Weekly Works: Start-upissa työskentely on vapauttava kokemus

Weekly Works esittelee luovia työyhteisöjä, joilla on haku päällä. Juttusarjan ensimmäisessä osassa esitellään MaaS Global, jonka vastikään lanseeraamalla Whim-liikkumissovelluksella on pääkaupunkiseudulla jo 20 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Millainen on designin merkitys täysin uudenlaisen palvelun rakentamisessa?

Weekly Works esittelee luovia työyhteisöjä, joilla on haku päällä. Juttusarjan ensimmäisessä osassa esitellään MaaS Global, jonka vastikään lanseeraamalla Whim-liikkumissovelluksella on pääkaupunkiseudulla jo 20 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Millainen on designin merkitys täysin uudenlaisen palvelun rakentamisessa?

© Erkka Malkavaara

Tapahtui eräänä päivänä Helsingin Lönnrotinkadulla. MaaS Globalin ovisummeria soitti iäkkäämpi herrasmies, joka kapusi toimistolle haastattelemaan henkilökohtaisesti Whim-sovelluksen kehittäjiä. Kyseltyään perusteellisesti palvelusta ja oltuaan tyytyväinen vastauksiin, herrasmies sanoi lupautuvansa asiakkaaksi. Kättä päälle. Palvelu ja käyttäjä kohtasivat, ehkä konkreettisemmin kuin koskaan.

MaaS Globalin Apaar Tuli (vas.) ja Kaj Pyyhtiä haluavat Whim-sovelluksen avulla muuttaa ihmisten tapaa liikkua. © Erkka Malkavaara

Start-upissa kiehtoo kasvun mahdollisuus

MaaS Globalin Design Lead on Apaar Tuli, jonka juuret ovat Intiassa ja Suomessa – ja jonka pitkä ura on tuonut suuryrityksistä start-upiin. ”Etsin jotakin uutta ja erilaista. Minulla oli 15 vuoden kokemus suunnittelijana isoissa yrityksissä, kuten Nokialla, Microsoftilla ja KONEessa. Halusin vaihtaa painopistettä ja katsantokantaani. Spesifien tuotekategorioiden sijaan halusin tehdä jotakin laajempaa ja merkityksellisempää. Vaikuttaa siihen, miten yhteiskunta toimii, Tuli sanoo.”

Hyppäys suurten ja vakaiden yritysten suojista start-up-maailmaan on suuri. Apaar Tuli kuitenkin uskoo, että se tarjoaa suunnittelijalle suuren kasvun mahdollisuuden.

”Muutos oli vapauttava ja voimaannuttava. Suurissa firmoissa on paljon prosesseja ja yksilön rooli on pieni. MaaSin kaltaisessa yrityksessä pääsee itse määrittelemään roolinsa ja vaikutusmahdollisuudet ovat paljon suuremmat.”

Myös tulokset ovat nopeammin nähtävillä. Tuli on työskennellyt MaaS Globalilla elokuusta 2016 saakka, ja vaikka hänellä oli tätä ennen tilaisuus siirtyä suuren yrityksen palvelukseen Seattleen, hän valitsi Helsingin ja uuden start-up-yrityksen.

”Kaupunkina ja työympäristönä Helsinki on inhimillisempi. Lisäksi työskentely MaaSille tuntui jännittävältä ja energisoivalta. Aloin nähdä sen muutoksen suuruuden, mitä yritämme tehdä. Jokin minussa resonoi MaaSin tavoitteiden kanssa.”

Apaar Tuli on taustaltaan arkkitehti ja Suomessa hän on täydentänyt koulutustaan design management -opinnoilla.

”Minua kiinnostaa muotoilun vuorovaikutteisuus ja käytettävyys. Tässä tehtävässä pääsen käyttämään kaikkia taitojani. Kaupungit ovat monimutkaisia olioita, ja pienet muutokset voivat johtaa suuriin.”

© Erkka Malkavaara

MaaS Global on saanut tunnustusta muotoilusta ja design-lähestymisestä. Tämän taustalla ovat osaavat ja asialle vihkiytyneet suunnittelijat.

