Muodin utopiat

Vaateteollisuus tuottaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Sen on siis muututtava. Millainen muotimaailma olisi kestävä, mutta silti ihana? Helsinki Design Weeklyn vieraina studiossa olivat toimittaja ja katumuotiasiantuntija Liisa Jokinen ja muotoilija, professori Kirsi Niinimäki. Testissä vaatelainaamot Liike Leasing ja Vaatepuu.

Vaateteollisuus tuottaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Sen on siis muututtava. Millainen muotimaailma olisi kestävä, mutta silti ihana? Helsinki Design Weeklyn vieraina studiossa olivat toimittaja ja katumuotiasiantuntija Liisa Jokinen ja muotoilija, professori Kirsi Niinimäki. Testissä vaatelainaamot Liike Leasing ja Vaatepuu.

JUSLIN MAUNULA on vaatesuunnittelija Laura Juslinin ja arkkitehti Lilli Maunulan brändi, joka keskittyy muotiin holistisena kokemuksena.

Miten muotiala muuttui niin nopeasti epäeettiseksi voittoatavoittelevaksi alaksi?

Kirsi: “Globaalin vapaakaupan myötä tuontitullit poistuivat, mikä loi edellytykset pikamuodille ja mahdollisuuden tuottaa halvemman tuotannon maissa. Pikamuoti on ollut yrityksille kestävä ja tuottoisa liiketoimintamalli. Pikamuodin tuottoisuus perustuu siihen, että tuotantoa siirretään aina alhaisempien palkkojen ja tuotantokustannusten perässä kaukaisiin maihin, joissa lainsäädäntö ja seuranta ovat usein heikompia. Valvonnan puute on mahdollistanut vastuutonta yritystoimintaa ja esimerkiksi jätevesien laskun paikallisiin jokiin täysin puhdistamatta.”

Liisa, olet asunut jo pidempään Yhdysvalloissa ja asut tälläkin hetkellä New Yorkissa. Millaista keskustelua siellä käydään muodin kentän ongelmista?

Liisa: “Sanoisin, että melko samanlaista keskustelua kuin Suomessakin tällä hetkellä. Suomessa ja Yhdysvalloissa ollessani minusta tuntuu, että elän kuin kuplassa, sillä suurin osa lähipiirini ihmisistä on hyvin tiedostavia kuluttajia ja käyttävät enimmäkseen second hand- ja vintage-vaatteita. Hyvin harvoin törmään ihmisiin, jotka aktiivisesti shoppailevat pikamuotia, sillä monien mielestä se on jopa noloa, koska kaikki tunnistavat sen taustalla olevat ongelmat.”

Kuuntele koko haastattelu täältä. Ohjelman soittolistan valitsi muotisuunnittelja Julia Männistö, lue haastettelu täällä. Helsinki Design Weekly perjantaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Ohjelman mahdollistavat kumppanimme, Modeo ja Designmuseo.

Kuvat: Maria Korkeilan ja Juslin Maunulan kokolemista / Osma Harvilahti