Millä tulevaisuuden Helsingissä liikutaan?

Liikenne tuottaa viidesosan maailman hiilidioksidipäästöistä. Systeemin on siis muututtava. Millainen on tulevaisuuden ilmasto- ja ihmisystävällisempi liikenne? Helsingin ensimmäinen pyöräilykoordinaattori Reetta Keisänen sekä Sitran kiertotalouden asiantuntija Heikki Sorasahi kertovat, miten Helsinki muuttuu.

Liikenne tuottaa viidesosan maailman hiilidioksidipäästöistä. Systeemin on siis muututtava. Millainen on tulevaisuuden ilmasto- ja ihmisystävällisempi liikenne? Helsingin ensimmäinen pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen sekä Sitran kiertotalouden asiantuntija Heikki Sorasahi kertovat, miten Helsinki muuttuu.

Miksi liikkumisen muutoksesta on puhuttava?

Heikki: “On hienoa, että tulee uusia teknologioita ja kulkuneuvoja, mutta se ei ole itse tarkoitus. Ennen kaikkea meillä on kova kiire ilmastonmuutoksen hillinnän kanssa. Kaikilla sektoreilla, myös liikenteessä, päästöjä täytyy vähentää mahdollisimman paljon ja mahdollisimman pian. Globaalisti liikkuminen tuottaa noin 20 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä ja siihen täytyy puuttua. Suomessa autoilu on suurin päästölähde – se tuottaa 10 prosenttia ilmastopäästöistä. Pienet parannukset eivät riitä, vaan tarvitaan isompia näkökulmia, joita kiertotalous tarjoaa.”

Millä tavalla Helsingissä tullaan liikkumaan tulevaisuudessa tämänhetkisten suunnitelmien mukaan?

Reetta: “Helsingissä on hyväksytty liikenteen kehittämisohjelma, jonka mukaan kehitetään jo ensisijaisesti jalankulkua ja pyöräilyliikennettä, sitten joukkoliikennettä, logistiikkaa ja viidentenä henkilöautoliikennettä. Kestävät kulkumuodot ovat suunnitelmassa korkeimmalla. Kaduillekin saadaan mahtumaan enemmän ihmisiä, kun edistetään kävely- ja pyöräilyliikennettä.

Hämeentie uudistetaan Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä jalankululle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle tarkoitetuksi kaduksi.

Miten Helsingin pyöräverkosto tulee kehittymään tulevina vuosina?

Reetta: “Meillä on suuret suunnitelmat pyöräilyn edistämisessä. Kaikkein keskeisintä on kantakaupunkiin rakennettava pyöräväyläverkosto, jota pitkin pääsee paikasta toiseen. Joka vuosi valmistuu osioita suuremmasta verkostosta, tänä vuonna valmistuvat Mechelininkadun pyöräkaistat. Tavoite on, että verkosto valmistuisi kokonaan vuoteen 2025 mennessä.”

Baana on kevyen liikenteen väylä Helsingissä. Se on rakennettu Pohjoisen ja Eteläisen Rautatiekadun väliseen ratakuiluun.

Voiko kaupunki toimia yhtä hyvin kävelijöille, pyöräilijöille ja autoilijoille, vai joutuuko joku aina toimimaan muiden ehdoilla?

Reetta: “Lähtökohtaisesti kaupunki on tarkoitettu ihmisille ja se tulisi suunnitella heitä varten ja pohtia, miten siitä tehdään viihtyisämpi ja eloisampi. Tutkimus osoittaa, että on turha ryhmitellä ihmisiä esimerkiksi pyöräilijöihin tai autoilijoihin, koska lähes kaikki käyttävät sekaisin useampia kulkumuotoja.”

Heikki: “Kun kehitetään kestävämpää ja terveellisempää kaupunkia, käytettävien ratkaisujen täytyy olla mahdollisia ja saatavilla mahdollisimman isolle käyttäjäjoukolle. Siirtymän tulee olla reilu ja oikeudenmukainen, jotta ei nouse kehitystä jarruttavaa vastarintaa. Sitä on nähty esimerkiksi Ranskassa. Reiluus ja oikeudenmukaisuus ovat keskeisiä näkökulmia suunnittelussa.”

Pääkaupunkiseudulla järjestetään 4.–12. toukokuuta pyöräilyviikko, jonka tarkoituksena on kannustaa kaikkia nousemaan pyörän selkään mukavien tapahtumien ja pyöräretkien lomassa. Lisätietoa pyöräilyviikosta löydät Helsingin Polkupyöräilijöiden sivuilta.

Kuuntele koko haastattelu täältä. Helsinki Design Weekly perjantaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Ohjelman mahdollistavat kumppanimme, Modeo ja Designmuseo.

Kuvat: Jussi Hellsten / Helsingin kaupunki  ja Ramboll