Leikki ja sen paikat

Leikkiminen on ihmeellistä, hauskaa ja mielikuvituksen rajoja rikkovaa toimintaa, jolla on tärkeä merkitys lapsen kehitykselle. Helsinki Design Weekin podcastissa pohditaan, miten suunnitellaan lelu tai leikin ympäristö. Entä onko lasten leikki nykypäivänä liian rajoitettua?

Leikkiminen on ihmeellistä, hauskaa ja mielikuvituksen rajoja rikkovaa toimintaa, jolla on tärkeä merkitys lapsen kehitykselle. Helsinki Design Weekin podcastissa pohditaan, miten suunnitellaan lelu tai leikin ympäristö. Onko lasten leikki nykypäivänä liian rajoitettua?

Helsinki Design Weeklyn haastattelussa ovat Lelumuseo Hevosenkengän museonjohtaja Johanna Rassi ja leikkimisympäristöjen suunnitteluun erikoistunut maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi sekä leikkimisen asiantuntija, Lenita Humalajärvi, 4.

Kuva: Designmuseo

Millainen olisi unelmiesi leikkipuisto?

Pia: ”Sen pitäisi olla ilahduttava ja sellainen, jonne haluaa aina mennä uudestaan. Siellä olisi luonnon elementtejä ja eläimiä, ja se antaisi mahdollisuuden touhuta kaikenlaista. Unelmien leikkipuisto olisi sellainen, jossa on aina jotakin mielenkiintoista katsottavaa ja tehtävää ja josta poistutaan hyvillä mielin.”

Mitä on otettava huomioon leikkiympäristöjen ja lelujen suunnittelussa?

Pia: ”Leikkiympäristöjen suunnittelu lähtee nykyisin pitkälti toiminnallisesta suunnittelusta, jotta lapset saisivat myös liikuntaa. Luonnon ympäristöissä on luonnollisesti enemmän mahdollisuuksia ja elementtejä, jotka ruokkivat lapsen mielikuvitusta.
Vastuukysymysten vuoksi leikkiä ja leikkiympäristöjä on säännelty jopa liikaa erilaisilla normeilla. Olisi ihanaa, jos meillä olisi ulkoleikin ympäristöjä, joissa voisi olla henkilökuntaa ja joissa voisi leikkiä villimminkin, eikä kaiken tarvitsisi olla niin varmaa.”

Johanna Rassi: ”Lelujen historiassa on puhuttu paljon kehittävien lelujen suunnittelusta.  Tällaisista leluista on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman pelkistettyjä ja neutraaleja muodoiltaan ja väreiltään, jotta ne ruokkisivat lapsen mielikuvitusta. Se, toimivatko ne niin, on toinen kysymys. Nykyään kaupasta ostetut lelut ovat viimeiseen asti suunniteltuja ja niiden tarinakin on ikään kuin jo valmiiksi lapselle annettu.”

Kenelle leikkipuistot nykyisin suunnitellaan? Onko vanhempienkin tarkoitus osallistua?

Pia: ”Nykyään aikuiset kontrolloivat lapsiaan hyvinkin paljon. Se ei näy ainoastaan leikkiympäristöissä, vaan kaikissa julkisissa tiloissa, mikä on ristiriidassa leikkiympäristöjä koskevien toiveiden kanssa. Lapset eivät saisi kaatuilla tai liata kalliita lastenvaatteita.”

Johanna: ”Lasten leikkireviiri on pienentynyt todella paljon. Ennen kaikki oli leikin ympäristöä ja lapset kulkivat vapaasti metsissä ja kaupungilla. Nykyisin ajatellaan, että lasten leikille on olemassa vain tiettyjä alueita. Myös digitaalisten laitteiden yleistyminen on lisännyt vanhempien kontrollia ja tarvetta seurata ja valvoa jatkuvasti lapsen tekemistä ja liikkumista.”

Kuva: Pekka Elomaa / Lelumuseo Hevosenkenkä

Leikitte kavereiden kanssa kotia. Mitä te siis teette?

Lenita Humalajärvi: ”Leikitään silleen, kun kotia leikitään.”

Kuuntele koko haastattelu ja viikon kelluntatankkitesti täältä. Helsinki Design Weekly perjantaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Ohjelman mahdollistavat kumppanimme, Modeo ja Designmuseo.