Suomalaista ja ruotsalaista muotoilua pääkonsulien residensseissä New Yorkissa

New Yorkin toukokuisella designviikolla järjestetty sarja Design Diplomacy -keskusteluja avasi ovet pohjoismaisten pääkonsulien residensseihin Manhattanilla. Pääsimme kurkistamaan Suomen ja Ruotsin residensseihin Manhattanin Upper East Sidella.

New Yorkin toukokuisella designviikolla järjestetty sarja Design Diplomacy -keskusteluja avasi ovet pohjoismaisten pääkonsulien residensseihin Manhattanilla. Pääsimme kurkistamaan Suomen ja Ruotsin residensseihin Manhattanin Upper East Sidella.

Vaikka Suomen New Yorkin pääkonsulin residenssi sijaitsee Manhattanin Upper East Sidella keskellä kaupungin vilskettä, on luonto yllättävän lähellä. Residenssi on aivan keskuspuiston laidalla, ja yhdennentoista kerroksen asunnosta avautuu upea näkymä vehreän puiston yli. Kaikista Suomen pääkonsulien virka-asunnoista New Yorkin residenssi on pinta-alaltaan pienin, mutta näköala on varmasti yksi häikäisevimmistä.

Asunto on toiminut Suomen pääkonsulin residenssinä vuodesta 1965. 21-kerroksisen valkotiilitalon on suunnitellut newyorkilainen arkkitehti Robert L. Bien. Rakennus valmistui vuonna 1963, ja siitä tuli osuuskunta viisi vuotta myöhemmin. Tällöin myös Suomen valtiolle tarjoutui mahdollisuus ostaa vuokralla ollut asunto omakseen, ja tähän päivään mennessä se on toiminut tusinan pääkonsulin kotina.

Alvar Aallon suunnittelema Paimio-tuoli on paraatipaikalla Suomen residenssin olohuoneessa.

Design Diplomacy -tapahtuma avasi residenssin ovet nyt ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle, mutta kutsuvierastilaisuuksia asunnossa järjestetään vuosittain kymmeniä. Tila toimiikin samalla näyteikkunana suomalaiselle taiteelle ja muotoilulle. Muun muassa Matti Kujasalon, Per Steniuksen ja Marjatta Tapiolan teokset on lainattu Kiasman kokoelmasta.

Tilana residenssi on kodikas ja intiimi. Valoisaan olohuoneeseen on valittu Artekin vaaleat, luonnonväriset satulavyötuolit ja A810-lattiavalaisimet. Paraatipaikalla puistoon avautuvan ikkunan edessä seisoo Aallon Paimio-tuoli. Ruokasalin keskipiste on Eliel Saarisen näyttävä ruokailuryhmä, jonka yllä riippuu Seppo Kohon Secto Designille suunnittelemia puisia valaisimia.

Suomen residenssin ruokailuhuoneen pöytä on Eliel Saarisen suunnittelema.

Design Diplomacy -illan keskusteluparina nähtiin arkkitehti Alex Mustonen ja taiteilija Matthew Day Jackson. Suomalaisia sukujuuria omaava Mustonen on New Yorkista käsin toimivan Snarkitekture -arkkitehtitoimiston perustaja ja osakas. Myös amerikkalaisella Jacksonilla on yhteyksiä Suomeen. Hänen taidenäyttelynsä Maa avautui juuri Mäntässä, Serclachiuksen taidemuseo Göstassa. Milanon designviikoilla huhtikuussa lanseerattiin Jacksonin Made by Choice -yritykselle sunnittelema Kolho-huonekalusarja. Design Diplomacy -illan keskustelu Suomen residenssissä avasi muun muassa Mustosen ja Jacksonin uran suurimpia haasteita, sekä heidän uraansa eniten vaikuttaneita henkilöitä.

Suomen Design Diplomacy -tilaisuuteen oli kutsuttu keskustelijoiksi taitelilija Matthew Day Jackson ja arkkitehti Alex Mustonen.

”Yksi isoimmista haasteista itselleni on ajan ja tilan löytäminen sille, että pystyy katsomaan asioita objektiivisemmin ja kauaskatsoisemmin”, kertoi Mustonen haasteistaan, ja Jackson oli samoilla linjoilla: ”Isoin haaste on antaa itselleen tilaa tarkkailla ja mietiskellä – antaa itselleni lupa katsoa taaksepäin, mitä olen tehnyt.”

Ruotsin residenssi Park Avenuella

Ruotsia edustetaan New Yorkissa yhdessä kaupungin arvokkaimmista miljöistä. Residenssin osoite, 600 Park Avenue, sijaitsee Upper East Siden historiallisella alueella, joka on tunnettu kaupungin varakkaiden ja silmäätekevien asuinpaikkana.

