Weekly Mix: Iina Esko

Kustantaja ja valokuvaaja Iina Eskoa kiinnostaa kollektiivinen työskentely kaikilla elämän osa-alueilla, myös musiikin kuuntelussa. Musiikki on parasta jaettuna.

Helsinki Design Weeklylle koottu soittolista herättää tunteita ja sopii loputtomiin kesäiltoihin, etkoille ja jatkoille. 

 Hei Iina, mitä kuuluu? Millaisia työprojekteja sinulla on meneillään tällä hetkellä?

Olen palannut pitkästä aikaa valokuvataiteen ja valokuvallisen työskentelyn pariin. Syksyllä julkaistun Kone-Suomi tietoteoksen jälkeen on rauhoittavaa tehdä välillä muita asioita. Viime aikoina ole kuvannut ihmisiä, toisia aamuisin ja toisia alasti, ja saanut keskittyä läsnäoloon. Olen saanut takaisin oman tekemisen riemun projektikohtaisen kustantamoni Khaoksen pyörittämisen rinnalle: syksyllä julkaisen omakustanteisen zinen.  

Kuunteletko musiikkia työskennellessäsi?

Kuvatessa en, mutta muita töitä tehdessä kyllä. Musiikki kuuluu arjen siirtymiin, niihin transitioihin, jotka erottavat esimerkiksi työn ja vapaa-ajan. 

Mitä musiikki sinulle merkitsee? 

Musiikin merkitys vaihtelee kausittain, mutta tärkeää on siihen liittyvä jakaminen. Tätä soittolistaakin kootessani jaoin sen heti ystävälleni ja fiilistelimme sitä yhdessä. Oli superhauskaa heitellä biisiehdotuksia ja miettiä biisien järjestystä toisen kanssa. Musiikilla on lähes aina vahva yhteisöllinen funktio. Olen kiinnostunut kollektiivisesta työskentelystä kaikilla elämän osa-alueilla. Musiikkimaun suhteen se tarkoittaa sen syleilemistä, että pitää välillä siitä, mistä kaikki muutkin. ”Vastarannan kiiskimäinen”, underground –musiikin fiilistely saa jäädä. 

Vaihtuviin tilanteisiin sopii tietysti vaihtuva musiikki. Musiikin kautta voi löytää itsestäänkin uusia puolia ja rooleja. Eri medioissa tai sosiaalisen median kanavissa voi vapauttavalla tavalla tuoda esiin erilaisia puoliaan. Samalla tavalla musiikilla voi heijastaa itsensä eri puolia eri tilanteissa, representoida minäänsä. Pohjimmiltaan kyse on vapaudesta. 

Millaisen soittolistan saamme kuulla?

Teemana on kesäyö kello seitsemästä seitsemään. Alun biisit sopivat siihen hetkeen, kun on yksin ja matkalla etkoille. Sitä seuraa tietysti bileet. Lopussa kuullaan parhaat jatkobiisit. Soittolistan kantava teema on emootiot: jokainen biisi herättää tunteita. Varsinkin kesällä pitää antaa suurten tunteiden tulla ulos ja fiilistellä täysillä!