Arkkitehtuurikoulu Arkki rantautui Kiinaan

Arkki on opettanut lapsille arkkitehtuurikasvatusta jo 25 vuoden ajan. Viime vuosina se on laajentanut toimintaansa nopeasti eri puolille maailmaa. Kiinan ensimmäinen Arkki avattiin Shenzheniin.

Zhu Jian Cong näyttää läppäriltään lapsille kuvia Euroopan näyttävästä arkkitehtuurista. Kuvissa vilahtaa siltoja ja Lontoon Cityn Swiss Re Building, jota kutsutaan myös ”suolakurkuksi”. Tutun tornin kohdalla hän kysyy kuka tunnistaa.

”Eiffel”, Zhang Huang Yu hihkaisee ensimmäisenä. Sen jälkeen kun esimerkit on nähty, Zhu käy hakemassa hyllystä karkkeja ja hammastikkuja. Lapset alkavat rakentaa niistä ensin neliön ja sitten kolmiulotteisia muotoja.

Karkkitehtuuri on kuulunut pitkään lasten arkkitehtuurikoulu Arkin opetusmenetelmiin Suomessa. Nyt karkkitehtuuria tehdään Kiinan Shenzhenissä, jossa Kiinan ensimmäinen Arkki avattiin maaliskuun puolivälissä.

Arkki on laajentanut toimintaansa viime vuosina nopeassa tahdissa ulkomaille. Euroopassa se toimii Suomen lisäksi Kreikassa ja Tshekissä, Aasiassa ensimmäinen franchising-periaatteella toimiva Arkki avattiin viime vuonna Vietnamissa, nyt on vuorossa Kiina ja seuraavaksi Thaimaa, jonne Arkin omat tilat valmistuvat kesäkuussa.

Arkissa opetetaan 4–12-vuotiaita lapsia. Kuvassa Zhou Zhi Xiao.

Suuria suunnitelmia Kiinassa

Kiinassa Arkilla on merkittävät yhteistyökumppanit, Vanhang Sailing ja Meisha Education. Ne ovat osa Vanke Groupia, joka on Kiinan johtava kaupungin ja maaseudun kehittämispalveluiden tarjoaja.

Kiinassa Arkin tarkoitus on laajentaa toimintaansa nopeasti, mikäli se käynnistyy hyvin.

”Tavoitteena on avata jo tämän vuoden puolella Shenzheniin yksi toimipiste lisää ja seuraavien kolmen vuoden aikana viisi lisää. Shenzhenin lisäksi Peking ja Shanghai ovat hyviä mahdollisia kaupunkeja Arkin tyyppiselle organisaatiolle”, Kiinan Arkin projektijohtaja Qingfeng Li kertoo.

Kiina-yhteistyö on syntynyt monen vuoden aikana. Arkin perustaja ja rehtori Pihla Meskanen on luennoinut Kiinassa, Arkin kesäisin järjestettäville majaleireille on osallistunut paljon kiinalaislapsia, Arkki on näkynyt paikallisissa medioissa ja on Arkki on osallistunut Tekesin kansainvälistymishankkeeseen, jonka kautta syntyi paljon kontakteja. Kun sopiva kumppani löytyi, sopimus syntyi parissa kuukaudessa.

Muualla Kaakkois-Aasian alueella Arkki International on solminut franchising-yhteistyösopimuksen Viet Motion -nimisen kumppanin kanssa peräti kymmeneen maahan. ”Potentiaaliset yhteistyökumppanit on jo löydetty Indonesiasta ja Malesiasta”, Meskanen sanoo.

Arkkitehtuuria opiskeleva Zhu Jian Cong on yksi Shenzhenin Arkin opettajista.

Vanhemmilla on kovat vaatimukset

Kiinassa lasten harrastustoiminta on hyvin kilpailtu bisnes, ja harrastukset ovat kalliita. Arkilla on uutuuttaan kiiltävät siistit tilat niin kutsutussa Educational Mallissa. Se on kuin iso kauppakeskus, mutta siellä olevat tilat ovat erilaisten harrastuksia tarjoavien yritysten käytössä. Haastattelupäivänä golf-keskuksessa puttaillaan palloja vihreän huopamaton päällä ja käytävällä ottavat yhteen lapsimiekkailijat näytösluontoisesti, markkinoiden rakennuksen miekkailukoulua. Kalligrafian opetustakin on tarjolla. Rakennuksessa toimii myös toinen taide- ja arkkitehtuuriopetusta tarjoava koulu.

Kiinnostusta Arkkia kohtaan on ollut paljon. ”Kahden ensimmäisen viikonlopun aikana sen toimintaan tutustui 200 vanhempaa ja lasta”, Qingfeng sanoo.

Kiinassa vallitsee muutenkin kova kilpailu, myös vanhemmat vaativat lapsiltaan paljon. Kun he maksavat harrastuksista paljon, heillä on kovia vaatimuksia myös niitä järjestäville yrityksille. Usein vanhemmat haluaisivat nähdä mitattavia tuloksia, kuten esimerkiksi paljonko luovuus on kasvanut.

”Kiinassa kaikki on hyvin suorituskeskeistä, ja vanhemmat miettivät tosissaan mihin lapsensa laittavat. Täällä harrastukset nähdään ehkä enemmän opiskeluna tai lisäopiskeluna, jos verrataan Suomeen. Yritämme saada vanhemmille perille viestin, että Arkissa opiskellaan tärkeitä taitoja kuten luovuutta, mutta tulokset eivät ole mitattavissa muutaman kerran jälkeen”, Jere Keskinen sanoo.

Hän on työskennellyt Kiinan Arkissa pari kuukautta kouluttaen opettajia ja on opettanut myös itse lapsiryhmiä. Kun Suomessa Arkin opetuksen motto on “Leiki, Luo, Onnistu”, Kiinan Arkki mainostaa itseään ”Creative education for future innovators”.

Zhang Huang Yu ja Zhao Yong Jia rakentavat karkkitehtuuria lauantain työpajassa.

Palaute on hyvää

Arkki opettaa Kiinassa 4–12-vuotiaita. Sen ikäisiä lapsia koululaitos ei ole vielä asettanut tiukkaan muottiin eikä heillä ole niin suuria suorituspaineita kuin vanhemmilla koululaisilla. He uskaltavat olla vapaasti luovia.

Suomessa Arkin periaatteisiin kuuluu, että yhteiskunnallisia ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä käsitellään mielikuvitusta ruokkivan leikin, vuorovaikutuksen ja osallisuuden keinoin. Kiinan Arkki opettajat vaikuttavat omaksuneen periaatteet hyvin. Kun Zhu Jian Cong näyttää lapsille mallia, miten karkkitehtuuria tehdään, hän näyttää olevan yhtä innoissaan kuin lapsetkin ovat.

Ja kun lapset ovat tyytyväisiä Arkissa viettämänsä askartelutunnin jälkeen, ovat tyytyväisiä myös heidän vanhempansa. ”Yksi vanhemmista oli hyvin onnellinen, kun heidän lapsensa keskittyi puolitoista tuntia johonkin, toisin kuin koulussa. Vanhemmat kertovat myös, että Arkissa käytyään lapset tekevät kotonakin projekteja vähän kaikesta”, Keskinen sanoo.