Viisi uutista Helsinki Design Weekiltä

Vuoden teema Oppimisilmasto läpileikkaa kaiken ohjelman. Kaupungintalo muuttuu Ilmastokouluksi, Erottaja2 -renessanssipalatsissa on viisi kerrosta näyttelyitä ja kävijät saavat ranteeseensa rannekkeen.

Vuoden teema Oppimisilmasto läpileikkaa kaiken ohjelman. Kaupungintalo muuttuu Ilmastokouluksi, Erottaja2 -renessanssipalatsissa on viisi kerrosta näyttelyitä ja kävijät saavat ranteeseensa rannekkeen.

  1. Kaupungintalolle rakennetaan ilmastovaikuttamisen kartta

Ilmastokoulussa jokainen oppitunti rakentaa ymmärrystä siitä, mitkä ovat vaikuttavia tekoja ilmastomuutosasioissa. Erilaiset teemat kuten liikenne, asuminen, ruoka ja rakentaminen sekä erilaiset haasteet, yhteiskunnalliset ilmiöt ja konteksti vaikuttavat siihen millaisilla ratkaisuilla tulevaisuutta rakennetaan. Kaupunkilaisille ja yrityksille suunnatussa Ilmastokoulussa käsitellään viikon aikana näitä kaikki näkökulmia. Designin avulla syntyy eri palasista lopulta yhteinen ”iso kuva”, ilmastovaikuttamisen kartta.

Ilmastokoulun järjestävät Helsingin kaupunki ja Helsinki Design Week yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa.

Vuosi-ilmeen on suunnitellut Helsinki Design Weekin graafikko Jenni Väre.
  1. Päänäyttelyt renessanssipalatsissa

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikan Erottaja 2:n neljä kerrosta on täynnä näyttelyitä. Jokaisessa Room with a view -huoneessa tarjoillaan näkökulma suunnittelutyöhön. Osallistujat edustavat muotoilun kenttää laajasti ja mukaan on kutsuttu muun muassa Hakola, Typocraft -näyttely, Nomen Nescio, Grafia, Trash Design ja Helsieni.

DesignPartners19 tuo yhteen eri alojen luovat tekijät ja saattaa yhteen toimijoita, joilla saattaa olla yhteistä enemmän kuin ensin ajattelisi. Mukana ovat muun muassa Poiat, Naava ja Metsähallitus.

Erottajalla esitellään myös Helsinki Design Awards -finalistit ja Design Diplomacy -korttipelin uudet pelaajat. Saman katon alta löytyvät lisäksi Helsinki Design Weekin festivaali-info ja lipunmyynti, kauppa, keskustelutilaisuuksia ja työpajoja.

  1. Muotoilua viileämmälle planeetalle – Espoossa

Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella Designs for a Cooler Planet –näyttelykokonaisuus esittelee syyskuun ajan kestävämpiä elämäntapoja tukevia ratkaisuja. Otaniemen gallerioissa on esillä kymmenen monialaista näyttelyä, joissa voi tutustua tulevaisuuden risteilijöihin, rakennusjätteestä tehtyihin huonekaluihin, ekologisiin tekstiileihin, uusista materiaaleista tehtyihin tuotteisiin, kaupunginosan osallistavaan kehittämiseen sekä Aallon kuratoimiin Suomen Milanon Triennalen ja Venetsian Biennalen näyttelyihin.

Lasten designviikon ilme on myös Jenni Väreen käsialaa.
  1. Maailmanparannuskoneita Annantalolla

Ensimmäistä kertaa Annantalolla järjestettävällä Lasten designviikolla voi seikkailla Etana Editionsin ja Suomun suunnittelemalla Muotoilun löytöretki -polulla. Lukuisat työpajat tarjoavat tapoja hyödyntää kierrätettyjä materiaaleja ja kannustavat keksimään ratkaisuja kestävämmän maailman puolesta. Annantalolla kootaan koneita atk-romusta, tutkitaan värejä oikeita koeputkia ja pipettejä apuna käyttäen sekä rakennetaan seinävaatetta oppien samalla korjaamaan vaatteita ja tekstiilejä.

Lasten designviikon arkipäivien ohjelma on suunnattu etenkin kouluille ja päiväkodeille, mutta tekemistä ja avoimia työpajoja on tarjolla ihan kaikille. Päähulina on viikonloppuna 14.–15.9.

  1. Bamburanneke ranteeseen ja menoksi

Tapahtumarikkaan designviikon sadat tapahtumat voivat aiheuttaa kävijälle runsaudenpulan kokemuksen. Jotta kävijät löytäisivät heitä kiinnostavat tapahtumat, Helsinki Design Week kehittää uutta HDW-passia. Rekisteröitymällä kävijä saa ranteeseensa pehmeästä bambusta tehdyn rannekkeen, ja sähköpostiinsa tietoa juuri häntä koskevista tapahtumista, keskustelutilaisuuksista ja näyttelyistä. Passilla saa alennuksen Erottaja 2:n pääsylipusta.

 

Lue lisää Helsinki Design Weekin vuosi-ilmeestä ja sen taustasta Jenni Väreen Weekly Mix -haastattelusta.