TRUST-kolumni: Peter Seeger tiesi sen jo kauan sitten

Pyysimme viiden eri alan asiantuntijaa kirjoittamaan kolumnin Helsinki Design Weekin tämän vuoden teemasta ’TRUST’. Lue alta Ethican perustajajäsenen Anne Raudaskosken mietintöjä aiheeseen liittyen. 

Jos sitä ei voi vähentää, uudelleen käyttää/korjata/rakentaa/myydä/kierrättää tai kompostoida, se pitäisi rajoittaa, uudelleen suunnitella tai poistaa tuotannosta, lauloi amerikkalainen Peter Seeger 90 -luvulla. Hän oikeastaan esitteli kiertotalouden mukaisen suunnittelun (circular design) melkein 20 vuotta ennen kuin globaali tietoisuus kiertotaloudesta alkoi kasvaa.  

Miten circular design eroaa vanhasta ekodesignista? 

  1. Suunnitellaan tuotteita, jotka ovat uudistavia ja palauttavia, eivät siis pelkästään ympäristöystävällisiä – tsekkaa Interfacen Climate Take Back -ohjelma aiheesta. 
  2. Erotetaan yrityksen kasvu luonnonvarojen ja raaka-aineiden käytön kasvusta; käytännössä tämä tarkoittaa kiertotalouden mukaisten bisnesmallien hyödyntämistä osana design-prosessia 
  3. Parannetaan asiakaskokemusta kiertotalousajattelun avulla, ja kasvatetaan kysyntää kiertotalouden mukaisille tuotteille 

Entäs LUOTTAMUS sitten? Suunnittelijat, jotka kykenevät hyödyntämään työssään kiertotalouden työkalupakkia omaavat väkevän työkalun: mikä synnyttäisi keskinäistä luottamusta enemmän kuin tieto-taito, jonka avulla suunnitellaan hyvinvointia ja monimuotoista tulevaisuutta meille kaikille?  

 

Anne Raudaskoski on yksi Ethican perustajista ja toimii yrityksen pääkonsulttina. Ethica on kansainvälinen sekä yksityisellä että julkisella sektorilla toimiva kiertotalouden konsultointiyritys. Sen viimeisimpiä projekteja ovat kiertotalousekosysteemin kehittäminen osana Euroopan raaka-aineohjelmaa, kiertotalouskonseptin ja liiketoiminnan ekosysteemin kehittäminen yhdessä Tampereen kaupungin kanssa sekä PK-yrityksille ja suunnittelutoimistoille suunnatun EcoDesign Sprint -ohjelman kehittäminen yhteistyössä Design Forum Finlandin kanssa. Ethica sai vahvat suositukset arvostetusta Circulars2016-kilpailusta tulevaisuuden tekstiiliteollisuutta kehittävällä Relooping Fashion -projektilla. Lisäksi projekti valittiin Sustania 100 –julkaisun innovatiivisimpien kiertotalousprojektien listalle.