Design Diplomacy in Oslo: Iina Vuorivirta ja Kristine Five Melvær

Oslossa järjestettiin Design Diplomacy -tapahtuma, joka on osa keskustelujen sarjaa. Kyseessä on Helsinki Design Weekin kehittämä tapahtumakonsepti, joka avaa suurlähettiläiden residenssien ovet yleisölle ympäri maailmaa ja kutsuu kaksi muotoilijaa pelaamaan korttipeliä. 52 kysymyskorttia sisältävät laajan kirjon aiheita luovasta työstä ja elämästä. Tällä kertaa korttipeliä pelasivat suunnittelijat Iina Vuorivirta ja Kristine Five Melvær.

Usein keskustelu pääsee kunnolla vauhtiin, ja silloin tuntuu siltä, että aika loppuu kesken. Siksi Helsinki Design Weekly pyysi kumpaakin pelaajaa valitsemaan Design Diplomacy -korttipakasta neljä kysymystä, joihin he olisivat halunneet vielä vastata.

Iina Vuorivirta on Design Forum Finlandin palkitsema Vuoden nuori muotoilija (2013). Hän on myös ensimmäinen suomalainen muotoilija IKEA:n suunnittelutiimissä. Oslolainen suunnittelija Kristine Five Melvær työskentelee valaistuksen, astiastojen, huonekalujen ja graafisen suunnittelun parissa.

Iina Vuorivirta, mikä on ollut viimeaikainen lempiprojektisi?

No tiskiharja on tietty mainittava! Tämä yksinkertainen, banaali arkipäivän sankari on parasta Ikeaa kaikin puolin. Pelkistetty, käytännöllinen ja kutsuva muoto yhdistettynä millin sadasosia koskevaan materiaalin käytön optimointiin on haastanut muotoilijana, mutta pitkään kestänyt, sinnikäs tuotekehittely on ollut hurjan opettavainen matka.

Miten tehdä tiskiharja jonka käyttöikä on monia vuosia kuukausien sijaan? Miten käyttää kierrätysmateriaalia parhaimmalla mahdollisella tavalla? Miten mahdollistaa tuotteen sataprosenttinen palauttaminen takaisin kiertoon? Miten varmistaa tasainen laatu, kun tuotetta aletaan valmistaa paikallisesti eri maanosien markkinoille logistiikkaa yksinkertaistaen? Ja kaikki tämä tietysti yhden euron hintalapulla! Tällaisten kysymysten kanssa olemme noin parinkymmenen asiantuntijan kanssa painineet kahden vuoden ajan, eikä se nyt vieläkään ole aivan valmis…

Minkä parissa työskentelet juuri nyt?

Täällä Ikealla muotoilijoilla voi olla kymmenenkin samanaikaista projektia. Yksi mielenkiintoisimmista on ison luonnonkuitumalliston työstäminen. Bambu, vesiheinä ja rottinki ovat lempimateriaalejani. Niiden vaatima hidas ja harras ihmisläheinen työstöprosessi yhdistettynä ekologisuuteen ja uniikkiin ilmaisuun kertovat kaunista ja kestävää tarinaa.

Mainitse asioita, joita haluaisit muuttaa alallasi.

Avoimuutta, yhteistyötä ja tietotaidon vaihtoa muiden tekijöiden, yritysten ja innovaattoreiden kanssa! Olisi opettavaista ja inspiroivaa oppia muiden virheistä ja onnistumisista ja tehdä huomisesta parempi, ilman klassista vastakkainasettelua ja kilpailutilannetta.

Anna konkreettinen esimerkki siitä, miten muotoilu on muuttanut maailmaa paremmaksi paikaksi.

Vain yksi esimerkki?! Apua. Muotoilu on tehnyt käyttöesineet kauniimmiksi ja käytännöllisemmiksi, teknologian ihmisläheisemmäksi ja ymmärrettäväksi, infrastruktuurin toimivaksi ja sulavaksi… Muotoilua on kaikessa ja kaikkialla ja hyvä niin, sillä muuten elämä suorakulmaisessa steriilissä laatikossa olisi kovin hajutonta ja mautonta.

Missä näet itsesi vuonna 2030?

Tällä samalla paikalla, sillä tehtävää piisaa! Paremman, kauniimman, toimivamman ja kestävämmän arjen rakentaminen monille ihmisille asuinmaasta, paikasta tai lompakon koosta riippumatta tuo eteen jatkuvasti vaihtuvia haasteita ja uusia ongelmia ratkottavaksi.

Mistä inspiroidut, Kristine Five Melvær?

Kaikesta. Ennen kaikkea jokapäiväisistä rituaaleista. Ja matkustamisesta tietysti, eli näiden rituaalien rikkomisesta! Löydän inspiraatiota myös luonnosta sekä muilta aloilta. Asioista tulee kiinnostavia kun niistä kuulee muiden alojen asiantuntijoilta. Mitä kaukaisemmalta asia minulle tuntuu, sitä parempi! Etäisyys antaa enemmän tilaa tulkinnalle, joka tekee siitä abstraktimpaa. Inspiroidun myös mm. musiikista, lavastuksesta, haute couturesta ja arkkitehtuurista…

Mikä on lempimateriaalisi?

Minusta on kivaa löytää uusia materiaaleja ja inspiroidun kovasti niihin tutustumisesta. Ehkä voisi sanoa, että lempimateriaalini on aina se, joka on minulle uusin. On minulla tietysti sellaisiakin, joiden pariin palaan. Rakastan lasin läpinäkyvyyttä ja värien vapautta. Ja ajan näkymistä ja lämpöä puumateriaaleissa. Tekstiileissä parasta on niiden tuntu ja rajattomat graafiset mahdollisuudet.

Kerro yhdestä mieleen jääneestä kohteliaisuudesta, jonka olet saanut työstäsi.

Sain kivan kohteliaisuuden viime viikolla. Eräs nainen kertoi minulle, että kun hän katsoo tekemiäni tuotteita hän näkee sen ilon, joka minussa oli niitä tehdessäni.

Design Diplomacy Oslo tapahtui Suurlähettiläs Erik Lundbergin asunnossa. Rakennus sijaitsee Frognerin alueella, suurlähetystön naapurissa. Talo on viime vuosisadan alussa rakennettu kolmikerroksinen kivihuvila, jonka suunnitteli arkkitehti Arnstein Arneberg.

Seuraavat Design Diplomacy -sarja järjestetään osana Helsinki Design Weekiä 6.-16.9.2018. Silloin keskusteluja on mahdollista seurata useissa residensseissä ympäri kaupunkia. Paikkoja on rajoitetusti eli kannattaa tilata Helsinki Design Weekly niin saa tietää, kun rekisteröityminen tapahtumiin alkaa!