Tervetuloa Helsinkiin, herra Fukasawa

Japanilainen muotoilija Naoto Fukasawa yhdistää suunnittelemissaan tuotteissa huvin ja vakavuuden. Fukasawa saapuu Weekly Talks -vieraaksi Designmuseoon perjantaina 8. maaliskuuta. Fukasawa on palkittu muotoilija, kalustevalmistaja Mujin neuvottelukunna jäsen sekä Nihon Mingeikanin eli The Japan Folk Crafts Museumin museumin johtaja. Fukasawa (s. 1956) on tunnettu myös lukuisista muotoiluaiheisista julkaisuistaan sekä työstään Jasper Morrisonin kanssa.

Japanilainen muotoilija Naoto Fukasawa yhdistää suunnittelemissaan tuotteissa huvin ja vakavuuden. Fukasawa saapuu Weekly Talks -vieraaksi Designmuseoon perjantaina 8. maaliskuuta.

Fukasawa on palkittu muotoilija, kalustevalmistaja Mujin neuvottelukunna jäsen sekä Nihon Mingeikanin eli The Japan Folk Crafts Museumin museumin johtaja. Fukasawa (s. 1956) on tunnettu myös lukuisista muotoiluaiheisista julkaisuistaan sekä työstään Jasper Morrisonin kanssa. Morrison on sitä mieltä, että Fukasawalla on ”luonnostaan kyky keksiä ilmiselviä ideoita odottamattomilla tavoilla ja yhdistää huvi ja vakavuus. Naoton työt vain ovat parempia kuin muiden.”

Fukasawa itse on maininnut tärkeäksi työskentelynsä osaksi ihmisten tarkkailun. Juuri tämä tekeekin hänen lähestymistavastaan poikkeuksellisen inhimillisen. ”Haluan suunnitella sellaisia tuotteita, jotka ovat jo mielessämme”, on hän sanonut. Ishikoro -kännykän ulkonäkö perustuu rannalta löytyneen kiven muotoon. Tarinan mukaan toinen matkapuhelin sai innoituksensa sulaneesta suklaapatukasta, sillä Fukasawan mielestä olisi luontevaa löytää taskustaan sellainen muoto.

Yksinkertaistettu ja hienovarainen muotokieli tuo käyttäjän arkeen selkeyttä ja kontrastin kaaokselle. Pelkistetyt tuotteet ovat monelle kuin ennestään tuttuja, sillä eleettömällä tavalla, joka ei herätä suuria tunnemyrskyjä, vaan ennemminkin rauhoittaa käyttäjäänsä. Naoto Fukasawan tunnetuimpia tuotteita ovat keittiötuulettimen näköinen seinään kiinnitettävä CD-soitin Mujille, Roundish -puutuoli Marunille sekä kymmenet muut esineet kodin elektroniikasta sakelaseihin, julkisen tilan istuimiin sekä matkalaukkuihin.

”Suunnittelen niin, etten tavoittele mitään tulevia trendejä, etsi vaihtoehtoisia vastakohtia tai äärimmäisyyksiä. Pidän siitä, että muotoilemiini esineisiin syntyy suhde, johon eivät vaikuta muoti tai kausivärien vaihtelut.” Fukasawa suunnittelee ottaen huomioon paitsi tuotteen itsensä, myös sen käyttöympäristön. Hän uskoo ympäristöön sopivien tuotteiden tuntuvan niin asiaankuuluvilta ja toimivilta, että niistä tulee osa ihmisten elämää, kuin huomaamatta.

Fukasawan pitkäaikainen työnantaja Muji, jonka nimi suomeksi tarkoittaa merkittömiä laatutuotteita, on vuonna 1980 Japanissa perustettu yritys. Nykyään Mujilla 900 liikettä ympäri maailman, pian yksi myös Helsingin Kampissa. Sitä odotellessa Muji ja suomalainen automatisoituja autoja suunnitteleva Sensible 4 kehittelevät maailman ensimmäistä itseajavaa robottibussia. Sensible 4 on kehittänyt pikkubussin itseohjautuvan ajojärjestelmän. Muji puolestaan on tuonut projektiin design- ja käyttäjäkokemusta. Helsinki Design Weekly hyppää bussin testiajoon perjantaina 8. maaliskuuta, siitä voit lukea lisää täältä.

Naoto Fukasawaa pääset tapaamaan perjantaina 8. maaliskuuta 2019 Designmuseossa järjestettävässä Weekly Talks -illassa.
Weeklyn päätoimittaja Ida Kukkapuron ja Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkmanin haastattelussa Fukasawa kertoo paitsi robottibussin suunnitteluprosessista, myös siitä, mitä hyviä käytäntöjä hänen johtamassaan muotoilumuseossa on. Luvassa on kiinnostavaa keskustelua, ihania drinkkejä ja uusia ystäviä.

Designmuseo tarjoaa myös ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin näyttelyihin. Josef Frankin näyttelyssä esitellään itävaltalaissyntyisen arkkitehti-muotoilijan tuotantoa. Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta kertoo muotoilun olennaisesta roolista suomalaisen hyvinvointivaltion kehityksessä. Museon galleriassa on esillä kokoelma Ruudt Petersin veistomaisia koruja.

Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista, mutta paikkoja on rajoitettu määrä.

 

Yhteistyössä: