TRUST-kolumni: Miten työpaikalla päästään flow-tilaan?

Pyysimme viiden eri alan asiantuntijaa kirjoittamaan kolumnin Helsinki Design Weekin tämän vuoden teemasta ’TRUST’. Lue alta aivotutkija Minna Huotilaisen mietintöjä aiheeseen liittyen. 

Kun työntekijäporukka hurahtaa flow-tilaan, jokaisen mielessä ja kehossa tapahtuu fysiologisia muutoksia. Keho ja mieli aktivoituvat, ideoita alkaa sadella, toiminta tehostuu ja innostus tarttuu. Tällainen tiimi on huipputehokas. 

Aina näin ei kuitenkaan ole. Tiimin yhteen hitsautuminen ei aina ole helppoa, varsinkaan silloin, jos tiimiläiset ovat keskenään kovin erilaisia. Mutta lohdutuksen sana: tiimiläisten erilaisuus aikaansaa sellaisia työn tuloksia, joissa on pystytty huomioimaan enemmän näkökulmia kuin samanlaisista tiimiläisistä koostuvan porukan työssä. Työn imua voi viedä myös byrokratia: jos pieninkin päätös on hyväksytettävä jossain pomon-pomolla, tiimillä ei ole todellista valtaa hoitaa työtään parhaaksi katsomallaan tavalla. Myös yksilöiden palkitseminen nakertaa tiimihenkeä, eli jos tahdotaan palkita hyvästä suorituksesta, kannattaa palkita koko tiimiä. 

Suomalainen hierarkia on matala ja pomoa uskalletaan haastaa. Hyvä niin. On tärkeää raivata työtä häiritsevät esteet pois. Panostaminen hyviin työtiloihin, toimiviin ohjelmistoihin ja kaikkeen muuhunkin työtä helpottavaan on kannattava investointi. Ja miten sinne flow-tilaan päästään? Sitä kannattaa kysyä tiimiläisiltä itseltään. 

 

Professori  Minna Huotilainen on aivotutkija, joka on innostunut oppimisen tuunaamisesta. Hän haluaa tarkastella oppimista kouluissa, päiväkodeissa ja työpaikoilla neurotieteen näkökulmasta käsin.