Tule tapaamaan muotoiluresidenssin osallistujia Designmuseolle

HIAPin muotoiluresidenssi käy kahdeksatta vuottaan ja esittelee tänä vuonna ensimmäistä kertaa kolme kansainvälistä muotoilijaa, joiden työt ilmentävät nykyaikaista kansainvälistä muotoilukulttuuria. Arkkitehdit Anna Burlakova Venäjältä ja Luke Jones Briteistä sekä muotoilija-esiintyjä Jérémy Gaudibert Suomesta keskustelevat residenssin aikaisista suunnitelmistaan paneelissa, joka pidetään Designmuseossa keskiviikkona 5.6.

HIAPin muotoiluresidenssi käy kahdeksatta vuottaan ja esittelee tänä vuonna ensimmäistä kertaa kolme kansainvälistä muotoilijaa, joiden työt ilmentävät nykyaikaista kansainvälistä muotoilukulttuuria. Arkkitehdit Anna Burlakova Venäjältä ja Luke Jones Briteistä sekä muotoilija-esiintyjä Jérémy Gaudibert Suomesta keskustelevat residenssin aikaisista suunnitelmistaan paneelissa, joka pidetään Designmuseossa keskiviikkona 5.6.

Otsikolla The Melting Platform Burlakova, Jones ja Gaudibert pureutuvat nykymaailman, sekä luonnon että teknisten alustojen syvän muutoskokemuksen aiheuttamiin epävarmuuden tunteisiin.

Anna Burlakova opiskeli Uralin arkkitehtuurin ja taiteen valtionakatemiassa ja toimii nykyisin Moskovassa. Hän on arkkitehtinä Megabudka-nimisessä toimistossa aloitettuaan työt muutama vuosi sitten suunnittelemalla lapsille tarkoitettuja tiloja. Burlakova on sittemmin osallistunut lasten työpajoihin sekä osallistaviin projekteihin ja alkanut niiden perusteella ymmärtää ja tavoitella leikillisyyttä ja lapsuustiloja. Burlakovaa kiinnostavat leikin ja toiminnan aikaiset tilakehitys- ja vaikutusmahdollisuudet, joten residenssin aikana hän aikoo suunnitella leikkitilan.

 

Anna Burlakova.

”Leikin maailma on minusta jännittävä ja hauska osa arkkitehtuuria. Toivon saavani residenssistä aiheeseen vaihtoehtoista ammatillista näkemystä ja apua. On kiinnostavaa, että kaikki ymmärtävät ja tuntevat leikin käsitteen, koska lapsuuden leikkipaikat pysyvät aina mukanamme.”

Jérémy Gaudibert toimii monella alalla tuote- ja graafisesta suunnittelusta tanssiin, sekä itsenäisenä toimijana että opettajana. Hän on kotoisin Ranskasta, mutta asettui Helsinkiin vuoden 2017 lopulla. Eri alojen ja kiinnostuksenkohteiden välinen kitka on sytyttänyt innon tutkimusprojekteihin ja viralliset määritelmät ylittäviin kytköksiin.

Jeremy Gaudibert. Kuva: Maarit Kytöharju

Gaudibert kyseenalaistaa materiaalien ja työvoiman käytön tuotantoprosesseissa, kehittää stimuloivia ja osallistavia kuvia sekä laitteita ja pyrkii niiden kautta edistämään muotoilun tekemisestä nauttimista.

Luke Jones on lontoolainen arkkitehti ja tutkija. Hän on töissä Mador Architects -yrityksessä ja luennoi arkkitehtisuunnittelusta Cass School of Art, Architecture and Design -oppilaitoksessa. Jones käyttää spekulatiivista muotoilua ja kerrontaa tutkiessaan materiaaleja, tekniikan kehitystä, muodonmuutoksia ja vieraantumista. Hän toimii monilla eri alustoilla ja niiden välillä.

Jones kirjoittaa esimerkiksi spekulatiivista scifiä kumppaninsa Anna Millin kanssa nimellä Mill + Jones, tutkii arkkitehtuurin ja urbanismin historiaa ja tulevaisuutta podcastin About Buildings + Cities muodossa ja toteuttaa kaupunkiekologiaan, alustoihin ja ”laajennettuun älyyn” liittyviä projekteja osana Heat Islandia.

Luke Jones.

”Residenssin aikana aion tutkia spekulatiivisesti Suomen ja koko Euroopankin puu- ja metsäteollisuuksia. Minua on jo pitkään kiinnostanut se, että hiilestä irtautuminen tuntuu lisäävän ristiriitaisia prosesseja. Toisaalta kiertotalouksien ja hiilen vähentämisen myötä lähennytään paikallisia materiaaleja, kuljetusten lopettamista ja aihealueen uutta ”puhetapaa”. Lisääntyessään halutun lainen käytös, kuten päästötön tuotanto, kuitenkin lisää erikoistumista, huipputeknologisia ratkaisuja ja skaalautuvuutta eli entistä isompia ja suurempia joukkoja palvelevia tuotantolaitoksia, jotka sijaitsevat entistä kauempana.”

Burlakovan leikkikenttä asuinkorttelin keskellä.

Vuoden 2018 Muotoiluresidenssin tavoin tämän vuoden ohjelma tuottaa sarjan tapahtumia, jotka antavat mahdollisuuden dialogiin ja vuorovaikutukseen ohjelman toimijoiden kanssa. Keskusteluissa peilataan ideoita ja käytäntöjä, jotka ilmentävät nykyisiä ja muodostumassa olevia vuorovaikutteisen rakennetun ympäristömme kulttuureja. Tämä tilaisuus on sarjan ensimmäinen. Keskusteluun osallistuvat myös Designmuseon koulutuskoordinaattori Hanna Kapanen, Helsinki Design Weekin ja Helsinki Design Weeklyn ohjelmajohtaja Anni Korkman ja Muotoiluresidenssin ohjelmakuraattori Martin Born.

Jeremy Gaudibertin esitys.

HIAP Muotoiluresidenssi on Helsingin kansainvälisen taiteilijaohjelman eli HIAPin, British Councilin ja Strelka-instituutin yhteishanke, jossa kumppaneina toimivat Designmuseo ja Helsinki Design Week. Residenssiä tukevat Suomen Moskovan lähetystö ja pääkonsulaatti sekä Pietarin Suomen instituutti.

Tervetuloa paneelikeskusteluun Designmuseoon keskiviikkona 5.6. klo 16.30. Lue lisää.