Helsinki Design Awards: Vuoden Lupaus-finalistit

Helsinki Design Weeklyn uudessa juttusarjassa tavataan Helsinki Design Awards -gaalan finalisteja. Ensimmäisessä osassa ovat Vuoden Lupaus -palkinnon ehdokkaat Studio Kaksikko, Maria Korkeila ja Matti Liimatainen. 

Helsinki Design Awards -tapahtuman videoista vastaa helsinkiläinen tuotantoyhtiö Siro Creative.

STUDIO KAKSIKKO

Helsinki Design Weekin lähestyessä puhutimme Studio Kaksikkoa. He kertoivat meille ajatuksiaan muotoilusta, meneillään olevista yhteistyöprojekteista, tulevista suunnitelmista ja tulevaisuuden unelmista.

Studio Kaksikko on viime aikoina tehnyt yhteistyötä suomalaisten yritysten, kuten Nikarin, kanssa. He ovat toimineet tiiviisti myös kahden isohkon tanskalaisyrityksen kanssa suunnitellen pitkäaikaisia yhteistyöprojekteja. Niiden tuloksena syntyneet tuotteet tulevat markkinoille muutaman kuukauden sisällä. Studio Kaksikko työskentelee monien muotoiluyritysten kanssa ja aikoo lisäksi perustaa yhteisöllisen tilan, jossa toimia yhdessä muiden muotoilijoiden kanssa. Tilaan on tulossa esimerkiksi Sallan sisar Reeta Ek. Yhteisötilalle on tarkoitus hakea näkyvyyttä avaamalla se myös ulkopuolisille vierailijoille, turisteille, design-faneille ja potentiaalisille asiakkaille, jotka voivat ostaa tuotteita suoraan Studiolta.

Tulevaisuudessa Studio Kaksikko haaveilee perustavansa muotoilukeskuksen, johon ihmiset voivat tulla katsomaan eri alojen muotoilua ja suunnittelua. Tilassa esiteltäisiin muotoilijoita työssään, ja ihmiset voisivat ostaa sieltä uutuustuotteita ja osallistua kursseille. Studio Kaksikko kertoi meille myös ajatuksiaan Helsinki Design Weekin tämän vuoden luottamus-teemasta. Muotoilun yhteydessä ja kuluttajien näkökulmasta luottamus liittyy esimerkiksi vastuullisuuteen: kuka valmistaa lopputuotteen ja missä se kootaan. Studio Kaksikko on iloinen siitä, että muotoilijoiden ja kuluttajien välillä vallitsee luottamus. Itsekin tekijöinä Studio Kaksikon jäsenet ymmärtävät, kuinka paljon aikaa ja vaivaa lopputuotteen valmistaminen vaatii.

MARIA KORKEILA

Maria Korkeila on kerännyt jo suuren määrän kansainvälistä kokemusta ja hänet on palkittu mm. arvostetussa Hyères-kilpailussa Ranskassa. Korkeilalla on korkealentoisia haaveita, kenen kanssa työskennellä tulevaisuudessa. Hänestä kontaktit syntyvät orgaanisella prosessilla, ei laskelmoiden, ja uudet projektit tuovat mahdollisuuksia. Tärkeintä hänelle on kuitenkin, että pääsee toteuttamaan omia ajatuksiaan hyvien ihmisten kanssa.

Korkeila saa inspiraatiota esimerkiksi musiikista. Korkeila kuuli tarinoita Prodigysta: kuinka he olivat ostaneet R-Collectionin vaatteita ja edustaneet ne päällä MTV Music Awardseissa. Näin rave-kulttuuri ja Prodigy päätyivät mukaan Korkeilan R-Collectionin kokoelman taustatutkimukseen. Maria Korkeilan ja R-Collectionin kollaboraatio oli esillä tammikuussa Pitti Uomossa Italiassa.

Kysyttäessä Korkeila kertoo olevansa miesten vaatesuunnittelija, vaikka nykyisin hänestä vaatesuunnittelua ei pitäisi jakaa vain binaarisesti. Hän uskoo, että vaatesuunnittelulla voi olla merkittävä rooli sukupuolikysymysten käsittelemisessä. Maria Korkeila haluaa haastaa alan juurtuneita reittejä ja muuttaa alaa humaanisempaan suuntaan. Tässä Helsinki Design Weekin tämän vuoden teema “trust” eli “luottamus” on tärkeässä osassa: luotto muihin ihmisiin johtaa kestävämpään tapaan työskennellä yhdessä.

SELF-ASSEMBLY,  MATTI LIIMATAINEN

Matti Liimataisen Self-Assembly on vaatemerkki, joka tekee vaatteiden rakennussarjoja. Uusi saumarakenne syntyi Liimataisen tehdessä prototyyppejä vaatteistaan, ja Liimatainen vertaa Self-Assemblya Ikeaan ja Legoon. Liimataisesta tämä tapa oli mielenkiintoinen ja mukava, ja hän ajatteli, että ehkä jokin muu nauttisi siitä myös.

Liimataisella on pian näyttely Berliinissä ja tammikuussa hänellä on suuri projekti Tasmaniassa. Unelma merkin kanssa on, että itse suunnittelu-ja valmistusprosessi olisi täysin automatisoitu. Liimatainen tekee tästä aiheesta myös väitöstutkimusta. Inspiraatiota hän hakee luonnon geometriasta, ja hänellä on matemaattinen lähestymistapa suunnitteluun.

Helsinki Design Weekin tämän vuoden teema “TRUST” merkitsee paljon Liimataiselle. Usein joutuu käyttämään paljon aikaa selvittääkseen, mistä tuote on peräisin. Suunnittelija voi olla tehnyt tämän tutkimustyön asiakkaan puolesta, ja silloin asiakas voi luottaa suunnittelijaan. Tähän samaan Liimatainen pyrkii omassa työssään. Suomalaisessa muotoilussa Liimatainen arvostaa puhtautta ja kauneutta ja että kaikki rakentuu muotoiluperinteen päälle.