HDW HOP 2018: Kaupunkikehto luo liikettä ja luottamusta tuntemattomien kesken

Huom! Valitettavasti Kaupunkikehto-installaatio siirtyy ensivuodelle.

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 6.−16.9.2018.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat jälleen kaupungin. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista. Jokainen installaatio tarkastelee omalla tavallaan Helsinki Design Weekin 2018 TRUST-teemaa.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. 

Toisena esittelyvuorossa on Kaupunkikehto-installaatio, jonka monialaiseen työryhmään kuuluvat arkkitehdit Emmi Keskisarja ja Janne Teräsvirta sekä hienopuusepät Antrei Hartikainen, Tommi Alatalo ja Heikki Paso.

Installaatio on osa pidempää kehitystyötä, jossa tekijät pohtivat muun muassa sitä, miten puurakentamisen voisi päivittää tähän päivään ja samalla tuoda sen perinteisiä oppeja mukana tulevaisuuteen.

Kaupunkikehdossa vierailevat jakavat labiilin, eli horjuvan tilan, ja vaikuttavat siihen yhdessä.

“Samalla tavalla ihmisten välinen vuorovaikutus tapahtuu kaikissa mittakaavoissa kahden henkilön kohtaamisesta koko planeetan mittakaavaan asti: Vaikutamme toisiimme halusimme sitä tai emme – ja sopuisa yhteiselo vaatii luottamusta.”

Kaupunkikehdon materiaalikumppanina toimii CLT Plant Oy.

Kuka on installaation taustalla, ja mitä muita töitä ryhmä on tehnyt?

Installaation taustalla on monialainen työryhmä: arkkitehdit Emmi Keskisarja ja Janne Teräsvirta &’ arkkitehtitoimistosta sekä hienopuusepät Antrei Hartikainen, Tommi Alatalo ja Heikki Paso. Työryhmä on aiemmin toteuttanut yhdessä puuinstallaation Seurasaareen ja työskennellyt puumateriaaliin liittyvän KIRA-digi-tutkimusprojektin sekä tyyppitalon suunnittelun parissa.

Installaation tekijät haluavat oppia hallitsemaan CNC-jyrsimiä hienopuusepän herkkyydellä ja tarkkuudella.
Installaation tekijät haluavat oppia hallitsemaan CNC-jyrsimiä hienopuusepän herkkyydellä ja tarkkuudella.
The team wants to learn how to use CNC mills with the delicacy and precision of a master carpenter.
The team wants to learn how to use CNC mills with the delicacy and precision of a master carpenter.

Mistä installaation idea sai alkunsa?

Idea installaatioon sai alkunsa Helsinki Design Weekin luottamus -teemasta ja halusta tuoda nykyaikaiset puun työstön mahdollisuudet aidosti lähelle ihmistä. Kokeelliseen työstöön liittyvät tulokset tulevat olemaan kaikille avointa dataa. Suuri tavoite tämän ajatuksen takana on edistää avoimuutta rakennusalan ratkaisujen kehittämisessä.

Toisaalta installaatio on osa pidempää tekemäämme kehitystyötä. Siinä pohdimme, kuinka puurakentamisen menetelmiä voisi päivittää nykyaikaan, mutta tuoda samalla mukana perinteisiä oppeja tulevaisuuteen.

Kaikissa HDW HOP -installaatioissa pohditaan tämän vuoden teemaamme luottamus. Miten teidän installaationne ilmentää kyseistä teemaa?

Installaatiossa vierailevat jakavat labiilin eli horjuvan tilan ja myös suoraan vaikuttavat siihen yhdessä. Samalla tavalla ihmisten välinen vuorovaikutus tapahtuu kaikissa mittakaavoissa, kahden henkilön kohtaamisesta koko planeetan laajuuteen asti: vaikutamme toisiimme halusimme sitä tai emme – ja sopuisa yhteiselo vaatii luottamusta.

Miksi kannattaa tulla katsomaan installaatiota?

Installaatiota kannattaa tulla nimenomaan kokeilemaan: liike sekä tunnekokemukset tuntemattomien kanssa ovat toivottavasti mieleenpainuvia. Myös työstetty puupinta on parhaimmillaan, kun sitä koskettaa.

Miten muotoilulla voidaan lisätä luottamusta ja avoimuutta?

Suunnittelemalla ja rakentamalla tiloja, esineitä ja rakennuksia, jotka kannustavat ihmisiä kohtaamaan toisensa. Vieras pelottaa meitä kaikkia, mutta tutustuminen tuo luottamusta ja mahdollistaa avoimuutta sekä rehellisyyttä. Se taas luo maailmaan viisautta.