Weekly Mix: Julia Männistö

Rohkeiden ja kokeilevien kuosien suunnittelu on Manniston perustajan Julia Männistön suurin intohimo. Julia inspiroituu suurista kokonaisuuksista, Freddy Mercuryn kaltaisten 70- ja 80-luvun artistien luovasta pukeutumisesta ja heittäytyvästä esiintymistyylistä sekä rohkeudesta olla oma itsensä. Musiikilla on tärkeä rooli Julian suunnittelutyössä sekä näytöksissä, joissa taustamusiikki mukailee tarkasti Manniston jokaisen malliston konseptia ja viestiä.

Rohkeiden ja kokeilevien kuosien suunnittelu on Manniston perustajan Julia Männistön suurin intohimo. Julia inspiroituu suurista kokonaisuuksista, Freddy Mercuryn kaltaisten 70- ja 80-luvun artistien luovasta pukeutumisesta ja heittäytyvästä esiintymistyylistä sekä rohkeudesta olla oma itsensä. Musiikilla on tärkeä rooli Julian suunnittelutyössä sekä näytöksissä, joissa taustamusiikki mukailee tarkasti Manniston jokaisen malliston konseptia ja viestiä.

Mitä kuuluu Julia?

Tosi hyvää kuuluu! Avasimme viime perjantaina uuden showroomin Gardeniin ja avajaiset sujuivat mukavissa tunnelmissa. Paikalla oli paljon ihmisiä ja kiva mikstuuri ystäviä, tuttuja ja perinteisiä yhteistyökumppaneita sekä paljon uusia Mannistosta kiinnostuneita muodin ystäviä. Showroomin mahdollisti suomalaisen muodin vienninedistäjä Juni, joka kutsuu Gardeniin erilaisia taiteen ja muodin poikkikentässä toimivia tekijöitä esittelemään töitään noin kuukauden ajaksi. Sijainti on upea ja se tarjoaa mahtavan tilaisuuden esitellä nuorta brändiämme. Showroomissa on esillä kappaleita Manniston viimeisimmästä yhteistyöprojektista Lindströmin kanssa sekä Manniston harjoittelijan Taavi Mäkilän taideteoksia.

Mannisto on tunnettu värikkäistä ja omaperäisistä printeistä. Mistä saat inspiraatiota suunnitteluun?

Kuosien ja pinnan suunnittelu on ollut työssäni keskeisintä jo TAIKin opiskeluajoistani asti. Minulla on ollut loistavia ja kannustavia opettajia sekä mahdollisuus harjoitella ja kokeilla kaikkea erilaista opintojeni ohessa niin Suomessa kuin Lontoossakin Cental Saint Martinsissa.

Manniston printit tehdään käsityönä Turussa. Tulevaisuudessa toivon, että pystyisimme kehittämään tekstiilisuunnittelupuolta pidemmälle ja ulkoistamaan vaatteiden tekemisen, jotta voisimme keskittyä kokonaan vaatteiden suunnitteluun ja printtien luomiseen. Haaveilen jopa Manniston omasta tekstiilipainotalosta. Suomessa on tehty kankaiden painotyötä ennenkin, mutta tekstiilialan toiminta on valitettavasti supistunut vuosien saatossa. Toivoisin, että massatuotannon sijasta pyrittäisiin tekemään eksklusiivisia, laadukkaita ja uniikkeja tekstiilejä. Tällainen muutos liiketoiminnassa vaatii kuitenkin aikaa ja edellyttää yritykseltä hyvin vakaata pohjaa, jotta tuotanto saataisiin jatkuvaksi.

Sauna-mallisto esiteltiin Pitti Uomossa vuonna 2018.

Mitä oppeja sait Lontoosta?

Lontoossa opiskellessani sain aika rautaiset valmiudet ideointiin. Opin, että suunnittelijalla pitää olla selkeä näkemys siitä, mitä asioita hän töissään referoi, millaisia ideoita malliston taustalla on ja mitä se edustaa. Saan inspiraationi hyvin laajoista aihepiireistä, mutta ne täytyy tiivistää yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

On monia asioita, jotka kiehtovat minua ja joita lähden tarkastelemaan syvemmin mallistoa suunnitellessani. Esimerkiksi Sauna-mallisto, jonka esittelimme Pitti Uomossa vuonna 2018, sai inspiraationsa saunan ja kotipukeutumisen historiasta ja 70-luvusta, jolloin trikoot ja t-paidat sekä muut kotiasuina pidetyt vaatteet katsottiin hyväksyttäviksi myös päivävaatteina. Malliston printeissä yhdisteltiin muun muassa karhuja, sydämiä ja 70-luvulla tyypillisiä raitoja sekä vohveli-kuvioita, jotka kuvastavat suomalaista identiteettiä.

Oli ihanaa tuoda esille suomalaista kulttuuria ja historiaa malliston kautta, vaikka Mannistolla ei olekaan kovin vahvaa suomalaista suunnitteluidentiteettiä. Olen opiskellut Lontoossa ja perustanut yritykseni Berliinissä, joten en koe, että Mannistolla olisi yksittäistä identiteettiä määrittävää lokaatiota, vaan se poikkileikkaa kaikkia kulttuureja. Mannisto voi olla mitä vain!

