HIAPin muotoiluresidenssi 2018: Esittelyssä Laura Spring

Hei, Laura. Kerro vähän itsestäsi, taustastasi ja kiinnostuksen kohteistasi.

Olen tekstiilisuunnittelija. Asun ja työskentelen Glasgow’ssa, Skotlannissa. Olen asunut täällä siitä lähtien, kun valmistuin graafiseksi suunnittelijaksi Glasgow’n Taideyliopistosta vuonna 2002. Perustin oman studioni kaupungin pohjoispuolelle vuonna 2011. Joka vuosi tuotan oman kokoelman, jota myyn eri kanavien kautta ja samalla työskentelen simultaanisti muiden projektien ja tilaustöiden kanssa. Olen hyvin kiinnostunut tekstiileistä ja erityisesti siitä tasapainosta, jonka voin omassa luovassa prosessissani toteuttaa käsintehtyjen ja erissä tuotettujen tekstiilien välille. Myös tutkimus perinteisten työskentelytapojen parissa inspiroi minua.

Minkä parissa työskentelet tai mitä tutkit tällä hetkellä?

Viime aikoina olen tutkinut ikivanhaa suomalaista kudontatekniikkaa, joka tunnetaan nimellä ”täkänä”. Löysin täkänän vahingossa vuonna 2015 ollessani residenssissä Suomessa. Innostuin välittömästi sen graafisesta estetiikasta, jota löysin vanhoista kirpparikatalogeista. Innostuin vain enemmän kun aloin tutkia tätä tekniikkaa ja löysin siitä yhtäläisyyksiä oman ilmaisuni kanssa. Creative Scotlandilta saamani apuraha mahdollisti sen, että pystyin palaamaan Suomeen ja jatkamaan tutkimuksiani arkistoissa ja tapaamaan useita alan asiantuntijoita.

Miksi olet kiinnostunut Helsingistä? Miksi hait muotoiluresidenssiin?

Olen ollut kiinnostunut Helsingistä jo monen vuoden ajan. Olen hyvin innostunut suomalaisista tekstiileistä ja muotoilusta. Täkänä –tutkimukseni on tuonut minut Helsinkiin jo monta kertaa viimeisen kolmen vuoden aikana, mutta vierailuni ovat aina olleet todella lyhyitä. Olen tosi iloinen siitä, että pääsen nyt viettämään siellä pidemmän aikaa ja toivottavasti jatkamaan jo aloitettuja keskusteluita. Designresidenssi houkutteli minua myös teemansa vuoksi: ”Arranging practice: Proximity, distance, instance” resonoi oman ajattelutapani kanssa. Tämä on täydellinen tilaisuus kehittää täkänä –tutkimustani ja heijastella sitä paitsi sen omassa kulttuurisessa kontekstissa, myös suhteessa omaan luovaan työskentelytapaani.

Mitä aiot tutkia tai tuottaa residenssin aikana?

Toivon että pääsen tutustumaan helsinkiläisiin muotoilutoimistoihin ja kyselemään sijainnin, yhteistyön ja oman työn määrittelyn merkityksestä. Aion myös jatkaa tutkimustani täkänän parissa ja toivon että tutkimus ja sen pohtiminen tuottaa uudenlaisia, ennennäkemättömiä tuloksia.

Miten toivot residenssiajan vaikuttavan työskentelyysi tai omaan käsitykseesi ja kokemuksiisi?

Toivon, että saan residenssissä aikaa tutkia omia työskentelyrapojani sekä kyseenalaistaa sijainnin ja yhteistyön merkityksen. Toivon että ymmärrykseni täkänästä syvenee ja pääsen kehittämään tätä vanhaa tekniikkaa osaksi omaa työskentelyäni. Olen myös kiinnostunut vertailemaan Suomen ja Skotlannin samankaltaisuuksia luovalla käsityöalalla ja luomaan jatkuvan vuoropuhelun itseni ja Suomen välille.

Mikä HIAPin tämän vuoden teemassa (”Arranging practice: Proximity, distance, instance”) kiinnostaa sinua?

Pyrin tarkastelemaan työskentelyäni kriittisesti. Haluan kyseenalaistaa herkän tasapainon kaupallisten projektien ja luovuuteen haastavien töiden välillä sekä yhteistyön ja itsenäisesti toimimisen välillä että käsintehtyjen ja erissä tuotettujen tuotteiden välillä.

Mitkä Helsingin muotoilukentän tekijät ovat mielestäsi kriittisen tutkimisen arvoisia, tämän residenssin aikana ja sen jälkeen?

Rinnastan Helsingin ja Glasgow’n muotoiluympäristöt mielelläni. Vaikka Glasgow ei ole Skotlannin pääkaupunki, on siellä aktiivinen muotoilun kenttä. On kiinnostavaa vertailla näiden kahden kaupungin sijaintia, väestöä ja asenteita. Helsingillä vaikuttaa olevan maine nykymuotoilun kaupunkina, siellä on mm. vakiintunut ”Design District” ja kansallinen Designmuseo. En malta odottaa tapaavani kaupungin luovan alan toimijoita ja oppivani sen muotoilua vahvistavasta ilmapiiristä.

Save the Date:

Laura Spring ja Elina Laitinen kertovat työskentelystään ja HIAP muotoiluresidenssin puitteissa tekemästään tutkimuksesta Designmuseossa perjantaina 25.5. klo 16-18. Springin ja Laitisen kanssa keskustelevat Martin Born (kuraattori, HIAPin muotoiluresidenssi), Leena Svinhufvud (Designmuseo) ja Juuso Tervo (Aalto-yliopisto).