Kumpi tulee ensin, väri vai muoto?

Arkkitehtuurissa on muodissa kirkkaat väripinnat – miksi? Kuka väreistä päättää? Mitä merkityksiä vaaleanpunaiseen liittyy? Kuuntele Helsinki Design Weeklyn podcast ja tiedät.

Arkkitehtuurissa on muodissa kirkkaat väripinnat – miksi? Kuka väreistä päättää? Mitä merkityksiä vaaleanpunaiseen liittyy? Kuuntele Helsinki Design Weeklyn podcast ja tiedät.

Helsinki Design Weeklyn studiossa ovat maisema-arkkitehti, Aalto-yliopistossa uusien alueiden arkkitehtuurin värejä tutkiva Saara Pyykkö sekä sisustusarkkitehti, pinkkin syventynyt Fanni Suvila. Lisäksi brittisuunnittelija Yinka Ilori kertoo, mitä tarinaa värit kertovat hänen työssään.

Yinka Ilori suunnitteli leikkikenttäinstallaation The Shoreditch-hotellin sisäänkäynnin eteen London Design -festivaalille.

Kuka päättää, minkä värinen kaupunki on?

Saara Pyykkö: “Ensin kaupunkisuunnittelijat miettivät muun muassa uuden alueen identiteettiä ja atmosfääriä. Heidän valmistelema kaava on osa poliittista päätöksentekoprosessia, eli hyväksytty kaava on poliittinen päätös. Kun se vahvistetaan tulee mukaan rakennuttajia ja arkkitehteja ja lukuisia eri ihmisiä sekä instansseja, jotka vaikuttavat siihen. Eli värejä ei todellakaan päätä vain arkkitehti, joka suunnittelee talon.”

Miksi nyt rakennetaan taloja, joissa on kirkkaita värielementtejä?

Pyykkö: “Se on hyvä kysymys. Pitäisi tehdä laaja haastattelu selvittääkseen, mitä niillä halutaan kertoa. Herää myös kysymys, miten ne liittyvät rakennuksiin ja tulevat kestämään aikaa? Miltä ne näyttävät kymmenen vuoden päästä? Ne tulevat vanhenemaan ihan eri tavalla kuin esimerkiksi punamullattu talo.“

Suvila: “Väri ja muoto kulkevat käsi kädessä. Minua kiinnostaa esimerkiksi limenvihreä, se on vähän ruma mutta myös kiehtova väri. Jos tehtäisiin talo, joka olisi rouhea mattapintainen limenvihreä kuutio, ehkä siinä värin voisi hyväksyä. Kun sen yhdistää nykyarkkitehtuuriin ja esimerkiksi lasielementteihin, sitä on vaikeampi hyväksyä.”

Pyykkö: “Materiaali on tärkeä pointti. Lasit, pleksit, metallielementit – niissä on mahdollista tuottaa intensiivisiä, yhtenäisiä väripintoja kuten limenvihreitä tai oransseja. Ennen se ei ollut mahdollista. Arkkitehtuuri haluaa aina luoda uutta ja kokeilla uusia materiaaleja. Ne ovat tämän ajan tuotoksia. Mutta uskon, että on alkanut uusi aikakausi ja vastareaktio.”

Kuuntele koko keskustelu sekä skumppalasitesti täällä.

Ohjelman mahdollistavat yhteistyökumppanimme Modeo ja Designmuseo.