Helsinki Design Awards 2019 juhlii suomalaista muotoilua ja palkitsee alan huipputekijöitä

Suomalaisen muotoilun merkittävintä juhlaa vietetään syyskuussa järjestettävässä Helsinki Design Awards -gaalassa, jossa palkitaan vuosittain suomalaisia muotoilijoita ja suunnittelijoita sekä alalla vaikuttaneita yrityksiä ja yhteisöjä. Alan ammattilaisten muodostama tuomaristo sekä festivaaliyleisö valitsevat voittajat neljässä eri kategoriassa: tuote, teko ja lupaus sekä elämäntyö.

Suomalaisen muotoilun merkittävintä juhlaa vietetään syyskuussa järjestettävässä Helsinki Design Awards -juhlassa, jossa palkitaan vuosittain suomalaisia muotoilijoita ja suunnittelijoita sekä alalla vaikuttaneita yrityksiä ja yhteisöjä. Alan ammattilaisten muodostama tuomaristo sekä festivaaliyleisö valitsevat voittajat viidessä eri kategoriassa: tuote, teko, lupaus ja elämäntyö sekä yleisön suosikki.

Helsinki Design Awards palkitsee tekijöitä ja muotoilua edistäneitä organisaatioita sekä innovaatioita, jotka on toteutettu viimeisen vuoden aikana. Helsinki Design Weekin Oppimisilmasto-teemaa mukaillen finalistien valinnassa painotetaan kestävyyttä ja ympäristöystävällisten ratkaisujen kehitystä ja edistämistä.

Palkinnonsaajat valitsee tuomaristo, johon kuuluvat muotoiluhistorioitsija Kaisu Savola, ilmastonmuutosstrategioiden ja systeemisten ratkaisujen asiantuntija Jussi Impiö, kuraattori Suvi Saloniemi, professori Yrjö Sotamaa, suunnittelija Aleksi Kuokka sekä Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman.

Finalistien työt ovat esillä Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikassa Erottaja2-palatsin ensimmäisen kerroksen kaikille avoimissa näyttelytiloissa koko Helsinki Design Weekin ajan. Sen yhteydessä festivaalikävijät sekä Weeklyn lukijat saavat äänestää suosikkiaan. Äänestyksen perusteella jaetaan yleisön suosikki -palkinto.

Tuomaristo:

Kuva: Sanna Lehto

Kaisu Savola, muotoiluhistorioitsija ja kuraattori

Muotoiluhistorioitsija, kuraattori ja Aalto Yliopiston tohtoriopiskelija Kaisu Savolan tutkimus  keskittyy muotoilun keinoihin, joita hyödynnetään kestävämmän ja tasa-arvoisemman maailman kehittämiseen. Hänen viimeisimpiin töihin lukeutuu muun muassa Suomi-paviljongin kuratointi vuoden 2019 Milanon triennaaliin.

Jussi Impiö, vanhempi asiantuntija

Jussi Impiö on ilmastonmuutosstrategioiden ja systeemisten ratkaisujen vanhempi asiantuntija Demos Helsingillä. Ennen työtään Demos Helsingissä Impiö oli Nokian Nairobin tutkimuskeskuksen perustaja ja johtaja vuodesta 2007 vuoteen 2013 asti. Myöhemmin vuonna 2013 Impiö perusti nuorten työllistämiseksi Fuzu-mobiilipalvelun, jolla on kolme miljoonaa käyttäjää Itä-Afrikassa. Impiö on opiskellut teollista muotoilua ja antropologiaa.

Kuva: Elina Simonen

Suvi Saloniemi, kuraattori

Intendentti Suvi Saloniemi vastaa vuonna 1873 perustetun Designmuseon näyttelyiden kuratoinnista. Saloniemi on erikoistunut skandinaaviseen muotoiluun, keräiltävään muotoiluun, kriittisiin toimintatapoihin, museoihin ja globaaleihin muotoiluverkostoihin.

Yrjö Sotamaa, professori

Yrjö Sotamaa on pitkäaikainen Taideteollisen korkeakoulun rehtori ja professori. Hän on toiminut eturivin yliopistojen, tutkimuslaitosten, yritysten ja ministeriöiden muotoilun asiantuntijatehtävissä ja professorina Englannissa, Italiassa, Itävallassa, Kiinassa, Koreassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Aleksi Kuokka, johtava suunnittelija

Aleksi Kuokka on muotoilu- ja innovaatiotoimisto Aivanin tilojen ja brändien johtava suunnittelija ja osakas. Kuokka on erikoistunut kokonaisvaltaiseen brändikokemukseen ja visuaaliseen viestintään sekä konseptien luontiin. Häntä kiinnostaa tutkia erityisesti sitä, miten brändeistä viestitään fyysisten pintojen, tilojen ja esineiden kautta.

Kuva: Kerttu Penttilä

Kari Korkman, perustaja ja johtaja

Kari Korkman on Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja sekä World Design Weeks -verkoston puheenjohtaja. Hän on 90-luvun alusta alkaen ollut mukana lukuisissa tuotekehitys- ja lanseerausprojekteissa ja kuratoinut useita muotoilunäyttelyitä ja -tapahtumia. Korkman on saanut paljon tunnustusta saavutuksistaan suomalaisen muotoilun edistämisen ja kaupunkikulttuurin aktivoimisen hyväksi. Hänet nimitettiin juuri Aalto Yliopiston kunniatohtoriksi.