Weekly Abroad: Anna Lehmusniemi

Weekly Abroad esittelee ulkomailla uraa luovia suomalaismuotoilijoita. Anna Lehmusniemi suunnittelee laukkuja Brysselissä.

Horisontissa saattaa häämöttää muotiteollisuuden iso mullistus, tai ehkä sellaista ei tule, mutta ainakin ilmassa on selviä muutoksen merkkejä. Sekä kuluttajat että suunnittelijat puhuvat nyt hitaan muodin puolesta turkisten käyttöä ja nopeita tuotantosyklejä vastaan.

Brysselissä vaikuttava suunnittelija Anna Lehmusniemi edustaa yhtä niistä brändeistä, jotka haluavat tuottaa laadukkaita ja kauniita asusteita niin kestävästi ja eettisesti kuin mahdollista. Näitä merkkejä syntyy koko ajan lisää. Lehmusniemen laukkumallisto NO/AN perustettiin vuonna 2016, ja se on yhtä lailla tulosta vuosien koulutuksesta ja kokemuksesta kuin antipatiasta muotiteollisuuden kiihkeää tahtia kohtaan.

– Muodin alalla tuotetaan koko ajan uusia juttuja, ja suunnittelijoihin kohdistuu kova paine luoda jotakin erottuvaa joka ikiseksi sesongiksi, Lehmusniemi sanoo. – Mutta luulen, että ihmiset alkavat väsyä siihen. Luulen, että alamme taas arvostaa laatua ja ajattomia tuotteita.

Lehmusniemi alkoi itse arvostaa laadukasta designia opiskellessaan muotisuunnittelun kandidaatin tutkintoa Novia-ammattikorkeakoulussa Turussa ja sen jälkeen maisteriksi Lapin yliopistossa. Varhainen työrupeama ruotsalaisessa J. Lindebergin vaateliikkeessä osoitti, kuinka paljon mahdollisuuksia muodin ala tarjoaa ja kuinka vaikeaa olisi valita vain yksi erikoisala. Muutettuaan Brysseliin vuonna 2012 Lehmusniemi ryhtyi suunnittelemaan laukkuja yritykselle, joka tuotti niitä useille belgialaisille merkeille.

– Tuotimme 8–10 mallistoa vuodessa neljälle tai viidelle merkille. Se alkoi olla ihan liikaa, hän sanoo. – Kun tekee muille töitä, sitä miettii paljon, mitä tekisi eri tavalla, jos olisi oma yritys. Halusin luoda brändin, jonka periaatteet pystyisin allekirjoittamaan.

NO/AN: Nordic/Anna

Työvoiman ja materiaalien alkuperä muodostui yhtä tärkeäksi asiaksi kuin tuotantotahdin hidastaminen yritystä perustettaessa. Useiden sesonkimallistojen sijasta NO/AN perustuu yhteen pysyvään mallistoon, joka kasvaa maltillisesti uusilla tuotteilla.

– Lisään joka vuosi muutaman uuden mallin ja uusia värejä, koska ostajille ja lehdistölle pitää olla uutta esiteltävää, Lehmusniemi kertoo. – Pitää löytää tasapaino vahvojen arvojen, hitaan ja kestävän brändin sekä kiinnostavan huipputuotteen välillä.

Lehmusniemi korostaa laukkujensa tuotannon eettisyyttä. Ne kaikki tuottaa portugalilainen perheyritys. Tehdastuotannossa yksi työntekijä tuottaa aina yhden komponentin, mutta NO/AN-laukun valmistaa alusta loppuun yksi käsityöläinen, joka lisää siihen signeerauksensa.

– Kyllä, laukkuni ovat kalliita, Lehmusniemi sanoo, – mutta niiden valmistustapa edustaa todellista luksustuotantoa. Yksi ihminen valmistaa laukun käsin alusta loppuun ja liittää siihen oman, inhimillisen leimansa, mitä asiakkaani todella arvostavat. 

Elämää Euroopan pääkaupungissa

Lehmusniemi muutti Brysseliin alun perin kumppaninsa työtarjouksen vuoksi, mutta vaikuttaa ottaneen kaupungin omakseen. Hän opetteli ranskaa ja rakentaa nyt yritystä, joka on yhtä kotonaan Brysselissä kuin sen eurooppalaisissa naapureissakin. Lehmusniemi asuu Brysselissä, mutta yritys toimii Suomesta käsin (missä varastokin on). Laukut tuotetaan Portugalissa, ja niitä esitellään koko mantereen muotipääkaupungeissa.

– Belgiassa on aidosti luova meininki, Lehmusniemi kertoo. – Maa on kuulu loistavista suunnittelijoista ja muotikouluista, mutta siellä on tilaa kehittää lahjakkuuksia ja brändejä ilman liikaa painetta. Nuoria brändejä tuetaan kovasti, ja niille annetaan tilaa kehittää omaa tyyliä.

Lehmusniemi sanoo, ettei ole hylännyt suomalaisia juuriaan. Belgiassa vietetystä ajasta huolimatta hän uskoo, että NO/AN ja sen ajaton, minimalistinen estetiikka sekä yksinkertaisuuden ja aitouden korostaminen kumpuavat syvältä suunnittelijan suomalaisesta identiteetistä. NO/AN on vasta kaksi vuotta vanha eli ihan uransa alussa, joten katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Perustamisvuonna Lehmusniemi jatkoi vielä töitä toiselle laukkuyritykselle. Nyt hän tekee täyttä päivää omassa yrityksessä kehittyen sekä suunnittelijana että liikenaisena. Tässä kuussa hän tekee yhteistyötä muiden brändien kanssa ja avaa Antwerpeniin ensimmäisen showroominsa, jonne media ja ostajat pääsevät katsomaan mallistoa.

– Minusta on hyvä ottaa riskejä, mutta niiden pitää olla hyvin perusteltuja, Lehmusniemi sanoo. – Olen oppinut kahdessa vuodessa omaa yritystä perustaessani enemmän kuin aluksi. Haluan nähdä, kuinka pitkälle pääsen ja kuinka paljon bisnes voi kasvaa, kun kasvu on humaania ja kontrolloitua.