Weekly Bubbling: Ensaemble

Weekly Bubbling -sarjassa tutustutaan muotoilumaailman lupauksiin. Alisa Närvänen ja Elina Peltonen löysivät toisensa suunniteltuaan sattumalta liki identtiset housut. Muodin ja taiteen rajapinnoilla toimiva Ensaemble työstää parhaillaan tilateosta kiinalaiselle vaatebrändille.

Hei Alisa ja Elina, mitä kuuluu?

E: Olemme palanneet kesälomalta töiden ääreen, ja työn alla on uusi projekti Kiinaan. Teemme tilateoksen kiinalaisen vaatemerkin JNBY:n uuteen toimistoon Hangzhouhun. Yrityksen omistaja on suuri nykytaiteen keräilijä, joka toivoo taidetta jokaiseen alueen 16 rakennuksesta. Korttelin on suunnitellut arkkitehti Renzo Piano, joka tunnetaan Pariisin Centre Pompidousta.

A: Korttelissa on taidemuseo, gallerioita, toimistoja, kauppoja, hotelli ja puutarha. Olemme tehneet JNBY:lle aiemmin videokampanjan ja valokuvia, joita he käyttivät mallistonsa markkinoinnissa. Lisäksi olemme suunnitelleet heille lastenvaatekaupan tilakonseptin huonekaluineen ja pienveistoksineen.

Tällaista ei taida kovin usein päästä Suomessa tekemään?

E: No ei. Nämä asiakastyöt ovat olleet meille kivoja. Taiteellisessa työssä on täysi vapaus mutta krooninen pula resursseista, ja toteutuksen kanssa saa olla aika kekseliäs. Asiakastöissä taas resurssit ovat ihan toisenlaiset. Esimerkiksi JNBY:n tilakonseptia tehdessä ei ollut kovin paljon sellaista, mikä ei olisi ollut mahdollista.

Teettekö muotia vai taidetta?

E: Alusta alkaen oli selvää, että meitä yhdisti paitsi samankaltainen ja toisiaan täydentävä estetiikka myös laaja-alainen kiinnostus kulttuuriin ja taiteeseen. Perustimme yrityksen, jotta pystyisimme tekemään joustavasti erilaisia työtehtäviä. Vaikka aluksi suunnittelimme vaatemallistoja, teimme niihin liittyviä performansseja tai videotöitä ihan yhtä intohimoisesti kuin vaatteita. Olemme aina miettineet aika abstraktillakin tasolla vaatetta ja sen yhteyttä kehoon sekä ympäristöön ja etsineet konkreettista muotoa näille ajatuksille.

A: Jossain vaiheessa nämä performanssit ja videot alkoivat tuntua jopa tärkeämmille ja kiinnostavimmille kuin vaatteet. Murrosvaiheessa teimme esimerkiksi Designmuseoon performanssin siitä, minkälainen koreografia jokapäiväisestä pukemisesta ja riisumisesta syntyy. Suunnittelimme asun, jonka osat yhdistyivät toisiinsa muodostaen 5,5 metriä pitkän kokonaisuuden.

Tässä juttusarjassa teitä edeltänyt Kristina Sedlerova halusi kysyä, miten kohtasitte ja ymmärsitte, että haluatte työskennellä yhdessä?

A: Tapasimme Taideteollisessa korkeakoulussa, kun minä tein ensimmäistä mallistoani ja Elina lopputyötään. Jossain vaiheessa tajusimme, että olimme suunnitelleet ihan samanlaiset housut toisiamme tuntematta. Eikä mitä tahansa housuja, vaan aika erikoiset, päälle sidottavat. Ihailimme ja kunnioitimme toistemme töitä ja kävimme yhdessä muun muassa nykytanssiesityksissä. Tuntui luontevalta jakaa ajatuksia ja kokemuksia. Seuraavana vuonna suunnittelimme yhdessä muotikilpailuun malliston. Se oli hyvä tapa aloittaa yhteistyö ja löytää yhteinen kieli sekä tekniikat. Vuonna 2011 perustimme Ensaemblen.

