Weekly Mix: Inari Virkkala

Arkkitehti Inari Virkkala keskittyy työssään kestävään ja osallistavaan kaupunkisuunnitteluun sekä rakennetun ympäristön sosiaalisiin vaikutuksiin. Inari kertoo, miltä rakennukset kuulostavat ja millainen vaikutus niillä on kuulijan äänikokemukseen.

Arkkitehti Inari Virkkala keskittyy työssään kestävään ja osallistavaan kaupunkisuunnitteluun sekä rakennetun ympäristön sosiaalisiin vaikutuksiin. Inari kertoo, miltä rakennukset kuulostavat ja millainen vaikutus niillä on kuulijan äänikokemukseen.

Voiko rakennus kuulostaa joltakin?

Goethe on aikoinaan todennut arkkitehtuurin olevan ”jäätynyttä musiikkia”. Konkreettisesti arkkitehtuurin ja musiikin suhdetta on tutkinut esimerkiksi ranskalais-kreikkalainen säveltäjä ja arkkitehti Iannis Xenakis. Olin itse jokin aika sitten Temppeliaukion kirkossa urkukonsertissa, mutta jouduin lähtemään pois kesken esityksen. Poistuessani huomasin, että musiikki kuulosti aulassa aivan erilaiselta resonoidessaan kirkon betonirakenteissa. Oli todella mielenkiintoista seurata, miten rakennus osallistui omalla tavallaan äänikokemuksen luomiseen. Olisi mahtavaa, jos Tikkurilan kirkossakin syntyisi vastaavanlaisia efektejä.

Rakennuskin todella voi olla osa musiikkielämystä jopa tiedostamattamme. Mieleeni tulee toinenkin esimerkki arkkitehtuurin ja musiikin yhteistyöstä: viime kevään sveitsiläinen huippuarkkitehti Peter Zumthor oli Helin Arkkitehtien kutsumana konsertissa Espoon Sellosalissa. Kappaleiden välissä Zumthor vaihtoi ja kehotti muitakin vaihtamaan istumapaikkaansa testatakseen, miltä musiikki kuulosti salin eri kohdissa. Tällainen herkkyys tilojen ominaisuuksille on inspiroivaa.

Minkä parissa työskentelet parhaillaan?
Olen koulutukseltani arkkitehti, ja työskennellyt viime vuosina kaupunkisuunnittelun parissa esimerkiksi perustamassamme Uusi Kaupunki -arkkitehtuurikollektiivissa. Virkkala de Vocht Arkkitehtitoimistona toteutimme HDW:lle 2017 Enter-installaation Kaartin maneesille. Viime kesänä hakeuduin töihin rakennusyhtiöön, sillä halusin vaihtaa näkökulmaa suunnittelijasta rakentajaksi. Olen tällä hetkellä töissä Lujatalo Oy:llä  Tikkurilan kirkko – allianssin projektipäällikkönä. Allianssiprojektissa työskentely on ollut opettavaista: on ollut kiinnostavaa olla mukana rakentamassa Vantaan seurakunnan, rakennusyhtiön ja arkkitehtitoimisto Oopeaan välistä tiivistä yhteistyötä merkittävässä kohteessa.

Inari (vas.) oli mukana suunnittelemassa HDW HOP Enter-installaatiota Kaartin maneesiin vuonna 2017. Työryhmässä olivat myös Sofia de Vocht ja Petri Herrala.

Keskityt työssäsi rakennetun ympäristön sosiaalisiin vaikutuksiin. Mitä se tarkoittaa ja miksi se on tärkeää?

Rakennettu ympäristö asettaa kehykset kaikelle sosiaaliselle toiminnalle. Se mahdollistaa ja kannustaa tai vastaavasti jopa estää ihmisten välistä vuorovaikutusta. Kaupunkisuunnittelulla on äärimmäisen suuri rooli esimerkiksi ilmastonmuutoksen kannalta. Lisäksi suunnittelemalla laadukkaita julkisia tiloja ja rakennuksia ympäri kaupunkia torjutaan myös eriarvoistumista.

Millainen työpäiväsi projektipäällikkönä on?

Luja-yhtiöiden pääkonttori sijaitsee Leppävaarassa ja rakennustyömaa Tikkurilassa, joten ravaan edestakaisin näiden kahden välillä paikallisjunalla. Projektipäällikkönä tärkein tehtäväni on varmistaa, että asiat etenevät odotetulla tavalla ja että työskentely kolmen osapuolen, seurakunnan, rakennusfirman ja arkkitehtitoimiston välillä on sujuvaa.

Kuunteletko musiikkia työskennellessäsi?

Tällä hetkellä työni on niin sosiaalista ja siihen sisältyy niin paljon neuvotteluja, että musiikin kuuntelu työn ohessa on jäänyt vähemmälle. Rakennustyömaalla soi usein saksankielinen radio, sillä työmaan vastaava mestari on työskennellyt pitkään Saksassa. Sitä tulee kuunneltua jonkin verran paikan päällä ollessa.

Saavatko työsi inspiraatiota musiikista?  

Ehkä enemmän musiikin tarjoamasta mahdollisuudesta tuoda ihmisiä yhteen. Musiikki ja ruoka ovat vahvoja elementtejä, joilla on mahdollisuus tuoda ihmisiä yhteen kohtaamaan toisiaan. Lisäksi suoritamme arkea usein järjen ja tietoisen ajattelun avulla. Musiikilla on voima nostaa meidät arjen yläpuolelle ja tarjota myös tunteisiin vetoavia kokemuksia.

Mikä on hyvä voimabiisi?

Vapaaehtoisina järjestämme parhaillaan ilmastoystävälliseen matkailuun keskittyviä Maata pitkin -matkamessuja, joiden suuri suosio tammikuussa löi kaikki ällikällä. Valitaan siis voimabiisiksi Starshipin ”Nothing’s Gonna Stop Us Now”. Seuraavat messut ovat Sofia Future Farmissa toukokuussa.

Pohtiessani muita kappaleita Weekly Mixiin, yritin pohtia kaupunkisuunnitteluun ja aikamme suurimpaan haasteeseen, ilmastonmuutoksen liittyviä kappaleita. Amerikkalainen, autovaltainen kaupunkisuunnittelumalli on osoittautumassa yhä kestämättömämmäksi ympäri maailmaa, ja siihen liittyvät kaksi ensimmäistä biisiä. Litku Klemetin kappale on omistettu kaikille maata pitkin matkailijoille.

Weekly Mix -sarjassa pohditaan musiikin merkitystä luovassa työssä. Voit kuunnella biisit Weeklyn Spotify-listalta täältä. Kuvat: Maija Savolainen ja Arsi Ikäheimonen