä ei auta asiaa. Mutta jos joskus näin tapahtuu, mietin mallistojen esittelyjä, aikatauluja ja kaikkia niitä asioita, jotka unohdin tehdä edellisenä päivänä!

Perret Schaad suunnitteli saksalaiselle Freifrau-huonekaluvalmistajalle Amelie-penkin.