Millaista musiikkia kuuntelette studiolla?

Kuuntelemme studiolla musiikkia ihan laidasta laitaan. Pidän perinteisestä 70- ja 80-luvun disco-musiikista, musikaaleista, klassisesta musiikista. Skaala on hyvin laaja. Olen hyvin tunteellinen ihminen ja tuon musiikin kautta esille suuria tunnetiloja, kuten onnistumisen tunnetta voimakkailla tykitysbiiseillä. Mannistolla emme pelkää näyttää tunteitamme tai nolata itseämme, vaan haluamme revitellä.

AW16 Boys Don’t Cry

Miten valitset musiikin Manniston näytöksiin?

Valitsen näytösteni musiikit aina hyvin tarkasti malliston konseptin mukaan. Jokainen mallisto on hyvin omanlaisensa, sillä Mannistolla ei itseasiassa ole perinteistä vahvaa DNA:ta tai tyyliä, joka näkyisi lähes muuttumattomana vuodesta toiseen. Esimerkiksi vuonna 2017 esittelimme Kansallismuseossa malliston Los Gatos Locazas, jossa nykyajan työvaatetyyliin yhdistettiin Latinalaisen Amerikan perinteinen tekstiilitaide. Tässä esittelyssä taustamusiikkina oli steam punk-henkistä kolumbialaista musiikkia, jonka taustalla kuului työmaaääniä. Seuraavana vuonna esittelemämme Sauna-malliston konsepti ja tunnelma oli herkempi, joten valitsimme esittelyn taustamusiikiksi suomalaista kannelmusiikkia. Toisin sanoen näytösten musiikkivalinnat ovat aina vahvasti sidottuja malliston tarinaan ja konseptiin.

Kenen artistin päällä haluaisit nähdä Manniston vaatteita?

Mannistolla ei ole rajoja, vaan se voi olla mitä vain. Siksi uskonkin, että jokainen, joka haluaa pukeutua Manniston vaatteisiin, kantaa niitä omalla tavallaan ja tuo siihen jotakin omaa. Minulle kaikkein tärkeintä on millainen Mannistoon pukeutuva artisti on ihmisenä. Esimerkiksi Vesta on todella hyvä tyyppi ja minusta on hienoa nähdä suunnittelemiani vaatteita hänen päällään. Olemmekin suunnittelemassa hänelle lisää keikka-asuja tänä kesänä.

Ketä artistia ihailet?

Ihailen artisteja ja kaikkia luovan alan tekijöitä, joilla on vahva mielikuva siitä, millaisia he haluavat olla ja jotka pystyvät työnsä ja olemuksensa kautta kanavoimaan ja tuomaan sitä esille onnistuneesti, vaikka se onkin kovan työn takana. Esimerkiksi Freddie Mercuryn ja monien muiden 70- ja 80-luvun artistien tyyli ja esiintyminen inspiroivat minua. Tuntuu, että aiemmin luovuudella ei ollut minkäänlaisia rajoja eikä kukaan pelännyt olla liian överi.

Mannisto In Progress Pop Up Kämin Gardenissa.

Millaisten projektien parissa työskentelet nyt?

Meillä on paljonkin luvassa seuraavaksi. Lähitulevaisuuden projekteihin kuuluu Vestan esiintymisasujen suunnittelua sekä Manniston uuden malliston valmistelua vuodelle 2020. Viime aikoina meillä on ollut todella paljon erilaisia projekteja, konsultointityötä, kuosisuunnittelua ja niin paljon kaikkea muuta, että päätimme olla julkaisematta uutta mallistoa tänä vuonna. Olen tuottanut tässä vaiheessa paljon erilaisia malleja ja tiedän nyt paremmin, mikä markkinoilla toimii ja mikä ei, ja mitkä ovat Manniston menestyneimmät kappaleet. Näiden tietojen pohjalta haluan kehittää toimintaa, en suuremmaksi, vaan entistäkin laadukkaammaksi ja selkeämmäksi kokonaisuudeksi.

Uuden malliston lisäksi meillä on Lindströmin kanssa työn alla pitkäaikaisempi yhteistyöprojekti, jossa mietimme kiertotalouden ja muodin yhteistyömahdollisuuksia. Lindström valmistaa työvaatteita eri aloille ja sille syntyy paljon tekstiilijätettä, joka mahdollisuuksien mukaan käytetään uudelleen tai poltetaan, mikä on epäekologista ja lisäksi kallista. Yritämme Mannistolla auttaa Lindströmiä ratkaisemaan ongelmaa ja keksiä keinoja hyödyntää tekstiilijätettä. Pohdimme Mannistolla, miten siitä voisi tehdä tyylikkäitä ja nykyaikaisia vaatteita mahdollisesti myös Lindströmin omasta toimesta tulevaisuudessa. Mannistolla suunnittelemme malleja ja kokeilemme kiinnostaako konsepti kuluttajia ja mietimme, miten ne olisivat teollisesti tehtävissä suurissa volyymeissä, jotta tekstiilijätteestä saataisiin mahdollisimman paljon irti.

Kuuntele soittolista Spotifyssa.
Kuvat: Mannisto