Suomeen uusi kansainvälinen biennaali – ensimmäinen Fiskars Village Art & Design Biennale järjestetään kesällä 2019

Helsinki Design Week -festivaalia tuottava Luovi Productions lanseeraa uuden tapahtuman Fiskarsin ruukkiin. Luovi on solminut Fiskarsin kanssa sopimuksen biennaalin järjestämisestä vuoteen 2023 asti.

Fiskarsin ruukissa on pitkät näyttelyperinteet. Käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoman toukokuisista näyttelyn avajaisista on tullut monille jokavuotinen kesäkauden alku ja ruukkialueesta onkin kehittynyt eteläisen Uudenmaan omaleimainen ja korkeatasoinen taiteen ja muotoilun keskus.

Uusi Fiskars Village Art & Design Biennale tekee tiivistä yhteistyötä Onoman kanssa. Biennaali kokoaa vanhasta ja uudesta vahvan sisällöllisen ja viestinnällisen kokonaisuuden, jolla lisätään tunnettuutta ja kävijämääriä entisestään.

Yhtenä biennaalin tavoitteena on vallata näyttelyille uusia sisä- ja ulkotiloja Fiskarsin ruukissa ja lähialueilla. Ohjelma tulee koostumaan sekä maksullisista että ilmaisista näyttelyistä ja tapahtumista. Kansainväliset kuraattorit julkistetaan myöhemmin keväällä.

”Alueella jo toimivat yhteisöt ja yrittäjät otetaan alusta alkaen mukaan biennaalin suunnitteluun. Heitä kannustetaan ottamaan osaa sen ohjelmistoon järjestämällä omia näyttelyitä sekä avaamalla työhuoneiden ovet kävijöille. Biennaalin kokonaisuus kootaan siis samalla tavoin kuin Helsinki Design Weekillä: festivaali toimii alustana, johon paikalliset toimijat kutsutaan osallistumaan,” sanoo Luovin toimitusjohtaja Kari Korkman.

Suomi houkuttelee nyt enemmän matkailijoita kuin koskaan aikaisemmin. Fiskars Village sai tammikuussa 2018 Culture Eden in Finland -kulttuurimatkailun palkinnon. Palkinto tuli Onoman, Fiskars-yhtiön ja muiden kulttuuritoimijoiden yhteistyön tuloksena. Luovi miettii nyt tapoja kehittää Fiskarsin ruukin korkeatasoista ja vakiintunutta kulttuuritoimintaa matkailun lähtökohdista.

“Uskomme, että kokeneena muotoilutuottajana Luovi vahvistaa entisestään Fiskarsin näkyvyyttä ja tuo tänne erityisesti korkeatasoisesta muotoilusta kiinnostunutta kansainvälistä yleisöä. Onoma järjestää vuonna 2019 näyttelyn, jonka teemana ja työnimenä on Tehdas. Teema on samaan aikaan paikallinen, vahvasti sidoksissa Fiskarsin ruukin historiaan, mutta myös globaali esittäen kysymyksiä nykypäivän työkulttuurista ja tuotesuunnittelusta. Teema sopii hyvin Fiskars Biennalen kokonaisuuteen ja odotamme innolla yhteistyön avaamia uusia mahdollisuuksia,” toteaa osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Tarja Ervasti.

“Fiskarsilla on hyvät mahdollisuudet nousta kansainvälisen kulttuurimatkailun kiinnostavimpien kohteiden joukkoon ja tuleva biennaali edesauttaa tämän tavoitteen toteutumista. Korkeatasoinen taide- ja muotoilubiennaali houkuttelee varmasti myös kansainvälisiä kävijöitä ja Fiskarsin sijainti on otollinen esimerkiksi aasialaisten stopover-matkustajien tavoittamiselle,” sanoo Korkman.

Biennaalia pohjustaa kesällä 2018 järjestettävä Fiskars Kesäkoti -näyttely.

Se on avoinna 16.6.–16.9.2018.

Sekä Fiskarsin kesäkoti -näyttelyn että Fiskars Village Art and Design Biennalen tuottajana toimii Luovi Productions Oy. Luovi Productions on tuotantotoimisto, jonka osaamisen ydintä ovat monet muotoilualan hankkeet. Luovin tunnetuin tapahtuma on Helsinki Design Week, joka on 160 000 kävijällään ja 250 tapahtumallaan Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali.

Helsinki Design Week järjestetään seuraavan kerran 6.-16.9.2018