Fiskars Village Biennalen rinnakkaisohjelmisto on julkistettu

Biennaalin ohjelmistoon kuuluu yli neljäkymmentä paikallisten taiteilijoiden, muotoilijoiden ja gallerioiden järjestämää oheistapahtumaa. Pyysimme suunnittelija Tuulia Penttilää kertomaan lisää hänen ja Camilla Mobergin KAKS-pop-upista. Kysyimme myös taiteilija Karin Widnäsiltä hänen kesällä aukeavan yksityismuseonsa perustamisen taustoista.

Biennaalin ohjelmistoon kuuluu yli neljäkymmentä paikallisten taiteilijoiden, muotoilijoiden ja gallerioiden järjestämää oheistapahtumaa. Pyysimme suunnittelija Tuulia Penttilää kertomaan lisää hänen ja Camilla Mobergin KAKS-pop-upista. Kysyimme myös taiteilija Karin Widnäsiltä hänen kesällä aukeavan yksityismuseonsa perustamisen taustoista.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Fiskars Village Art & Design Biennale 2019 avaa ovensa yleisölle sunnuntaina 19.5.2019 klo 11 Fiskarsin historiallisessa ruukkikylässä. Kolmen päänäyttelyn lisäksi ohjelmistoon kuuluu yli neljäkymmentä paikallisten taiteilijoiden, muotoilijoiden ja gallerioiden järjestämää oheistapahtumaa sekä pienempiä taide-, muotoilu- ja valokuvanäyttelyjä. Lisäksi ohjelmistosta löytyy muun muassa maalauskursseja, kukkien sommittelu – työpajoja, joogaa ja piirustusta. Lapsille ja perheille ohjelmaa on monipuolisesti teatteri- ja musiikkiesityksistä lasten omiin taide- ja muotoilupajoihin.

Kysyimme suunnittelija KAKS-pop-upin järjestäjältä Tuulia Penttilältä sekä taiteilija Karin Widnäsiltä, mitä kesällä on luvassa.

Tuulia, mistä KAKS pop-up sai ideansa?

Sirius-galleriassa tullaan näkemään tulevana kesänä poiminta meidän molempien studiomallistoista sekä aivan uusia teoksia. Meistä on kiinnostavaa tuoda yhteen kaksi erilaista näkökulmaa ja uskomme, että siitä voi syntyä kiinnostava vuoropuhelu. Aloimme pohtimaan myös, miten lasia ja puuta voitaisiin yhdistää samaan tuotteeseen tai teokseen ja galleriassa nähdäänkin ensimmäistä kertaa yhteistyössä toteutettuja esineitä, joissa on hyödynnetty molempien materiaalien ominaisuuksia.

Suunnittelija Tuulia Penttilä järjestää KAKS-pop-upin yhdessä Camilla Mobergin kanssa.

Mikä sinun ja Camillan töitä yhdistää?

Muotoilufilosofiamme perustuu jaettuihin arvoihin, kuten ajattomuus, vastuullisuus ja tuotannon läpinäkyvyys. Molempien tuotannossa käsityön osuus on merkittävä: Camilla toteuttaa teoksensa Nuutajärven lasinpuhaltajien kanssa ja minä puolestani valmistan studiomallistoni itse työhuoneellani Fiskarsissa. Kotimaisuus, lähituotanto ja käsityön arvostus ovat molempien tuotannon kulmakiviä.

Camilla tunnetaan vahvoista väreistä ja rikkaasta muotokielestä, kun taas omaa tuotantoani määrittävät funktiolähtöinen minimalismi ja luonnonmateriaalit. Kontrasti on mielenkiintoinen lähtöasetelma teosten väliselle vuoropuhelulle. Lasin transparenssi yhdistettynä puun lämpimiin sävyihin luo herkän kokonaisuuden.

Mitä odotat Biennalelta?

Odotan näkeväni kiinnostavan näyttelytarjonnan ja toivon myös paikallisuuden näkyvän kokonaisuudessa. Lisäksi uskon, että Biennale houkuttelee Fiskarsiin jo vakiintuneen näyttely-yleisön lisäksi uusia vieraita ja taiteen sekä muotoilun ystäviä. Olen mukana myös Anniina Koivun kuratoimassa Tehdas-näyttelyssä, jossa on esillä uusia tuotantotapoja tutkiva Round-mallistoni. Koska ohjelmisto on hyvin laaja, toivon että ihmiset varaavat tarpeeksi aikaa ja vierailevat Fiskarsissa useampaan otteeseen kesällä Biennalen eri tapahtumissa.

Karin Widnäs, mikä sai sinut perustamaan KWUM-museon?

Olen jo 14 vuoden ajan pitänyt studiokeramiikan näyttelyitä kotonani, jonne olen kutsunut suomalaisia ja  kansainvälisiä keramiikkataiteilijoita esittelemään teoksiaan. Pidän hyvästä keramiikasta ja olen vuosien varrella kerännyt muidenkin taiteilijoiden teoksia. Sain ajatuksen museon perustamisesta suunnilleen seitsemän vuotta sitten, mutta en vielä silloin tiennyt, että keramiikan opetusta tullaan vähentämään Suomessa niin radikaalisti. Museo on hätähuuto, jonka avulla haluan herättää keskustelua ja puolustaa suomalaisen keramiikkataiteen asemaa. Toivoisin, että maamme päättäjät ymmärtäisivät taidekäsityökoulutuksen merkityksen, sillä meillä on jo olemassa hieno pohja ja erittäin hyviä tekijöitä eri aloilta.

Karin Widnäsin Aallokko.

Mitä kaikkea pääsemme näkemään museossa?

Museo on kahdessa kerroksessa. Ensimmäiseen kerrokseen tulee vuosittain vaihtuva kokoelma käsitöistä, joita olen kerännyt noin vuodesta 1965 lähtien. Lisäksi kutsun paikallisia ja muita suomalaisia taidekäsityöläisiä pitämään näyttelyjä tähän kerrokseen. Ensimmäisinä teoksiaan esittelevät Kirsti Doukas ja Kristian Saarikorpi.

Toiseen kerrokseen tulee galleria, joka muodostuu kuuden eri taiteilijan töistä. Varsinaisessa avajaisnäyttelyssä nähdään muun muassa Erna Aaltosen, Kim Simonssonin ja Åsa Hellmanin teoksia. Toinen näyttelyosuus, Origo, joka tarkoittaa alkua kreikaksi, esittelee keramiikan valmistusprosessia, raaka-aineita ja työmenetelmiä. Tarkoitus on näyttää ihmisille, miten keramiikkatuotteita valmistetaan ja mistä aineista ne koostuvat.

Mitä odotat Biennalelta?

Olen todella onnellinen, että tämä tapahtuma järjestetään. Tämä on todella hieno tilaisuus Fiskarsin kylälle. Olen ensimmäisiä Fiskarsiin asettuneita taiteilijoita tehtaiden sulkemisen jälkeen ja olen nähnyt kylän kehittyvän vuosi vuodelta. Ihmismäärä on kasvanut todella paljon ja uskon, että Biennale tuo Fiskarsiin vielä lisää kylän historiasta ja taiteesta kiinnostuneita vieraita.

Fiskars Village Art & Design Biennalen koko ohjelmistoon voi käydä tutustumassa tapahtuman verkkosivuilla.
Fiskars Village Art & Design Biennale 2019 järjestetään ensimmäistä kertaa Fiskarsin ruukissa 19.5.–15.9.2019. Helsinki Design Weekly on Biennalen mediakumppani.