Miksi kaikki käyvät Milanossa?

Design people from all over the world gathered in Milan last week to attend major annual event, Salone del Mobile. What is the meaning of nationality in the competitive design market? How do design brands internationalize these days?

Design-alan huiput ympäri maailmaa kokoontuivat viime viikolla Milanoon muotoilun jokavuotiseen päätapahtumaan Salone del Mobileen. Mikä kansallisuuden merkitys on muotoilun kilpailluilla markkinoilla? Entä miten nykyisin kansainvälistytään?

Ohjelmassa vieraina viestintä- ja PR-johtaja Martta Louekari sekä muotoilun historioitsija ja kuraattori Kaisu Savola. Matkatunnelmia äänitervehdyksinä lähettivät huonekaluvalmistaja Nikarin Jenni Roiniselta ja Johanna Vuoriolta.

Olette juuri tulleet Milanon Design Weekiltä. Miksi kaikki käyvät siellä?

Martta: ”Varmaan koska kaikki muutkin olivat siellä! Kaikki muotoilun maailman parhaimmat toimijat tuodaan yhteen Milanoon. Jos olet millään tavalla kiinnostunut alasta ja siitä, mitä siellä tapahtuu, et oikein voi välttyä menemästä sinne. On monia syitä, miksi tapahtumaan kannattaa osallistua. Menin itse sinne tällä kertaa katsomaan erityisesti, millaisilla eri tavoilla asioita esitellään ja millaisia konsepteja muotoilutuotteiden esittelyyn ja lanseeraukseen käytetään. Jo se, että on visuaalinen ihminen, on mielestäni riittävä syy lähteä Milanoon, sillä siellä on kaikki maailman kauneimmat lokaatiot ja hienoimmat tavat esitellä asioita.”

Kaisu: “Minulle on ollut tietoinen päätös jättää menemättä Milanoon Design Weekin aikana, vaikka kuratoimani näyttely onkin nyt siellä. Minua ja monia kollegojanikin kyllästyttää ainainen kilpailu huomiosta ja se, että joka vuosi pitäisi tehdä jotakin aikaisempaa näyttävämpää ja kalliimpaa.”

Martta: ”Se on totta, mutta mielestäni on kuitenkin äärimmäisen tärkeää nähdä, mitä muut maailmalla tekevät. Muuten voi olla vaikea päästä kilpailuun mukaan. Kilpailu voi tuntua raa’alta, mutta se on myös todellisuutta. Olen nähnyt todella kiinnostavien konseptien erottuvan tapahtumassa. Erottua voi siis muullakin kuin rahalla tai kovimmalla äänellä. Mielestäni tapahtuma tarjoaa mahdollisuuksia erityyppisille asioille.”

Kaisu: ”Mutta ei aina tarvitsisi mennä Milanoon, vaan voisimme valita kaukaisempia kohteita, kuten Helsinki Design Week esimerkiksi. Myös muualla Pohjoismaissa tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Mitä enemmän erilaisia Design Week -tapahtumia järjestetään, sitä enemmän ne profiloituvat erilaisten asioiden keskustelun paikoiksi. Siinä vaiheessa ammattilainen voi valita millaiseen keskusteluun haluaa osallistua ja minkälaisissa tilaisuuksissa haluaa olla mukana.”

Suomi on ollut teemamaana useissa tapahtumissa, kuten miestenvaatetapahtuma Pitti Uomossa ja Frankfurtin kirjamessuilla. Miksi toimijoita niputetaan yhden lipun alle?

Martta: ”Yhden lipun alle laittamisesta on sekä haittaa että hyötyä. Maateeman kautta voidaan löytää yhteisiä nimittäjiä muuten hyvin erilaisille asioille ja viestiä kokonaisuudesta. Suomesta ei tiedetä hirveästi maailmalla, mikä herättää kiinnostusta tietyillä markkinoilla. Maata on helpompi markkinoida kokonaisuutena kuin yksittäistä, vielä tuntematonta brändiä.”

Kaisu: ”Minusta on kiinnostavaa miettiä sitä, kuinka arkipäivän sisältö on hyvin globaalia. Kulutamme arjessa kaikkia globaaleja asioita, mutta arkielämän raamit määritellään kuitenkin asuinvaltion, kielen ja kulttuurin mukaan. Muotoilun näyttelyt toimivat myös yhteiskunnan ja ympäristön selittäjinä ja tulkitsijoina.  Milanon Triennalessa Broken Nature -näyttelyssä kiinnostavaa on se, miten eri maat kokoontuvat yhteen ja tarjoavat selityksen tai tulkinnan tästä aiheesta.”

Kuuntele koko haastattelu täältä. Ohjelman soittolistan valitsi muotoilija Man Yau, lue haastettelu täällä.
Helsinki Design Weekly perjantaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Ohjelman mahdollistavat kumppanimme, Modeo ja Designmuseo.

 

Photo by: Wang & Söderström