Mitä teette yhdessä, mitä erikseen?

E: Teemme kaiken luovan työn yhdessä, saumattomasti ja orgaanisesti. Ideat vähän kuin virtaavat, ja käymme paljon dialogia. Minun ei tarvitse koskaan selittää mitään Alisalle. Voin lähettää vaikka vain yhden kuvan ja tiedän, että hän osaa kiinnittää oikeaan asiaan huomiota. On joku, joka osaa lukea ajatuksia. Muissa projekteissa sitä aina havahtuu, että ai niin, minun pitää selittää tämä juttu. Joissain käytännön elämän asioissa voi olla enemmän työnjakoa. Esimerkiksi nyt, kun meille on tulossa uudet nettisivut kaupallisista yhteistyöprojekteistamme, Alisa on koordinoinut sitä ja minä olen kirjoittanut tekstit.

Mikä muodin rajapinnoilla juuri nyt puhuttaa?

A: Esimerkiksi Alankomaissa tapahtuu paljon mielenkiintoisia asioita. Siellä ollaan kiinnostuneita kestävästä kehityksestä niin akateemisesta kuin taiteellisestakin näkökulmasta ja käsitellään paljon muodin ympäristökysymyksiä. Ekologinen muoti ei ole ainoastaan kahvipakettilaukkuja. On tärkeää, että joku vihdoinkin ajattelee sen esteettisiä puolia, koska muuten ekologisesta vaatesuunnittelusta puhuminen ei ole uskottavaa. Myös meillä on kehitteillä isompi taiteellinen projekti tähän liittyen.

Mikä teitä inspiroi?

A: Meitä kiinnostavat tällä hetkellä kivet, joihin on kirjoitettu tekstiä. Vanhat vaatteet. Ja märkä savi. (naurua) Sano jotain järkevää!

E: Ehkä isompana asiana se, että toivomme pääsevämme lähiaikoina johonkin residenssiin työstämään asioita. Ajatus eristäytymisestä inspiroi ainakin minua kahden lapsen äitinä. (naurua) Että pääsisi toisiin maisemiin ja tekemään työtä täyspainoisesti arjen ulottumattomissa.

Mitä muuta teette?

A: Teemme myös freelancereina töitä, Elina kirjoittaa ja minä työskentelen uudessa Amos Rexissä. Elina on Aalto-yliopistossa lehtorina ja tohtoriopiskelijana, ja myös minulla on opetustyö Espoon kuvataidekoulussa – koulutan näitä Aaltoon seuraavaksi tulevia teinejä. Tuntuu, että Ensaemble on harrastus mutta myös työ, josta saamme elantoa. Välillä havahtuu siihen, että onko tämä meidän työtämme, leikimme kuin lapset.

E: Vaikka teemme myös muita töitä, tietyllä tavalla Ensaemble on meille jonkinlainen unelma ja henkinen elinehto. Se myös ohjaa ja auttaa suhteuttamaan muita töitä. On totta, että harvoin tuntuu työltä – on aina mahtavaa työskennellä Alisan kanssa.

Ketä ihailette tai seuraatte ja miksi?

E: Heikki Salosta. Hänen suunnittelemansa vaatteet ovat sellaisia, joita olisimme halunneet tehdä itsekin mutta emme osanneet. Ne ovat mutkattomia ja rehellisiä, ja niistä välittyy ammattiylpeys, käsityöläisyys ja itsenäinen asenne. Hän tekee paljon taustatyötä, kuten keräilee vanhoja vaatteita ja tutkii niiden rakenteita. Ja tietty sukupuolettomuus, se on vaatesuunnittelussa hankalaa.

A: Hän on osannut tuoda käsityöläisyyden laajemmalle yleisölle. Jotenkin hänen vaatteistaan välittyy tekninen osaaminen ja kunnioitus vaatetta kohtaan. Jos saisin hänen vaatteensa, minulla olisi täysi luottamus siihen, että se kestää. Toivon, että kaikki vaatesuunnittelijat voisivat välittää samanlaista luottamusta.

Lisää Ensaemblestä täällä.