Helsinki Design Awardsin finalistiesittelyssä Vuoden Tuote

Weeklyn juttusarjassa tutustumme Helsinki Design Awardsin finalisteihin. Sarjan toisessa vuorossa videoilla esiintyvät Vuoden Tuote -kategorian huippusuunnittelijat. Tapahtuman videoista vastaa helsinkiläinen tuotantoyhtiö Siro Creative.

Oura, suunnittelija Kari Kivelä

 

Ouran kantava ajatus on alusta asti ollut auttaa ihmisiä hyödyntämään omat voimavaransa mahdollisimman hyvin. Kari Kivelä on opiskellut tuotantotalouden insinööriksi ja tehnyt sen jälkeen lukuisia erilaisia töitä alalla muun muassa softan parissa. Noin kymmenen vuotta sitten Kivelä innostui korunvalmistuksesta ja alkoi opiskella alaa. Esimerkiksi koruseppä Kristian Saarikorpi opetti hänelle korumateriaaleja ja valmistusmenetelmiä. Muotoilu ja korujen tekeminen vei Kivelän mennessään. Erilaisten ratkaisujen ja teknologiataustojensa kautta Ouran entinen toimitusjohtaja ja nykyinen innovaatiojohtaja Petteri Lahtela ja Kivelä kiinnostuivat oman valmiustason mittaamisesta pidemmällä aikavälillä. Loppujen lopuksi valmiustason mittaamiseen liittyvä tiede, huipputeknologia ja korumuotoilu yhdistyivät.

Oura-sormusten ensimmäisessä versiossa mukana oli Harri Koskinen, ja nykyisessä muotoilutiimissä on ollut Kivelän lisäksi Mikko Latomäki. Muotoilun lähtökohtana on ollut perinteinen korumuotoilu, jota viedään eteenpäin omalla tyylillä. Ouran tyyli perustuu selkeisiin muotoihin ja leikkauksiin, heijastuksiin, varjoihin ja valoon. Jopa teknologiaa on muokattu, jotta sormuksiin saadaan mielenkiintoinen design.

Helsinki Design Weekin tämän vuoden teema TRUST on tärkeä Ouralle. Yritys lupaa auttaa ihmistä palautumaan päivittäisestä kuormituksesta. Kumppaneiden välinen luottamus voi johtaa huimiin tuloksiin, kun voi antaa vapaat kädet ja kaikki pääsevät kukoistamaan. Tulevaisuudessa Ouralle on tulossa pari mielenkiintoista muotoiluun liittyvää yhteistyöprojektia suomalaisen Lumoavan sekä englantilaisen Steven Websterin kanssa.

Laakso, suunnittelija Saku Sysiö. Valmistaja Made by Choice.

Laakso-tuoli oli alunperin vain nopea luonnos Sysiön vihkossa. Lasse Laine Made by Choicelta halusi tehdä tuolista prototyypin, joka julkaistiin Milanossa vasta pari vuotta myöhemmin. Nyt Laakson ympärille kasvaa tuoteperhe, ja Sysiö odottaa innolla, mihin Laakson tarina viekään. Tulevaisuudessa Saku Sysiötä kiinnostavat erityisesti kansainväliset projektit. Sysiölle Helsinki Design Weekin tämän vuoden TRUST -teema merkitsee omassa suunnittelutyössä erityisesti sitä, että tuotteet on suunniteltu hyvin ja että ne ovat laadukkaita, tarkasti valmistettuja ja kestävät aikaa. Sysiön mielestä yksi suomalaisen muotoilun haasteita on, että siihen panostetaan paljon. Suomalaisen muotoilun etuna hän pitää sen hienoa historiaa ja sitä, että olemme outo pieni maa, joka tekee meidät kiinnostavaksi kansainvälisestikin.

Turvakaveri and Pop Corn Stripes, Suunnittelijat Marjut Rahkola ja Maija Louekari. Valmistaja Vimma.

Jo Vimman alkutaipaleella sekä Rahkolalla että Louekarilla oli unelma, että he saisivat joskus toteuttaa sairaalavaatteet. Hanke lähti käyntiin Brother Christmasin ja Rahkolan tapaamisesta, ja Turun yliopiston sairaalan tiimi ylilääkäriä myöten lähti hankkeeseen mukaan. Suunnittelutyön alussa toteutettiin kysely lapsille, ja hyvin monessa vastauksessa lapset pyysivät värikästä ja iloista vaatetta. Näin syntyi Turvakaveri, joka on lapsen ja perheen mukana niin ikävinä kuin ilon hetkinä, joita toivottavasti sairaalassa myös on. Rahkola suunnitteli vaatteisiin kanyyliaukkoja, jotta hoitajien ei tarvitsisi aina nostella paitaa laittaessaan lääkkeitä.

Rahkola ja Louekari pysähtyivät ennen suunnittelua miettimään, onko uusi vaate olennainen asia, jonka sairas lapsi tarvitsee; vai onko se maailman pienin murhe sairauden keskellä? Sairaalan ylilääkäri kommentoi, että jos on pienikin aihe, joka tuo lapsen elämään iloa, se on askel kohti paranemista. Tämän jälkeen Louekari kertoo miettineensä, että vaatteita aletaan tehdä jokaiseen sairaalaan! Lanseeraustilaisuudessa lapsimessuilla esiintyi sekä sairaita että jo tervehtyneitä lapsia kertomassa omaa tarinaansa ulkomaailmalle. Louekari toteaa, että arvostus sairaalaa kohtaan on aivan huikea. Tämä sairaalavaatehanke oli pilotti, ja Rahkola ja Louekari toivovat, että sille saataisiin jatkoa.

Tänä syksynä Vimma otti käyttöön Nanson vanhan ylijäämäneuloksen: tehtiin entistä ympäristöystävällisempi mallisto, joka on nyt myynnissä Prismoissa. Louekarin yksi unelma on, että ihmiset kuluttaisivat vähemmän. Muotoilukin voisi olla välillä aineetonta. Yhä enemmän Rahkola ja Louekari toivovat tekevänsä jotakin sellaista, jolla on syvempi merkitys pelkästään lukujen katsomisen sijaan. Helsinki Design Weekin tämän vuoden luottamusteema merkitsee Rahkolalle ja Louekarille ihmisten välistä kommunikaatiota, miten olemme vastuullisia ja miten rakennamme lapsillemme hyvän tulevaisuuden.