Fiskars Village Art & Design Biennale tehdään ja koetaan yhdessä

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Fiskars Village Art & Design Biennale rakentuu kolmesta näyttelykokonaisuudesta sekä oheisohjelmasta ja avautuu yleisölle 19. toukokuuta. Helsinki Design Weekly esittelee ajatuksia ja tekijöitä projektin taustalla.

”Fiskars Village Biennale yhdistää taiteen ja muotoilun, koska ne ruokkivat toisiaan eikä tiukka rajanveto niiden välillä ole tarkoituksenmukaista. Niillä on yhteinen yleisö ja maailmasta tuskin löytyy luontevampaa kotipaikkaa kuin Fiskarsin ruukki niiden yhdistämiseen,” kertoo Biennalen perustaja Kari Korkman. Muotoilukuraattorina toimii Jasper Morrison ja Onoman Tehdas –teemaisen näyttelyn kokoaa Anniina Koivu.

Taidekuraattori Jenni Nurmenniemi esittelee Weeklyn lukijoille mukaan valitut taiteilijat ja kertoo kanssaelon teemasta. Näyttelyn nimi Beings with siirtää huomion ihmiskeskeisestä ajattelutavasta siihen, miten kaikki olennot, kanssaeläjät ja erilaiset teknologiat ovat kietoutuneet yhteen luodessaan nykyhetken version elämästä maan päällä. Nämä riippuvuussuhteet eivät kuitenkaan ole täysin harmoniassa keskenään. Näyttelyn ytimessä onkin myös kanssaelon haastavuus. Kaksikymmentä mukaan valittua taiteilijaa tutkivat laajasti eri tapoja, joilla elämämme ovat kehittyneet ja jatkavat muuttumistaan ei-inhimillisten toimien myötä.

Fiskarsin kylä ja sen ympäristö, arkkitehtuuri, historia ja sosiaaliset rakenteet vaikuttavat kaikki siihen, miten näyttely avautuu ja levittäytyy. Taidetokset tuodaan Puimalaan ja Viljamakasiiniin sekä ulkotiloihin, kylän poikki kulkevan joen varteen. Kiinteiden ja paikallaan pysyvien teosten lisäksi näyttelyyn tuodaan osallistavia sessioita/kohtaamisia/tapaamisia. Koko biennalen ajan on tarjolla erilaista oheisohjelmaa, teeseremonioita, ekosomaattisia harjoituksia ja suitsukkeenvalmistustyöpaja.

Mukaan valitut taiteilijat ovat:

Elina Minn

Dambi Kim

Candice Lin on monitaiteilija, joka työstää installaatioita, piirroksia ja videoita sekä elävää materiaalia ja eloperäisiä prosesseja, esimerkiksi hometta, sieniä, bakteereja, käymistä ja tahroja. Hän valmistui kuvataiteen (uudet taiteenlajit) maisteriksi San Franciscon taideinstituutista vuonna 2004 ja suoritti ennen sitä kandidaatintutkinnon sekä kuvataiteessa että taiteen semiotiikassa Brow-yliopistossa vuonna 2001. Linillä on ollut oma näyttely Reva ja David Loganin taidekeskuksessa Chicagossa, Bétonsalonissa Pariisissa, Portikusissa Frankfurtissa ja Gasworksilla Lontoossa. Hänen töitään oli mukana muun muassa seuraavissa ryhmänäyttelyissä ja biennaaleissa: Hammer Museum (2018), Los Angeles, Taipein bienniaali (Taiwan, 2018, Post-Nature), Ateenan biennaali (Kreikka, 2018, ANTI), Werkleitz (Saksa, 2018, Holen und Bringen), Moderna Museet, Tukholma (2017); New Museum, New York (2017), Galeria Fortes Vilaca, Sao Paulo (2017). Linille on myönnetty useita residenssejä, apurahoja ja stipendejä, esimerkiki Davidoff Art Initiative (2018), Louis Comfort Tiffany Award (2017), California Community Foundation Award (2014), Fine Arts Work Center Residency (2012) ja Smithsonian Artist Research Fellowship (2009).

Candice Lin, A Hard White Body, a Soft White Worm, Installation view, Portikus, Frankfurt, 2018. Photo: Helena Schlichting. Courtesy the artist and Ghebaly gallery.
Candice Lin, A Hard White Body, a Soft White Worm, Installation view, Portikus, Frankfurt, 2018. Photo: Helena Schlichting. Courtesy the artist and Ghebaly gallery.
Candice Lin, La Charada China, Installation view of Made in LA, Hammer Museum, 2018. Photo: Ian Byers-Gamber. Courtesy the artist and Ghebaly gallery.
Candice Lin, La Charada China, Installation view of Made in LA, Hammer Museum, 2018. Photo: Ian Byers-Gamber. Courtesy the artist and Ghebaly gallery.