”Suunnittelemme applikaation koko flown, ihmisen kanssakäymisen sen kanssa ja palvelun kaikki eri osa-alueet. Perustan luovat toki tutkimukset ja havainnoinnit, ja myös intuitiolla on osansa asiassa. Teemme testejä, ja jos jokin menee pieleen, siitä otetaan opiksi ja parannetaan. Tarpeeksi hyvä versio on käsissämme silloin, kun valtaosa käyttäjistä kokee sen hyväksi. Ihan kaikkia ei koskaan voi miellyttää. Myös yllättäviä tilanteita voi tulla eteen, jolloin käyttäjäkokemus ei ole suunnittelustamme kiinni.”

Haussa intohimoinen muutoksen tekijä

MaaS Global etsii parhaillaankin uusia ihmisiä design-rooleihin: haussa on muun muassa Senior UX Designer, jolla on myös visuaalisen suunnittelun kokemusta. Ammattiosaamisen lisäksi menestyksen edellytys on intohimo kaupunkeja ja muutosta kohtaan.

”Etsimme lahjakkuuksia ja osaamista, mutta tärkeää on myös se, että henkilö kyseenalaistaa kaupunkien olemassaolon nykymuodossaan. Että hän tunnistaa kaupunkien potentiaalin ja haluaa myös itse oppia.”

Yksi perustajista ja MaaS Globalin asiakaskokemuksesta vastaava Kaj Pyyhtiä toteaa, että näköalapaikkaa hakeville MaaSin Lönnrotinkadun globaali päämaja on oikea paikka.

”Haluamme muuttaa tapaa, miten ihmiset liikkuvat. Tässä yhdistyvät niin ympäristönäkökulma kuin liikenteen murros. Ihmiset haluavat enemmän aikaa itselle ja vähemmän ruuhkia. Kyse on suuremmasta muutoksesta kuin siitä, miten pääsen paikasta A paikkaan B, tai saan kätevästi ostettua lipun. Haemme ja tarjoamme näköalapaikkaa murroksen tekemiseen, jollaista ei ole ennen nähty.”

MaaSin henkilövahvuus on jo 25 henkilöä, jotka edustavat 12 kansalaisuutta. Kansainvälisyys tuo Pyyhtiän mielestä monenlaista osaamista ja laaja-alaisuutta tekemiseen. ”Meillä voi päästä tekemään täysin puhtaalta pöydältä asiaa, mitä ei ole aiemmin tehty ja kohdata kaikki haasteet. Designereille tämä tarkoittaa oman kädenjäljen vaikuttavuuden näkemistä ihmisten arjessa maailmanlaajuisesti.”

Tekijöitä ei ole helppoa löytää. Teknologiapuolella rekrytointia tehdään suoraan ulkomailta, ja myös design-puolelta käyttöliittymäsuunnittelijoiden saatavuus Suomessa on heikkoa. ”Kun tehdään uutta ja spesifiä, kuten mobiilikäyttöliittymiä, kouluista valmistuvat viedään käsistä.”

Intohimo. Visio. Ideologia. Kun tehdään jotakin täysin uutta, tietynlainen kulttimainen usko tuntuu olevan edellytys onnistumiselle. Ja kun tehdään jotakin täysin omista lähtökohdista, ei myöskään koeta pakkoa. ”Meillä ei ole menneisyyden taakkaa harteillamme. Näemme, että tapahtuva muutos on hyvä asia ja haluamme tehdä sen muutoksen liikkumisessa. Meidät on tunnustettu soihdunkantajaksi ja globaaliksi sanansaattajaksi. Kunnianhimomme on korkealla, haluamme tehdä tästä aidosti maailmanlaajuisen liikkeen”, Pyyhtiä summaa.

© Erkka Malkavaara

Whim-palvelulle myönnettiin vastikään Design from Finland -merkki.

Etsitkö uusia työntekijöitä tiimiisi? Haluatko yrityksesi esittelyn tähän juttusarjaan? Ota yhteyttä: info@helsinkidesignweek.com.