Lasten designviikko valtaa Annantalon syyskuussa

Lasten designviikko muuttaa tänä vuonna Annantalolle. Talon täyttää Muotoilun löytöretki -installaatio ja monipuoliset työpajat. Lasten viikonlopusta tuttu Little Market siirtyy osaksi suosittua Design Marketia.

Lasten designviikko muuttaa tänä vuonna Annantalolle. Talon täyttää Muotoilun löytöretki -installaatio ja monipuoliset työpajat. Lasten viikonlopusta tuttu Little Market siirtyy osaksi suosittua Design Marketia.

Helsinki Design Week uudistaa 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Lasten viikonlopun konseptia ja keskittää lapsille suunnatun ohjelman Annantalolle Helsingin keskustaan. Lasten designviikolla Annantalo täyttyy muotoilutyöpajoista ja installaatiosta. Arkipäivien ohjelma on suunnattu kouluille ja viikonloppuna on kaikille avoin yleisötapahtuma.

Helsinki Design Weekin teema on tänä vuonna Oppimisilmasto. Lasten designviikolla keskitytään ympäristöön, ilmastoon ja tulevaisuuten. Tämän kesän aikana Annantalon pihalle rakentuu kaikille helsinkiläisille yhteisöpuutarha, jota hoidetaan viljelytalkoin.

”Yhteisöpuutarha-teema toimii erinomaisena visuaalisena perustana HDW:n vuoden 2019 Oppimisilmastoteemaan”, sanoo Anna Puhakka, Annantalon A•lavan kulttuurituottaja.

Puutarha koostuu perunamaasta, viljelylaatikoista, niittykasveista sekä mehiläispesästä. Puutarhassa viljellään myös hyötykasveja ja annetaan kaupunkilaisille, erityisesti lapsille ja nuorille, mahdollisuus nähdä ja kokea miten ruoka päätyy siemenestä pöytään.

Yhteisöpuutarha toimii syyskuussa järjestettävän Lasten designviikon johdantona, ja syyskuussa puutarhan antimiin tutustutaan erilaisten työpajojen kautta.

”Annantalon yhteistyö Lasten designviikon kanssa on mainio mahdollisuus kehittää ja käytännössä toteuttaa Annantalon missiota, jonka perustana on edistää lasten ja nuorten tasa-arvoista mahdollisuutta taiteen ja kulttuurin tekemiseen ja kokemiseen Helsingissä”, sanoo Puhakka.

Lapset aktiivisina yhteiskunnan muotoilijoina

Mitä syntyy muotoilun metodien ja ongelmanratkaisukyvyn sekä lasten rajattoman mielikuvituksen yhdistämisestä? Miten pienet askeleet voisivat hidastaa ilmastonmuutosta vaikuttaen esimerkiksi asumiseen tai liikenteeseen?

Yhteisöpuutarhaan pohjautuvien työpajojen lisäksi Etana Editions luo yhdessä Suomen muotoilukasvatusseura Suomun ja Helsinki Design Weekin kanssa Annantaloon Muotoilun löytöretken.

“Tänä vuonna Lasten designviikon tavoitteena on luoda innostava oppimisilmasto, joka tutustuttaa kaupunkilaiset lapset luonnonmukaiseen ympäristöön, rohkaisee lapsia osallistavaan ongelmanratkaisuun, saa lasten äänen kuuluviin ja tukee heidän kasvamistaan kriittisiksi kantaaottaviksi aikuisiksi”, sanoo Lasten designviikon tuottaja Helena Fernström.

Maailmanparannuskoneet ovat esillä myös Milanon Triennaalissa. Kuva: Olga Poppius.

Osallistava installaatio yhdistää eri muotoilunäyttelyt ja toimijoiden tuottamat tehtävät. Installaatio koostuu näyttelyistä ja tehtäväpisteistä Annantalon toisessa kerroksessa ja huipentuu Suomun Maailmanparannuskoneiden näyttelyyn ja työpajaan.

Syyskuuhun asti Maailmanparannuskoneet ovat esillä myös Milanon Triennalessa 2019 Aalto yliopiston kuratoimassa Suomi-näyttelyssä.

HDW Lasten designviikon Muotoilun löytöretken teemat kurkistavat myös vuonna 2020 ilmestyvän Tutki jaa tee – Muotoilun käsikirja ja tehtäväkirja teemoihin. Tietoa, tehtäviä ja ideoita sisältävän oppikirjan tuottavat yhdessä Etana Editionsin Reka Kiraly ja Jenni Erkintalo sekä Suomun Viivi Lehtonen ja Mari Savio.

Little Market siirtyy osaksi Design Marketia

Lasten viikonlopun yhteydessä järjestetty Little Market siirtyy osaksi Design Marketia, joka pidetään 7.–8.9.2019 Kaapelitehtaalla. Little Market esittelee lapsille suunnattuja designbrändejä ja syksyn uutuusmallistoja.

Hae Little Marketin myyjäksi täältä.

Lasten designviikkoon voi osallistua järjestämällä oman tapahtuman. Avoimen tapahtumahaun kautta mukaan valittavat tapahtumat tulevat osaksi Helsinki Design Weekin virallista ohjelmaa ja kaikki tapahtumat saavat näkyvyyttä Helsinki Design Weekin markkinointiviestinnässä. Lue lisää ja osallistu Open Call -hakuun.