Kurkistus Lasten Designviikon päätapahtumiin ja sen ennakkotapahtumiin

Lasten Designviikko järjestetään Helsinki Design Weekin yhteydessä 6.-16.9.2018. Perheen pienimpien ei kuitenkaan tarvitse odottaa syyskuuhun asti, sillä ennakkotapahtumia järjestetään jo kesäkuun puolesta välistä lähtien.

Lasten Designviikko tarjoaa erilaisia tapahtumia, työpajoja ja nähtävää koko perheelle, heti vauvaikäisistä noin 13-vuotiaille lapsille. Viikon aikana lapsille järjestetään luovaa ohjelmaa, joka edistää muotoilukasvatusta sekä rakennetun ympäristön tuntemusta. Lasten Designviikko alkaa Helsingin leikkipuistojen kanssa yhteistyössä järjestettävillä ennakkotapahtumilla, jotka leviävät kesän aikana Helsingin kantakaupungin ulkopuolelle ja tarjoavat muotoiluohjelmaa entistä laajemmin helsinkiläisille lapsiperheille.

Ennakkotapahtumat alkavat Helsinki-päivänä 12.6. Helsingin kaupungintalon aulassa, jossa muun muassa rakennetaan Taikametsän puita ja eläinajoneuvoja taiteilija Leena Kisosen kanssa. Katso ennakkotapahtumien tarkat ajat ja paikat Facebookista.

Ennakkotapahtumissa voi osallistua myös nimikilpailuun, josta voit lukea lisää Weeklyn jutusta Lasten Designviikon ilmeestä tuttu pinkki kulkurihiiri on vailla nimeä. Osallistu nimikilpailuun täällä.

Lasten Designviikko tarjoaa paljon tekemistä myös kouluikäisille

Lasten Designviikko valtaa Helsingin Kaupunginmuseon, jossa tekemistä riittää varsinkin kouluikäisille. Lapset pääsevät kokemaan muotoilua ja arkkitehtuuria eri työpajoissa koko viikon ajan.

Helsingin Kaupungintalo toimii Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikkana, jossa tämän vuoden teemaa TRUST tutkitaankin monelta eri kantilta. Muun muassa viikon mittaisen projektin puitteissa kuudesluokkalaiset lähtevät kaupungintalon aulasta tutkimaan Helsinkiä kehollisin ja kokemuksellisin menetelmin teemanaan ”Kaupunki muotoilijana.” Viikon aikana lapset tutkivat, miten erilaiset kaupunkitilat tuottavat erilaisia tapoja elää urbaanissa ympäristössä.

Projektiviikon sisällöissä kaupunkimaantieto ja ilmiöpedagogiikka yhdistyvät yhteisötaiteen menetelmiin. Näkökulma on korostetusti lasten ja he osallistuvat alusta asti tutkimuksensa suunnitteluun. Projekti tuottaa tietoa siitä, millainen on Lasten Helsinki nyt ja mitä kaikkea se voisi olla tulevaisuudessa. Suunnitteilla on myös järjestää Kaupungintalon aulassa ilmiöoppimisen viikko liittyen kouluruokailuun. Luokat osallistuvat ja vierailevat päivittäin oppimassa ja tutkimassa kouluruoasta. Viikko päättyy yhteiseen kouluruokajuhlaan.

Lapset mukana suunnittelemassa HDW HOP -kaupunki-installaatiota

Festivaalin aikana suuren suosion saaneet HDW HOP -kaupunki-installaatiot levittäytyvät jälleen eri puolille Helsingin keskustaa. Viime vuonna suuren suosion sai esimerkiksi keskuskadulle noussut parkkiruudun kokoinen kerrostalo. Tänä vuonna yksi kaupunki-installaatioista tehdään yhdessä lasten kanssa. Installaation suunnittelee muotoilutoimisto NEON, joka paneutui vuoden 2018 Trust-teemaan yhdessä Arabian muotoilupainoitteisen koulun nelosluokan kanssa. Koululaiset tekivät installaatiosta ehdotuksia, jotka ovat nähtävillä Lasten Designviikon ajan Kaupunginmuseossa. Installaation lisäksi lapset saavat oman HDW HOP -kaupunki-installaatioiden kartan, jossa lapsille suunnatut tehtävät auttavat näkemään installaatioita eri näkökulmista. Kartta tehdään yhdessä Arabian koulun opettajien kanssa.

VIMMA lanseeraa Lasten Designviikolla uudet #olerohkea -kuosit

VIMMA lanseeraa Lasten Designviikolla uudet #olerohkea -kuosit. Kuosit on luonut sisustusarkkitehti Natalia Ritari Muotoilun Skidiakatemian #olerohkea -iltapäiväkerhoon osallistuneiden lasten taideteoksista. Muotoilun Skidiakatemia on muotoilukasvatuskonsepti, joka perustuu Designmuseon ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon toteuttamaan muotoilun iltapäivätoimintaan, joka on ollut käynnissä Helsingin peruskouluissa vuodesta 2010 lähtien.

Ritari ohjasi #olerohkea -kerhon, jossa mietittiin muun muassa, miten voidaan ennaltaehkäistä haitallisia ilmiöitä, kuten koulukiusaamista ja syrjintää. #olerohkea kerhon toiminnan ytimenä oli tukea erilaisuuden hyväksymistä, empatiaa muita kohtaan ja rohkeutta puuttua vääryyteen. Uudet kuosit ovat nähtävissä ja ostettavissa Lasten Designviikolla ja HDW Lasten viikonlopussa Kattilahallissa 15.-16.9.2018.

Vimma: Silmä
Vimma: Silmä

Viikko huipentuu suosittuun Lasten viikonloppuun Kattilahallissa

HDW Lasten Designviikko huipentuu Suvilahden Kattilahallissa järjestettävään koko perheen Lasten viikonloppuun 15.-16.9. Kattilahalli muuttuu ​Lasten viikonlopun ajaksi kuvittaja Leena Kisosen luomaksi taikametsäksi, jossa lapset pääsevät kokemaan muotoilua ja arkkitehtuuria eri työpajoissa. Kävijät pääsevät tutustumaan muun muassa luomaan jättiläisen lyhtyä kierrätysmateriaalista Helinä Rautavaaran museon työpajassa sekä tutustumaan sisustussuunnitteluun Silja Linen työpajassa yhdessä satojen lasten ja lapsiperheiden kanssa. Myös perheen pienimmät pääsevät leikkiin mukaan, kun omaa peilikuva riemastuttaa Kukkuu-kupoli värikkäine lisäelementteineen.

Työpajojen lisäksi suomalaiset ja kansainväliset lastenmallistoja tuottavat muotoilubrändit myyvät mallistojaan Little Marketissa. VIMMAn uusi #olerohkea -kuosi on nähtävissä ja ostettavissa Little Marketissa.