Residenssirakennus – arkkitehti James Gamble Rogersin vuonna 1911 suunnittelema yksityinen palatsi – on New Yorkin mittapuulla vanha. 1980-luvulla rakennus oli jopa purku-uhan alla, kun tilalle kaavailtiin isompia toimisto- ja asuinrakennuksia. Onneksi historiallinen alue kuitenkin päätettiin suojella, ja rakennus sai jäädä paikoilleen.

Ruotsin pääkonsulin residenssin Karl Johan -huoneen seinien sininen sävy kuvastaa sekä Ruotsia että Yhdysvaltoja.

Ruotsin pääkonsulin residenssinä 600 Park Avenue on toiminut vuodesta 1946. Vuosien varrella rakennukseen on ehditty tehdä useita muutoksia, jotka jo välillä häivyttivät sen alkuperäistä tyyliä ja kulttuuriarvoa. Siksi residenssi haluttiin palauttaa entiseen loistoonsa, ja Ruotsin valtion kiinteistövirasto teetti siihen vuosina 2012–2013 ison restaurointihankkeen. Nyt Park Avenuelle aukeava kalkkikivinen julkisivu on jälleen yhtä komea kuin rakennusaikanaan.

Residenssin sisätiloissa 1900-luvun alun amerikkalainen arkkitehtuuri kohtaa ruotsalaisen nykymuotoilun. 1910-luvulle tyypillistä väriskaalaa, seinien alkuperäisiä mahonkipanelointeja ja puulattioita täydentävät ruokailuhuoneessa Josef Frankin modernit tuolit ja tarjoilupöytä, seinällä loistavat Gunnar Cyrénin messinkivalaisimet. Tummasävyisessä kirjastohuoneessa katse kiinnittyy ensimmäisenä Frankin Svensk Tennille suunnittelemaan sohvaryhmään.

Ruotsin residenssin aulan pronssin värinen katto on peräisin 1920-luvuilta.

Design Diplomacy -keskustelulle puitteet tarjosi alakerran olohuone. Keskustelijoiksi oli kutsuttu kaksi tekstiilisuunnittelijaa, joita yhdistää kiinnostus luonnollisiin materiaaleihin ja pitkäikäisten tuotteiden suunnitteluun. Ruotsalaissyntyinen, new yorkilaistunut kodin tekstiilejä tuottavan Arean perustaja Anki Spets, ja amerikkalaisen Eskayel-tekstiilistudion perustaja Shanan Campanaro keskustelivat Design Diplomacy  -korttipelin äärellä muun muassa siitä, tarvitaanko maailmaan enää uusia esineitä. Sekä Spets että Campanaro olivat yksimielisesti sitä mieltä, että ei tarvita. Entä mitä suunnittelijat haluaisivat muuttaa kotikaupungissaan?

Ruotsin Design Diplomacy -tilaisuuden keskustelijoina olivat tekstiilisuunnittelijat Anki Spets ja Shanan Campanaro.

”Haluaisin, että luovuttaisiin muovisista take-away-pakkauksista”, vastasi Campanaro. Spets taas kiinnittäisi huomiota julkiseen liikenteeseen: ”New York on yksi harvoista amerikkalaisista kaupungeista, joissa on toimiva julkisen liikenteen järjestelmä, mutta siinä on paljon parantamisen varaa.”

Ruotsin residenssin kirjasto.

NYCxDESIGN täyttää New Yorkin muotoilulla

ICFF-kalustemessujen ympärille rakentunut NYCxDESIGN on vuosittain toukokuussa järjestettävä muotoilufestivaali, joka levittäytyy New Yorkin kaikkiin viiteen kaupunginosaan. Ohjelmistoon kuuluu satoja erilaisia tapahtumia: näyttelyitä, installaatioita, messuja, keskustelutilaisuuksia, tuotelanseerauksia ja avoimia ovia, jotka houkuttelevat mukaansa vuosittain satoja tuhansia kävijöitä. Järjestyksessään seitsemäs NYCxDESIGN järjestettiin tänä vuonna 10.–22.5.

Yleisöä Ruotsin Design Diplomacy -tilaisuudessa.

Helsinki Design Weekin luoma Design Diplomacy -tapahtumakonsepti nähtiin nyt ensimmäistä kertaa Amerikassa. Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan New Yorkin pääkonsulaattien ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin yhteistyössä järjestämä keskustelusarja kutsui pohjoismaisia ja New Yorkissa vaikuttavia muotoilijoita keskustelemaan arvokkaissa diplomaattisissa puitteissa.

Helsinki Design Weekin Design Diplomacy avaa jälleen 13 ulkomaalaisen suurlähetystön residenssit syyskuussa.

Kuvat: Consulate General of Finland /Kathryn Ryan ja Consulate General of Sweden / Emmy Frost