Mitä juristien tulee oppia muotoilijoilta?

Pienellä printillä ja monimutkaisilla lakipykälillä varustetut monisivuiset juridiset asiakirjat aiheuttavat vastaanottajissa stressiä ja ahdistusta. Miten muotoilun ja viestinnän avulla tehdään käyttäjäystävällisempiä oikeusprosesseja ja ymmärrettäviä dokumentteja?

Pienellä printillä ja monimutkaisilla lakipykälillä varustetut monisivuiset juridiset asiakirjat aiheuttavat vastaanottajissa stressiä ja ahdistusta. Miten muotoilun ja viestinnän avulla tehdään käyttäjäystävällisempiä oikeusprosesseja ja ymmärrettäviä dokumentteja?

Helsinki Design Weeklyn Ida Kukkapuron ja Anni Korkmanin kanssa studiolla aiheesta keskustelivat Laura Franck palvelumuotoilutoimisto Hellonista ja oikeusmuotoilija, juristi Nina Toivonen.

Miksi monimutkaiset asiakirjat tai sopimukset aiheuttavat stressiä vastaanottajassa?

Nina: “Ihmisellä on assosioiva mieli, mikä tarkoittaa sitä, että yhdistämme uusia asioita jo ennestään tuttuihin asioihin. Oikeudelliset asiat usein yhdistetään ongelmiin ja vaikeuksiin, jolloin meitä alkaa ahdistaa.”

Laura: “Toinen syy on epätietoisuus. Kun vastaanottaa sopimuksen tai asiakirjan, vastaanottajalle ei ole aina selkeää, mikä paperissa on juuri hänelle oleellista ja tärkeää tietoa. Tiedämme, että dokumentti sisältää jotakin meitä koskettavaa. Jos emme löydä tietoa nopeasti ja helposti, ajatus koko asiakirjan huolellisesta läpikäynnistä aiheuttaa stressiä.”

Miten muotoilu voi tehdä asiakirjoista modernimpia ja avoimempia?

Nina: ”Ajattelen, että oikeudella ja muotoilulla on samanlaiset tavoitteet. Oikeuden tarkoituksena on ratkaista konflikteja ja suojella heikommassa asemassa olevaa. Siksi on sääntöjä, jotka auttavat tunnistamaan konfliktitilanteessa kumman etu on kyseisessä tapauksessa etusijalla. Muotoilun tavoite on melko samanlainen. Nostamme muotoilun avulla ympäristöstämme esiin sellaisia asioita, joita ei ehkä muuten tulisi huomioitua. Muotoilulla asioita pyritään suunnittelemaan käytettäviksi moninaisille ryhmille.”

Laura: “Muotoilun avulla halutaan palvella dokumentin saajaa, eli asiakasta, mutta samaan aikaan oikeudellinen muotoilu palvelee myös yritystä. Yritys, joka lähettää selkeämmin muotoiltuja asiakirjoja saa myös oman viestinsä paremmin perille.”

Nina: “Muotoilu toimii oikeuden toteutumisen välineenä. Se tehostaa ja voimistaa oikeuden pyrkimyksiä.”

Mitä jokaisen juristin tulisi oppia muotoilijalta?

Laura: “Juristien tulisi oppia muotoilijoilta käyttäjälähtöisyyttä. Juristit eivät aina lähde kovin innokkaasti mukaan tämänkaltaiseen ajatteluun ja toimintaan, koska taustalla on pelko siitä, että uudenlainen muotoilu vaarantaisi oikeudellista sisältöä – vaikka siitä tässä ei ole ollenkaan kyse. Kaiken ydin on, että asiakirjojen sisältö on yhä juridisesti pätevää, mutta muotoilun avulla se saatetaan sellaiseen muotoon, jota vastaanottajan on helpompi ymmärtää. Tämä vaatii juristeilta rohkeutta ja heittäytymistä nähdä, että kysessä on täydentävä osaamisalue, joka palvelee myös heitä.”

Nina: “Muotoilu on tapa soveltaa oikeutta. Jotta olisi hyvä juristi, täytyy osata soveltaa. Juridinen tieto täytyy osata muokata sellaiseen muotoon, että viesti menee selkeästi läpi.”

Kiinnostuitko aiheesta? Legal Design Summit järjestetään Kaupungintalon juhlasalissa 13.9. Tapahtuma on osa Helsinki Design Weekiä.

Kuuntele koko haastattelu täältä. Soittolistan ohjelmaan valitsi co-designin professori Sampsa Hyysalo, lue haastettelu täällä. Helsinki Design Weekly perjantaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Ohjelman mahdollistavat kumppanimme Modeo ja Designmuseo.

Kuva: Korkeimman hallinto-oikeuden istunto Valtionneuvoston linnassa / Helsingin kaupungin museo