Helsinki Design Week 2019 ohjelma on nyt julkaistu

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma tuo 5.–15.9.2019 Helsinkiin satoja tapahtumia muotoilun ystäville ja ammattilaisille. Koko ohjelma on nyt julkaistu!

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma tuo 5.–15.9.2019 Helsinkiin satoja tapahtumia muotoilun ystäville ja ammattilaisille. Koko ohjelma on nyt julkaistu!

Oppimisilmasto-teeman alla nähdään tänä vuonna suuria näyttelykokonaisuuksia ja Ilmastokoulu. Koko ohjelma on nyt julkaistu nettisivuillamme!

Tutustu ohjelmaan täällä!

Näyttelyt valtaavat Erottajan ja Otaniemen

Tänä vuonna tapahtuman sydän on aivan Helsingin ytimessä, muutamia vuosia tyhjillään olleessa uus-renessanssipalatsissa. Ensi kertaa kaupunkilaisille avattavassa Erottaja 2:ssa voi koko Helsinki Design Weekin ajan lainata kirjoja, nauttia kupin kahvia tai lasillisen luomuviiniä, vaellella näyttelyissä ja ihastella palatsin arkkitehtuuria. Talossa esitellään Design Diplomacy -korttipelin uudet pelaajat sekä lukuisia töitä ja installaatioita, kuten Meiju Niskalan ja Studio Sotamaan kokemuksellinen tila, Leena Kouhian keramiikkaa sekä Vuoden graafikko Lotta Niemisen töitä.

ChemArtsing with Bio-based Materials on osa Aalto-yliopiston Designs for a Cooler planet näyttelykokonaisuutta Otaniemessä.

Toinen näyttelykeskittymä löytyy Länsi-metron varrelta, Otaniemestä. Designs for a Cooler Planet -näyttelyt esittelevät ratkaisuja kestävämpään elämäntyyliin. Aalto-yliopiston yksitoista monialaista näyttelyä täyttävät kampuksen galleriat. Esillä on kaikkea tulevaisuuden kodintuotteista hiilivapaisiin kaupunginosiin.

Osana Helsinki Design Weekin ohjelmaa on luvassa myös muun muassa Erik Bruunin, Ilmari Tapiovaaran, Mert Otsamon ja Minna Parikan näyttelyt. Lisäksi juhlitaan palkittua muotoilua Vuoden nuoren muotoilijan ja Vuoden kuvittajan palkintonäyttelyissä, sekä Helsinki Design Awards -finalistien näyttelyssä.

Moniaistillisia elämyksiä

Festivaali tarjoaa elämyksiä niin kuulo-, maku- kuin näköaistillekin.

Jazztasting – Oppimisilmastokonsertti on musiikillinen makumatka big band -musiikkiin: klassikoihin, kappaleiden rakenteisiin, instrumentteihin ja orkesteriin. Tutuiksi tulevat myös musiikin moninaiset termit ja käsitteet kuten improvisointi, teemat ja dynamiikka.

Love Harvest dinner is set in the courtyard of Erottaja 2.

Avajaisviikonloppuna Suomen villiyrttiguruna tunnettu, palkittu keittiömestari Sami Tallberg loihtii Erottajalle neljän ruokalajin Love Harvest -illallisen, jonka raaka-aineet on valittu herättelemään haluja ja aktivoimaan aisteja.

Puu tuntuu -näyttely käsittelee puolestaan nimensä mukaisesti puun tuntua – sen läsnäoloa meidän käsissämme ja mielissämme. Näyttelyvieraat voivat koskettaa ja muokata osaa taideteoksista.

Näihin aiheisiin pureudutaan myös 2×2 Talks: Kaupunkitila ja mielen hyvinvointi -keskustelutilaisuudessa. Arkkitehtitoimisto Kanttia2:n ja suunnittelutoimisto Raven & Wood Agencyn järjestämä keskustelutilaisuus pureutuu kaupunkitilan suunnitteluun ja rakentamiseen psyykkisen ja emotionaalisen hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta. Miten ympäristömme vaikuttavat fyysiseen, psyykkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiimme? Miten jokapäiväiset ympäristömme tukevat kuuluvuuden tunnettamme itseemme, toisiin ihmisiin, ympäristöön, aikaan ja energiaan?

Suosikkitapahtumat saavat jatkoa

Festivaaliohjelmaan sisältyy myös viime vuosina suurta suosiota osakseen saaneita tapahtumia, kuten arkkitehtuuria ja designia työtilojen kautta esittelevä Open Studios sekä Woltin kanssa yhteistyössä järjestettävä Design Delivered. Jo toista vuotta peräkkäin Wolt ja HDW nostavat yhdessä taiteilijoita ja muotoilijoita mahdollistamalla heidän teostensa tilaamisen suoraan kotiin tutulla Wolt-tilauksella.

Design Diplomacy. Photo: Iiris Heikka

Nopeatempoinen ja jännittävä puhekonsepti PechaKucha ja suurlähettiläiden residensseissä käytävät Design Diplomacy -keskustelut kutsuvat kuulijat haastamaan käsityksensä muotoilusta. Residenssikeskustelujen lisäksi Design Diplomacy -keskusteluihin osallistuvien muotoilijoiden töitä pääsee tänä vuonna näkemään ensi kertaa järjestettävässä Design Diplomacy -näyttelyssä Erottajan 3. kerroksessa. Helsinki Design Weekin järjestämässä Data-Driven Design Dayssa 12.9. kuullaan huippuammattilaisten ajatuksia ja käytännön neuvoja datan hyödyntämisestä suunnittelussa.

Pohjoismaiden suurimmasta varastomyyntitapahtumasta Design Marketista löytyy 7.–8.9.  printtituotteisiin erikoistunut Print Market, We Jazz Recordsin järjestämä Vinyl Market sekä Little Market, josta löytyy muotoilua perheen pienimmillekin!

Helsinki Design Weekin Oppimisilmasto-teema näkyy myös marketeissamme. Myyjien valinnassa selvitämme tuotteiden tuotantotapoja aiempaa tarkemmin ja keräämme tietoja kestävästä toiminnasta kaupallisella alalla. Paras toimintatapa myyntitapahtumissa on valita aina harkiten ja panostaa laatuun entistäkin enemmän.

Lisäksi ohjelmassa on yli 150 itsenäisten tapahtumajärjestäjien tapahtumaa, jotka täyttävät kadut, galleriat, kaupat ja museot muotoilulla, arkkitehtuurilla, muodilla ja kaupunkisuunnittelulla. Luvassa on muun muassa keskusteluja, näyttelyitä, muotinäytöksiä, lanseerauksia ja juhlia.

HDW-passi pitää kävijät kärryillä

Tapahtumarikkaan designviikon ohjelma voi aiheuttaa kävijälle runsaudenpulan kokemuksen. Jotta kaikki löytäisivät heitä kiinnostavat tapahtumat, Helsinki Design Week ottaa käyttöön HDW-passin. Rekisteröitymällä kävijät saavat ranteeseensa pehmeästä bambusta tehdyn rannekkeen ja sähköpostiinsa tietoa juuri häntä kiinnostavista sisällöistä. Passilla saa myös alennuksen Erottaja 2:n pääsylipusta. Rekisteröityminen alkaa 19.8.

Tutustu koko ohjelmaan täällä.

Yhteistyökumppaneita vuonna 2019 ovat Helsingin kaupunki, Aalto-yliopisto, Metsähallitus, Finnish Design Shop, Wolt, Radio Helsinki ja Asun.
Ensimmäinen kuva: Kerttu Penttilä