Mikä on tehdas?

Tehtaissa valmistetaan suunnittelijoiden suunnittelemat tuotteet. Tulokset ovat parhaat, kun suunnittelija tuntee tehtaan mahdollisuudet. Companyn suunnittelijat Aamu Song ja Johan Olin ovat kiertäneet tehtaissa ympäri maailmaa ja valmistaneet niissä mitä mielikuvituksellisimpia esineitä. Suunnittelijapari vieraili Helsinki Design Weeklyn studiossa kertomassa, mikä on tehdas ja miten kuluttaja voi valintojensa kautta suojella katoavia käsityömenetelmiä.

Tehtaissa valmistetaan suunnittelijoiden suunnittelemat tuotteet. Tulokset ovat parhaat, kun suunnittelija tuntee tehtaan mahdollisuudet. Companyn suunnittelijat Aamu Song ja Johan Olin ovat kiertäneet tehtaissa ympäri maailmaa ja valmistaneet niissä mitä mielikuvituksellisimpia esineitä. Suunnittelijapari vieraili Helsinki Design Weeklyn studiossa kertomassa, mikä on tehdas ja miten kuluttaja voi valintojensa kautta suojella katoavia käsityömenetelmiä.

Mikä on tehdas?

Johan: “Tehdas on tuotantolaitos, jossa asioita valmistetaan järjestelmällisesti. Oli kyseessä sitten yhden miehen tai naisen tuotantolaitos tai jopa satoja tai tuhansia ihmisiä työllistävä laitos, miellämme ne kaikki tehtaiksi. Tehdas voi siis olla hyvin pienikin paikka.

Usein ison valmistuksen sarjatuotantoa pidetään tietyllä tavalla hengettömänä ja epäaitona, mutta on hyvä muistaa, että kaikessa valmistuksessa – myös suuressa mittakaavassa – tarvitaan kädentaitoa ja käsityötä.”

Aamu: “Tehdas on minulle kuin temppeli. Joskus menin temppeliin rauhoittumaan ja oppimaan kulttuurista ja uskonnosta, mutta nykyisin tehdas on minulle sellainen paikka.”

Miten tavalliset kuluttajat voivat suojella käsityömenetelmiä ja valmistustaitoja, jotka ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon?

Aamu: “Nykyisin esimerkiksi Japanissa nuorisolle on hyvin tärkeää tietää, mikä tuotteen alkuperä on ja mistä se on tehty, sillä vanhoja käsityöperinteitä arvostetaan. Pienissä käsityöläiskylissä valmistettuja perinteikkäitä vaatteita pidetään muodikkaina myös Tokiossa.”

Johan: “Olennaista on nimenomaan tietää ja ymmärtää, miten tuote on tehty, kuinka paljon aikaa ja taitoa sen valmistaminen on vaatinut. Silloin tuotetta myös arvostaa ja käyttääkin täysin eri tavalla. Arvostuksen myötä myös tuotteen elinikä pitenee huomattavasti.”

Olette mukana Fiskars Village Art & Design Biennalen Tehdas-näyttelyssä. Mitä esittelette Fiskarsissa?

Johan: “Esittelemme Fiskarsissa itse asiassa melko surullisen valmistustarinan, joka kertoo jatsarisaappaista. Ne ovat Pohjanmaalla valmistettuja perinteisiä miesten tanssisaappaita. Kävimme kauan sitten Pohjanmaalla ja saimme käyttöömme hyväkuntoisia puisia saapasmuotteja, joita jatsarisaappaiden valmistukseen on käytetty. Muotit ovat veistoksia jo itsessään ja hyvin harvinaisia, sillä niitä ei enää nykypäivänä juurikaan valmisteta. Saappaissa käytettävät nahat valmistettiin nahkatehtaalla Lapualla ja värikkäät kankaat Kankaanpäässä. Valitettavasti tarina sai ikävän päätöksen viisi vuotta sitten, kun Lapuan nahkatehdas lopetti toimintansa. Se tarkoitti myös saappaiden valmistuksen päättymistä meidän osaltamme. Tämän surullisen tarinan kerromme Fiskarsissa.”

Aamu: “Lapualla valmistettiin maailman parasta nahkaa. Kun tehdas suljettiin, tiedustelimme italialaisilta nahkavalmistajilta, jos he olisivat voineet valmistaa nahat tarpeidemme mukaisesti. Suomalaisissa sääolosuhteissa vaadittavan paksun nahan valmistaminen on hankalaa ja kallista, eikä kalliiden jatsarisaappaiden valmistaminen siellä olisi ollut järkevää”

Kuuntele koko haastattelu täältä. Ohjelman soittolistan valitsi Tehdas-näyttelyn kuraattori Anniina Koivu, lue haastettelu täällä. Helsinki Design Weekly perjantaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Ohjelman mahdollistavat kumppanimme Modeo ja Designmuseo.

Kuvat: Onoma / Topi Pakarinen