Keksintöjä Dutch Design Weekillä

Puhallettavissa kuplissa pidetty muotiopiskelijoiden Modebeloft-näyttely on aivan Eindhovenin keskustassa tyhjentyneessä tavaratalossa.

Tutkiva ja kokeileva muotoilu tuulettaa aivoja uusilla näkökulmilla Eindhovenissa. Lokakuun lopussa järjestetty designviikko keskittyy tulevaisuuteen ja kysyy: ”Jos emme me, kuka sitten?”

Eindhoven. Ihmiset jonottavat sateessa. Määränpäänä on opiskelijoiden lopputyönäyttely. Tämä on Dutch Design Weekin ihme. Eindhovenissa 17. kertaa järjestettävä designfestivaali on totisesti onnistunut saamaan massojen huomion, kävijöitä noin 120 kohteessa oli yli 350 000.

Design Academy Eindhovenin lopputyönäyttely on jonottamisen arvoinen. Tänä vuonna kahteen valtavaan teollisuushalliin levittäytyvässä näyttelyssä opiskelijoiden työt esitellään huolellisesti. Itse projektit paneutuvat usein tarkasti rajattuihin ongelmiin, kuten siihen, että vanhukset ja potilaat eivät pysty pukemaan tukisukkia itse. Monet ratkaisut nojaavat uusiin teknologioihin, sukkien tapauksessa lämmössä kutistuvaan materiaaliin. Sen ansiosta sukat kiristyvät käyttäjän jalkaan ruumiinlämmön ansiosta ja ne on helppo pukea itse. Loputtomat uudet ideat saavat näyttelyn tuntumaan keksintönäyttelyltä.

Dutch Design Weekille on leimallista spekuloiminen, prototypointi ja muotoilututkimus. Tämän vuoden teema on ’If not us, then who?’ Eindhovenissa uskotaan muotoilijoiden vastuuseen paremman maailman kuvittelemisessa ja rakentamisessa. Valtaosassa näyttelyistä on esillä tutkielmia uusista materiaaleista tai vanhojen kierrättämisestä, digitalisaation mahdollisuuksista tai robotiikasta. Muotoilijat lainaavat metodeja muun muassa journalismista, elokuvasta ja lavastustaiteesta.

Perineistä muotoilua, kuppeja tai tuoleja, on esillä vähän ja nekin ovat kokeilevia. Hyvä esimerkki on tuoli, jonka istuin on yhtä korkealla kuin merenpinta, jos jatkamme tähän malliin.

Monissa Design Academy Eindhovenin lopputöissä on feministinen näkökulma, kuten Anna Aagaard Jensen vain naisille tarkoitetuissa ”manspreading” -istuimissa.
Tämän vuoden hittinäyttely oli Robot Love, joka keskittyi ihmisten ja robottien väliseen suhteeseen. Margriet van Breevoortin Bob-veistos on samaan aikaan tunnistettava ja outo.