Weekly Mix: Daniel Palillo

Multitalent Daniel Palillo kuuntelee työskennellessään lähes aina jazzia. Hän kokosi Helsinki Design Weeklylle soittolistan sellaisista jazz –kappaleista, joista tällä hetkellä pitää.

Hei Daniel, mitä kuuluu? Millaista musiikkia kuuntelet työskennellessäsi?

Kuuntelen maalatessani yleensä jazzia. Se auttaa minua pääsemään flow-tilaan. Maalatessani minulle on tärkeää päästä sellaiseen mielentilaan, jossa en enää tiedosta, mitä ympärilläni tapahtuu. Jos en jostain syystä pääse tähän tilaan, koen, että alan suunnitella liikaa, mitä teen. Silloin minulle tulee olo, ettei tekeminen ole aitoa. Jazzin avulla pääsen kuitenkin helposti tilaan, jossa tuntuu, että asiat tapahtuisivat työskennellessäni itsestään.

Mitä se tarkoittaa?

Haluan, että työskennellessäni minusta tuntuu siltä, kuin joku muu tekisi työn puolestani. Kun työskentelen, kaikki tapahtuu automaattisesti alitajunnan voimalla. Jotkut jazz-muusikot uskovat olevansa profeettoja, joiden lävitse musiikki virtaa heidän itse ollessa pelkkiä instrumentteja. Se on aina inspiroinut minua. Jazzin avulla tuntuu, että joku korkeampi voima ohjaisi myös minun työskentelyäni.

Joka ottaa tekijän kautta taiteen tai musiikin muodon?

Niin. Olen hyödyntänyt tätä ajatusta työskentelyssäni paljon. Kuuntelin esimerkiksi muutama vuosi vuosi sitten Israelissa esillä olleen näyttelyni töitä maalatessani pelkästään neljän sekunnin pituista äänilooppia kokonaisuudessaan kahdeksankymmenen tunnin ajan. Halusin tällä testata juuri sitä, millaiseen tilaan voin toistuvan äänen avulla päästä ja miten se vaikuttaa maalauksiini.

Onko sinulla tyypillistä työpäivää?

Herään yleensä aamuneljältä tai -viideltä ja ryhdyn töihin. Koen, että saan aikaisin aamulla parhaan rauhan työskentelemiselle. Lisäksi haluan, että työni ovat omassa ajassaan. Kun aloitan aikaisin, olen itsekin eri ajassa suhteessa muihin. Lounasaikaan pidän taukoa. Jatkan töitä yleensä vielä jonkin aikaa iltapäivällä.

Millaisen soittolistan saamme kuulla?

Valitsin listalle kahdeksan jazz-kappaletta, joista tällä hetkellä pidän. Olen kuunnellut musiikkia laidasta laitaan, mutta oikeastaan jazz ainoa, joka on jäänyt.