Paluu nykyisyyteen Designmuseossa

Designmuseon kokoelmanäyttelyn vaihtuvassa tilassa avautuu suomalaisen tuotemuotoilun historiaa kommentoiva näyttely. Paluu nykyisyyteen on ruotsalaisen kuraattorikaksikon, Daniel Gollingin ja Gustaf Kjellinin, luoma kokonaisuus. Helsinki Design Weekly tapasi kuraattorikaksikon avajaisaamuna.

Designmuseon kokoelmanäyttelyn vaihtuvassa tilassa avautuu suomalaisen tuotemuotoilun historiaa kommentoiva näyttely. Paluu nykyisyyteen on ruotsalaisen kuraattorikaksikon, Daniel Gollingin ja Gustaf Kjellinin, luoma kokonaisuus. Helsinki Design Weekly tapasi kuraattorikaksikon avajaisaamuna.

Kuva / Photo: Sergio Urbina
Kuva: Sergio Urbina

Kuraattoriduo Golling ja Kjellin on tunnettu sekä Summit-verkkoalustasta, jossa julkaistaan artikkeleita ja podcasteja että tuottamistaan näyttelyistä ja kirjasarjasta.

Paluu Nykyisyyteen -näyttelyn keskeisenä viestinä on tunne pysähtyneisyydestä: aiemmin edelläkävijänä pidetty suomalainen nykymuotoilu nojaa liikaa menneisyyteen eikä pysty riittävästi uudistumaan. Vastauksena kysymykseen liiallisen nostalgian mahdollisista vaaroista kuraattorit nimeävät staattisuuden, joka ei tue todellista kehitystä.

Näyttelyssä Golling ja Kjellin kartoittavat onnistuneita suomalaisia muotoilutuotteita, jotka sopisivat esikuviksi myös nykymuotoilijoille. Heidän mukaansa menestystuotteissa yhdistyvät kansainväliset trendit sekä suomalaiset materiaalit ja osaaminen. Esimerkeissä korostuu myös vahva yhteistyö suunnittelijan ja yrityksen välillä.

Gollingin ja Kjellinin mukaan Paluu nykyisyyteen -näyttelyn muotoiluesimerkit osoittavat, millaisia ominaisuuksia vaaditaan suomalaisen muotoilun kääntämiseksi takaisin nykypäivään: kuraattorit painottavat, että vanhasta saatavan inspiraation tulisi pysyä ajatusten tasolla eikä niinkään vaikuttaa suunnittelijan muotokieleen.

Paluu Nykyisyyteen muistuttaa myös siitä, että muotoilubrändien on pakko löytää tasapaino kansainvälisen nykydesignin ja paikallisen ainutlaatuisuuden välillä.

Onnistunut muotoilu myös vastaa johonkin ajankohtaiseen ilmiöön ja varmistaa näin pysyvänsä kiinnostavana jatkossakin.

Paluu nykyisyyteen -näyttely Designmuseon Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta -kokoelman vaihtuvassa tilassa 30.1.-16.9.2018