Meret ja muutoksen mahdollisuus teemana Designmuseossa syksyllä

Designmuseon syksyn gallerianäyttelyksi on valittu Critical Tide -näyttelyprojekti. Näyttely avautuu Helsinki Design Weekille syyskuussa. Avoimen Design Club Open Call -näyttelyhaun toinen kierros keskittyi kriittiseen designiin.

Syksyllä avautuva Critical Tide –näyttely kokoaa yhteen projekteja ja teoksia, jotka tutkivat meriä ja muutoksen mahdollisuutta muotoilun keinoin. Critical Tide yhdistää näyttelytilaan tutkimuksen, aktivismin ja yhteisöllisyyden.

Näyttelyn takaa löytyy moniammatillinen tiimi: Julia Lohmann, Pirjo Haikola, Gillian Russell ja Gero Grundmann. Työryhmä saa näyttelyn toteuttamiseen 10 000 euron tuotantostipendin ja näyttelytilan Designmuseon Galleriassa.

Designia pienellä d:llä

Tämän vuoden Open Call -haun teemana oli kriittinen design. Kriittinen design kyseenalaistaa totuttuja ajattelutapoja ja rohkaisee vaihtoehtoisiin näkemyksiin ja mahdollisuuksiin.

Critical Tide ei keskity vain muotoilun lopputuotokseen, kuten palveluun tai tuotteeseen, vaan sen tavoitteena on lisätä tietoisuuttamme yhteiskunnallisissa, kulttuurisissa ja eettisissä kysymyksissä muotoilun avulla.

“Tässä näyttelyssä nähdään designia pienellä d:llä. Keskitymme siihen, millaisia keinoja ja ratkaisuja muotoilijat voisivat tarjota yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi”, tiimin jäsenet kertovat.

Merten ekologiset verkostot eivät näy jokapäiväisessä arjessa, joten niissä piilevät ongelmatkin paljastuvat meille vaivihkaa. Critical Tide tekee näkyväksi meriimme liittyviä uhkia, mutta tarjoaa myös ratkaisuehdotuksia.

“Merissä piilee valtavasti mahdollisuuksia kestävään yhteiseloon maapallon muun lajiston kanssa. Muotoilun avulla voimme käsitellä merissämme vellovia ongelmia ja tehdä niitä näkyviksi. Muotoilun välineillä näitä ongelmia voidaan lähteä myös ratkomaan”, työryhmä kertoo.

 

Näyttely avautuu 6. syyskuuta 2019.