Helsinki Design Weekin kaupungintalon TRUST-kokonaisuus tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden tutustua ja osallistua Helsingin kehittämiseen

Helsinki Design Week valtaa Helsingin Kaupungintalon 6­–16.9. Rakennuksen ala-aulassa on ohjelmaa kaupunkilaisille joka päivä ja kaikkiin tilaisuuksiin on ilmainen sisäänpääsy.

Tapahtumien yhtenä tavoitteena on esitellä, millaiseksi Kaupungintaloa ollaan kehittämässä osana Helsingin uutta osallisuus- ja vuorovaikutusmallia, jossa muotoilulla on merkittävä rooli. Helsinki Design Weekiä tuottavan Luovi Productions Oy:n toimitusjohtaja Kari Korkman kokee, että HDW on aina pyrkinyt laajentamaan keskustelua ulos perinteisestä muotoiluskenestä.

– ”Meidän mielestämme hyvä design voi vaikuttaa koko yhteiskunnan kehittymiseen. Olemme kaupunkifestivaali, joten meille luonnollinen toimintaympäristö tarjoaa lukuisia haasteita väkiluvun kasvun, kestävän kehityksen, rakentamisen, palvelujen ja ynnä muiden puitteissa”, Korkman kuvailee.

TRUST-kokonaisuuteen kuuluu Helsingin kaupungintalolla toteutuvia yksittäisiä keskusteluja, työpajoja ja seminaareja. Päiväkohtaisen ohjelmiston avaa torstaina 6.9. ”50 Years Later”-tapahtuma, joka inspiroitui vuonna 1968 Suomenlinnassa järjestetystä kansainvälisestä teollisuus-, ympäristö- ja tuotesuunnitteluun liittyvistä työpajoista. Päämääränä on ratkoa sosiaalisesti, taloudellisesti, kulttuurisesti ja ympäristöllisesti tärkeitä ongelmia.

– ”50 vuoden takaisiin tapahtumiin osallistuivat mm. muotoilijagurut Buckminster Fuller ja Victor Papanek, jotka vaikuttivat vahvasti tapahtuman aloitteentekijöinä olleisiin muotoiluopiskelijoihin. Nyt osin samat henkilöt – 50 vuotta myöhemmin – katsovat tulevaisuuteen ja sen asettamiin lukuisiin haasteisiin”, Korkman selittää. Tilaisuuden järjestää arkkitehtuuriin ja taiteisiin keskittyvä Arctic Design School.

Vuoden 1968 Suomenlinnan tilaisuuden mahdollisti Sitra, joka on yhdessä Demos Helsingin kanssa vahvasti mukana myös 13.9. Helsingin yliopiston Juhlasalissa järjestettävässä seminaarissa ”Helsinki Design Trust”. Sen tehtävänä on pohtia pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta perustuen vastikään julkaisemaan kirjaan Hyvinvoinnin seuraava erä. (HUOM. Valitettavasti Helsinki Design Trust-seminaari on erilaisten sattumusten vuoksi peruttu.)

Kaupungintalolla käsitellään lisäksi muun muassa tulevaisuuden älykotia ja tarkastellaan kaupungin uutta osallistuvan budjetoinnin mallia. Lisäksi vierailijoilla on mahdollisuus tutustua uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon sekä osallistua helsinkiläisen kouluruokailun 75-vuotisen taipaleen juhlintaan.

Muiden tapahtumien ohella helsinkiläiset koululaiset pitävät Kaupungintalon ala-aulassa työpajoja koko designviikon ajan. He soveltavat päiväohjelmassaan viime vuonna Helsinki Design Award -palkinnon saanutta ilmiöpohjaisen oppimisen tekniikkaa. Koululaiset pääsevät myös suunnittelemaan ja rakentamaan tulevaisuuden kaupunkia – installaatiota, joka toteutetaan yhteistyössä Askon Säätiön kanssa. Kaupungintalon tarkka, päiväkohtainen ohjelma julkaistaan verkkosivulla elokuun aikana.