Vaarallinen tasapaino rakentuu virheiden kautta

Designmuseo avaa helsinkiläisen huonekalusuunnittelijan ja taiteilijan Milla Vaahteran (1981) näyttelyn Helsinki Design Weekillä. Dialogi-näyttely koostuu mobileista ja stabileista, jotka on valmistettu vapaasti puhalletusta lasista ja käsin työstetystä messingistä. Ilmavat teokset herättävät henkiin 30-luvulla syntyneen mobileperinteen. Vaahteran mobilet rakennetaan yhdessä lasinpuhaltajan kanssa intuitiivisesti ja virheitä tehden.

Vaahtera on taustaltaan suunnittelija, joka on liukunut kalustemuotoilun kentällä luovuuden ja taiteellisuuden ohjaamana. Vaahtera ajattelee, että esineenä mobile sijaitsee aivan taiteen ja kalusteen rajapinnassa.

– Haluan työlläni korostaa kehittymistä epäonnistumisen, kokeilemisen ja leikin kautta. Olen mokien kautta siirtynyt taiteellisempaan suuntaan ilmaisussani. Niin sanotut virheet kehittävät sekä omaa ilmaisuani että tekeillä olevaa työtä, Vaahtera toteaa.

– Nykyinen täydellisyyteen ja massatuotantoon pohjaava maailma on mielestäni kadottanut jotain olennaista. Virheet tuovat esineisiin inhimillisyyttä ja lämpöä, hän jatkaa.

Mobile on esiintyvä kaluste

– Mobilet ovat aina olleet mielestäni älyttömän kiinnostavia. Parasta niissä on jatkuva liike ja tietty vaaran tuntu. Ilmassa tasapainoileva mobile on kuin esiintyvä kaluste, Vaahtera kuvailee.

Vaahtera lumoutui lasista heti, kun pääsi käsittelemään sitä ensimmäisen kerran. Lasi toimii hyvin juuri mobileiden materiaalina, sillä sen herkkyys ja muoto tulevat Vaahteran mukaan parhaiten esiin ilmassa. Liike ja valon siivilöityminen mobilen läpi saavat lasin heräämään henkiin.

– Lopullisen tasapainon löytäminen on todella haastavaa. Käytän työskentelyvaiheessa mitä ihmeellisimpiä väliaikaisia painoja ja virityksiä. Tekemiseen on kehittynyt myös omia niksejä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että mobilet rakentuvat oikein vain, jos niiden kanssa viitsii painia oman aikansa.

Näkemys muotokieli sitovat palat yhteen

Vaahteran työskentelytapa on intuitiivinen. Hän menee lasinpuhallushyttiin tyhjän lehtiön kanssa ja aloittaa työskentelyn usein nollasta. Taustalla hänellä on näkemys, jota ohjaa intuitio ja omaksi muodostunut muotokieli. Työt syntyvät prosessin aikana ja etenemiseen vaikuttavat Vaahteran näkemyksen lisäksi myös lasinpuhaltaja ja tuuri.

– Olen huomannut, että liialla kontrolloimisella ja suunnitelmallisuudella saa aikaan vain huonoa jälkeä. Kun alkaa liiaksi seurata tiettyä suunnitelmaa, ei näe lasin arvaamatonta kauneutta. Lasi on kauneimmillaan sulana. Parasta on antaa sen muotoutua mahdollisimman vapaasti, Vaahtera sanoo.

Ilman tarkkaa suunnitelmaa ja tavoitetta työskenteleminen on myös pelottavaa.

– Kun on varannut kalliin päivän lasinpuhaltajan kanssa, niin tietenkin sitä toivoo, että saamme aikaan jotain hienoa.

Lasiosat syntyvät muotoilijan ja käsityöläisen yhteistyönä

Puhallushytissä syntyvään lopputulokseen vaikuttaa ennen kaikkea Vaahteran ja lasinpuhaltajan välinen lähes symbioottinen työskentelysuhde.

– Lasinpuhaltaja tekee ja minä luonnostelen ja ideoin kun lasi on jo puhaltajan pillissä. Minulla on luottopuhaltajat, joiden kanssa yhteistyötä ja työtapaa on muovattu pitkään. Suhde on tärkeä, sillä lasinpuhaltaja on työssä mukana tuplaroolissa: hän on samaan aikaan käsityöläinen ja taiteilija, Vaahtera kertoo.

Muotoilija kuvailee työtapaa äärimmäisen herkäksi, sillä se vaatii jatkuvaa kommunikaatiota sekä molemminpuolista ymmärtämistä ja toisen ammattitaidon kunnioittamista.

– Meillä on kummallakin erilainen lähestymistapa sekä prosessiin että lopputulokseen. Monesti käy niin, että lopputulos, joka on minun mielestäni mahtava, on lasinpuhaltajan näkökulmasta täysin epäonnistunut. He eivät aina ymmärrä, että olen vilpittömästi tyytyväinen teknisesti ”epäonnistuneeseen” työhön.

Vaahteran näyttely avautuu Designmuseossa Helsinki Design Weekille 7.9.

Designmuseon yritysverkosto Design Club järjesti loppuvuodesta 2017 Open Callin, jonka avulla etsittiin uudenlaisia tilallisia installaatioita Designmuseon Galleriaan. Kansainväliseen hakuun osallistui 52 muotoilijaa tai muotoilijaryhmää. Milla Vaahteran Dialogi -installaatiossa raatia kiehtoi sen intuitiivinen ote, yhteistyön synnyttämä lopputulos ja mobilen uudelleentulkinta. Myös Helsinki Design Week on mukana Design Club -yritysverkostossa.

Juttu on osa Design District Helsinki ja Helsinki Design Weeklyn sisältöyhteistyötä. Design District on muotoilun, taiteen ja kulttuurin keskittymä Helsingissä. Kirjoittaja Minni Soverila on Design District Helsingin toiminnanjohtaja. Hän kirjoittaa Helsinki Design Weeklyyn tarinoita, taustoja ja kuulumisia muotoilualueen sydämestä. Lue lisää alueen kuulumisia www.designdistrict.fi