Weekly Tips: Marraskuu

Marraskuussa Helsinki näyttää monipuolisuutensa muotoilun ystävien kaupunkina. Luvassa on graafisen suunnittelun seminaari, huutokauppa sekä tietysti innokkaimpien jouluvalmisteluja.

Show me the Money II

8.11.

Klo 13-17

Kulttuuritehdas Korjaamo, Töölönkatu 51

Kuvataiteen tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ja visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia järjestävät Korjaamolla iltapäiväseminaarin, jossa visuaalisen alan tekijät jakavat vinkkejä sopimusneuvotteluihin, oman työn hinnoitteluun sekä markkinointiin. Keskustelut ovat suomeksi.

Puhumassa mm. Leena Kisonen sekä Tony Eräpuro.

Bukowskis: Modern Masters

Huutokauppa 14.8. (Näyttö 8.-13.11.)

Mastokatu 4-6

Bukowskis järjestää perinteisen vasarahuutokaupan monien vuosien jälkeen. Myynnissä harvinaisuuksia taiteen lisäksi myös muotoilun puolelta. Tekijöinä mestarit kuten Timo Sarpaneva ja Paavo Tynell.

Ahtisaari-päivät

15.11.

Dipoli, Kaleva Sali

Aalto Yliopisto, Otaniemi

Voiko rauhaa muotoilla?  Aalto Yliopiston vuosittaiset Ahtisaari-päivät järjestetään teemalla Jokainen on rauhantekijä. Päivien aikana käsitellään monin tavoin erimielisyyksien ratkaisemista ja rauhan rakentamista.

Iltapäivän avoimessa yleisötilaisuudessa kuullaan ensin presidentti Martti Ahtisaaren juhlahaastattelu. Mukana keskustelemassa on myös Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. Haastattelun jälkeen on vuorossa englanninkielinen paneelikeskustelu, jossa Aalto-yliopiston vesitalouden, osallistavan muotoilun ja tietotekniikan yhteiskunnallisten puolten tutkijat pohtivat, voidaanko rauhaa muotoilla – ja millä keinoin.

Myös Otaniemen kampuksen Väre –uudisrakennus on vierailemisen arvoinen. Sen suunnittelu on Verstas Arkkitehtien käsialaa. Rakennuksessa on riittää tekemistä muillekin kuin opiskelijoille; siellä on paitsi lukuisia kahviloita ja kauppa, myös pysyvä julkinen taidekokoelma sekä vaihtuvien näyttelyiden tiloja taiteelle ja muille oppilastöille.

Gardenin avajaiset

15.11.-17.11.

Kämp Garden, Pohjoisesplanadi 33

Vihdoinkin! Suomalaisen muodin keskus Garden avautuu Kämp Galleriassa. Arkkitehtuurista vastaa Futudesign. Omat liikkeensä avaavat Arela, Samuji, Terhi Pölkki, éNHats, Hálo, R-Collection sekä Nomen Nescio. Gardenista löytyy myös luonnonkosmetiikkaan keskittynyt Jolie sekä konseptimyymälä TRE Nide, jonka sisällä Klaus Haapaniemi & Co shop-in-shop. Garden Room nostaa esiin nuoria suunnittelijoita ja nousevia kykyjä. Avajaisviikonloppuna on tarjolla monenlaista ohjelmaa Paperi T:n keikasta Arelan neuleiden huolto-opastukseen ja luonnonkosmetiikan huulipunabaarista Etana Editionsin lastenkirjatyöpajaan.

Another Generosity
20.11. kello 18–20

Arkkitehtuurimuseo
Venetsian biennaalin Pohjoismaiden paviljongin näyttely, Another Generosity, tarkastelee luonnon ja rakennetun ympäristön välistä suhdetta. Näyttely tutkii uusia tapoja luoda rakennuksia, jotka korostavat herkkiä ja usein huomaamattomia vuorovaikutussuhteita rakennetun ja luonnontilaisen maailman välillä. Näyttely on yhteispohjoismainen ponnistus, josta vastaavat Suomen arkkitehtuurimuseo, Ruotsin ArkDes ja Norjan Nasjonalmuseet. Keskustelutilaisuudessa näyttelyn kuraattori, arkkitehti Eero Lunden, alustaa keskustelua. Tarkempi ohjelma päivittyy pian. Osallistuminen: 10 / 5 / 0 €, Museokortilla maksuton / Tapahtuma on englanninkielinen.

Xmas Design Market WeeGee

24.-25.11.

11-17

Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, 02100 Espoo

Helsinki Design Week –festivaalin aloittaa perinteisesti muotoilualan varastomyynti Design Market. Nyt Espoon kaupungin kanssa yhteistyössä järjestetään tämän supersuositun tapahtuma jouluversio. Näyttelykeskus WeeGeen aulasta voi ostaa joululahjoja mm. Annolta, Field Dayltä, Woodnotesilta ja Brummer & Brummerilta. Kauneimmat joulukranssit myy Fredan kukkaistori. Viikonlopun aikana kaikkiin museoihin on vapaa pääsy.

Slush

4.-5.12.

Messukeskus

Yksi Euroopan johtavista kasvuyritystapahtumista, Slush tuo joulukuun alussa kaupunkiin kansainvälisiä yrityksiä, keksijöitä, muotoilijoita, sijoittajia ja mediaa. Muotoilualan ihmisten kannattaa tutustua erityisesti lava-ohjelmaan. Tapahtumassa voi oppia mm. muotoilija Irene Aulta (Khosla Ventures) sekä Googlen Bradley Horowitzilta. He keskustelevat omissa organisaatioissaan hyödyntämistään tuotesuunnittelun tarjoamista mahdollisuuksista  Myös pelisuunnitteluun on tarjolla uusia näkökulmia, kun Kathy Gong (Wafa Games), Roberta Lucca (Bossa Studios) sekä Martial Valery (oh Bibi) miettivät Mattias Ljungmanin johdolla (Atomico) siitä, miten tähän digitaalisen ajan tarinankerrontaan voidaan lisätä luovuutta ja tiedettä juuri oikeassa suhteessa.