HDW HOP 2018: Tulipuutarhassa pääsee kokemaan yhteisesti jaetun hetken kanssakävijöiden seurassa

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 6.−16.9.2018.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat jälleen kaupungin. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista. Jokainen installaatio tarkastelee omalla tavallaan Helsinki Design Weekin 2018 TRUST-teemaa.  Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. 

Seuraavana esittelyvuorossa on Balderin pihalle kasvava Tulipuutarha, joka on muotoilija Leena Kouhian ja arkkitehti Sofie Hägerströmin luomus. Tulipuutarhan äänimaailman luo muusikko-säveltäjä Tapani Rinne. Ensimmäistä kertaa yhteistyötä kolmestaan tekevä trio sai idean teokseensa tämän vuoden festivaaliteemasta TRUST.

Installaatio koostuu nuotiotulesta sekä kynttiläpöydistä, jotka luovat kaupungin keskelle omanlaisensa rauhallisen ilmapiirin. Teos kutsuu kävijöitä rauhoittumaan ja jakamaan yhteisen hetken kanssakävijöiden seurassa. Installaation tekijät kertovat, että ihmiset ovat miljoonien vuosien ajan kerääntyneet nuotioiden ääreen lämmitelläkseen ja kertoakseen tarinoita. Tunnelmalliseksi ja turvalliseksi koettu ympäristö edistää työryhmän mukaan ymmärrystä sekä keskustelua ja näin ollen myös luottamusta eri osapuolten välillä.

Tulipuutarhassa käytetyt halot tarjoavat Pilkenetti. Ikitaito tuottaa nuotioalustoiksi kivikoreja ja tilan Balderin pihalla tarjoaa Balderin talo.

Ketkä on installaation taustalla, ja mitä muita töitä olette tehneet yhdessä?

Arkkitehti Sofie Hägerström, muotoilija Leena Kouhia ja muusikko-säveltäjä Tapani Rinne. Ryhmänä tämä Tulipuutarha on ensimmäinen yhteinen työmme.

Mistä installaation idea sai alkunsa?

HDW:n tämän vuoden teema TRUST / Luottamus herätti ajatuksen leirinuotiosta, joka mielestämme luo hyvät puitteet luottamuksen rakentamiseen.

Kaikissa HDW HOP -installaatioissa pohditaan tämän vuoden teemaamme luottamus. Miten teidän installaationne ilmentää kyseistä teemaa?

Nuotio luo primitiivisen ja alkuvoimaisen tunnelman. Nuotiopiirin ääressä tutustutaan, rakennetaan luottamusta samalla kun etäisyys ihmisten välillä pienenee ja kommunikaatio helpottuu. Elävä tuli auttaa saavuttamaan avoimen ja lämpimän ilmapiirin. Halutessaan vierailija voi myös itse osallistua tunnelman luomiseen sytyttämällä pienen kynttilän luottamukselle.

Miksi kannattaa tulla katsomaan installaatiota?

Installaatiomme pitää tulla kokemaan, sillä se vaikuttaa kaikkiin aisteihin. Palavien koivuhalkojen tuoksu, lämpö ja puun ritinä sekä teokseen erikseen sävelletty äänimaailma luovat rauhallisen tunnelman keskelle Helsingin ydintä. Tulipuutarha toimii inspiroivana kohtaamispaikkana. Tulen loimuava valo heijastuu hehkuvana Balder-talon historiallisiin kiviseiniin ja sisäpihan ainutlaatuinen sekä intiimi miljöö antavat oivat puitteet teoksellemme. Sisäpihalla toimii myös installaation ajan Balder-talon kahvio.

Miten muotoilulla voidaan lisätä luottamusta ja avoimuutta?

Muotoilun tehtävä on parantaa elämää, ja sillä voidaan myös ohjata käyttäytymistämme. Muotoilun tulee ottaa huomioon tarpeita, ja sen tulee myös tuottaa hyvää oloa. Toiminnallisessa, esteettisessä ja virikkeiltään rikkaassa ympäristössä ihminen voi hyvin. Se lisää luottamusta.

Tulipuutarha-installaatio on avoinna 6.–16.9. klo 18–22.00. Tulipuutarhaan tullaan Helenakatu 4:n portista.