Jaana Laakkonen

Tove Storch

Richard Ibghy & Marilou Lemmens

Laura Põld

Leah Beeferman

Lene Baadsvig Ørmen

Louise Waite

Marjolijn Dijkman on Brysselissä toimiva monitaiteilija. Hänellä on ollut näyttely Munchmuseetissa Oslossa (yhdessä Toril Johannessenin kanssa vuonna 2018), ICAssa Lontoossa (2015), IKON-galleriassa Ison-Britannian Birminghamissa (2011) ja Berkeley Art Museumissa USA:ssa (2010). Dijkman osallistui Sydneyn 21. biennaaliin (2018), Shanghain 11. biennaaliin (2016) ja Sharjahin 8. biennaaliin (2007).

Marjolijn Dijkman: Navigating Polarities (2018)
Marjolijn Dijkman: Navigating Polarities (2018)

nabbTeeri

Tuomas Aleksander Laitinen työskentelee parhaillaan ihmisten ja ihmisyyden ylittävien elämänmuotojen kytkösten ja kanssaelon parissa. Hän luo tilanteita ja installaatioita, jotka pureutuvat kielen, kehon ja materian huokoiseen yhteyteen muuttuvissa ekosysteemeissä. Viimevuosina hän on käsitellyt huokoisuutta sekä konseptuaalisesti että menetelmänä luoden eräänlaisen vasta-argumentin binääriselle ajattelulle, joka asettaa asiat aina selkeästi määriteltyihin vastakkaisiin kategorioihin. Laitisen töitä on viimeksi ollut näytteillä Sydneyn 21. biennaalissa, Art Sonje Centerissä (Soul), Amado Art Spacessä (Soul), Bukarestin 7. biennaalissa, SADE LA:ssa (Los Angeles), Moving Imagessa New Yorkissa, Kiasmassa, EMMAssa, Helsinki Contemporaryssa, MOCAssa Shanghaissa ja Cinemateca do MAMissa Rio de Janeirossa.

Tuomas A. Laitinen, Dossier of Osmosis, 2018. Installation view, 21st Biennale of Sydney (2018), Museum of Contemporary Art Australia. Photograph: silversalt photography. Courtesy of the artist and Helsinki Contemporary.
Tuomas A. Laitinen, Dossier of Osmosis, 2018. Installation view, 21st Biennale of Sydney (2018), Museum of Contemporary Art Australia. Photograph: silversalt photography. Courtesy of the artist and Helsinki Contemporary.
Tuomas A. Laitinen, Dossier of Osmosis, 2018. Installation view, 21st Biennale of Sydney (2018), Museum of Contemporary Art Australia. Photo: Tuomas A. Laitinen. Courtesy of the artist and Helsinki Contemporary.
Tuomas A. Laitinen, Dossier of Osmosis, 2018. Installation view, 21st Biennale of Sydney (2018), Museum of Contemporary Art Australia. Photo: Tuomas A. Laitinen. Courtesy of the artist and Helsinki Contemporary.
Tuomas A. Laitinen, Dossier of Osmosis, 2018. Installation view, 21st Biennale of Sydney (2018), Museum of Contemporary Art Australia. Photograph: silversalt photography. Courtesy of the artist and Helsinki Contemporary.
Tuomas A. Laitinen, Dossier of Osmosis, 2018. Installation view, 21st Biennale of Sydney (2018), Museum of Contemporary Art Australia. Photograph: silversalt photography. Courtesy of the artist and Helsinki Contemporary.

Raimo Saarinen

Aki Sasamoto

Alma Heikkilä

Johannes Heldén on Tukholmassa ja New Yorkissa toimiva kuvataiteilija, kirjoittaja ja muusikko. Hänen poikkitaiteellisissa töissään käsitellään runoutta, ekologiaa, keinoälyä, tietoisuutta ja narratiivisia rakenteita.Uusimpia projekteja ovat esimerkiksi Encyclopedia AI (2015–2018), New New Hampshire & Clouds (2017, Momentum-biennaalia varten) ja Astroecology (2016), joka julkaistiin samaan aikaan kolmella kielellä ja josta tehtiin poikkitaiteellinen performanssi Tukholman Dramateniin sekä Bonnierin taidehallin julkaisema digiteos.

Astroecology (Field). Illustration from the Astroecology hybrid project (book, performance, digital work). (2016) www.astroecology.se Image courtesy of artist.
Astroecology (Field). Illustration from the Astroecology hybrid project (book, performance, digital work). (2016) www.astroecology.se Image courtesy of artist.

Fiskars Village Art & Design Biennale19.5.-15.9.2019.