Nähdäänkö Iittalan uusissa laseissa hukkalasia, murskattua keramiikkaa tai kukkia?

Opiskelijat tutkivat lasin, keramiikan ja uusien värien sekä muotojen tulevaisuutta. Ennakkoluulottomasta tekemisestä syntyi kolme salaista lasikokeilua, joiden kehittämistä jatketaan yhdessä Iittalan lasitehtaan kanssa. 

Aalto-yliopiston opiskelijat tutkivat lasin, keramiikan ja uusien värien tulevaisuutta. Valittujen projektin kehittämistä jatketaan yhteistyössä Iittalan kanssa.

Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa syyskuussa avautuva Tomorrow’s Archives -näyttely esittelee Aalto-yliopiston opiskelijoiden materiaalikokeiluja ja tarjoaa kurkistuksen tulevaisuuteen.

”Kokeiluissa näkyy opiskelijoiden ennakkoluuloton ja kokeileva asenne materiaaleja kohtaan. Opiskelijat tekivät kokeiluja, jollaisia emme olisi itse edes harkinneet tai testanneet. Yhteistyö eri taustoista ja kulttuureista tulevien opiskelijoiden kanssa tarjoaa meille uusia ajatuksia ja näkökulmia”, sanoo Iittalan designjohtaja Jeremiah Tesolin.

Sushant Passin kokeilu.

Yhteistyöstä syntyi kolme lasikokeilua, joiden kehittämistä jatketaan yhdessä Iittalan lasitehtaan kanssa. Kokeilut ja niiden nimet ovat luottamuksellisia, eikä niitä sen vuoksi nähdä näyttelyssä.

”Näissä kokeiluissa lasia on työstetty aivan uusilla tavoilla. Kokeilut saavat puoli vuotta lisäaikaa ja niitä kehitetään yhdessä lasitehtaan asiantuntijoiden kanssa. On vielä liian aikaista sanoa tulevatko kokeilut lopulta myyntiin, mutta projektit vaikuttavat lupaavilta”, Tesolin kertoo.

Hyötyä kokemattomuudesta 

Iittalan ja Aalto-yliopiston yhteistyössä opiskelijat tutkivat lasin, keramiikan, uusien värien ja materiaalien tulevaisuutta. Näyttelyn rohkeat, leikkisät ja progressiiviset kokeilut herättävät materiaalit eloon ja saavat katsojan pohtimaan, millaisia esineitä kodeissamme on tulevaisuudessa.

Linda Mandellin kokeilu.

Hankkeeseen osallistui yhteensä 43 Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijaa. Kolme erillistä kurssia sisältäneen yhteistyön aikana syntyi useita projekteja, joista lähes kaikki nähdään näyttelyssä.

”Kurssin aikana rohkaisimme oppilaita leikkimään materiaaleilla ja tekemään virheitä. Suurin osa opiskelijoista ei ollut koskaan työskennellyt lasin kanssa ja lopputulokset olivat hämmästyttäviä – joskus kokemattomuudesta on hyötyä”, kertoo professori Anna-Marie van der Lei Aalto-yliopistosta.

Vastuullisuus ja kiertotalous olivat myös tärkeitä teemoja Iittalan ja Aalto-yliopiston yhteistyössä. Opiskelijat pohtivat tuotantomenetelmien ja materiaalien uudistamista sekä miten olemassa olevia materiaaleja voisi hyödyntää uusien materiaalien tuottamisessa.

Filips Peteris Stanislavskisin kokeilu.

Opiskelijoiden kokeiluissa käytettiin muun muassa hukkalasia, murskattua keramiikkaa, kukkia ja kierrätettyä puuvillakuitua.

Näyttelyssä nähtävä The Composites -kokeilu syntyi osana uusien materiaalien ja värien projektia. Opiskelijoiden kehittämässä komposiittimateriaalissa on käytetty yhtenä ainesosana Iittalan lasitehtaan hukkalasia, ja jatkossa materiaalista tullaan valmistamaan Iittalan myymälöiden kalusteita.

Tomorrow’s Archives -näyttely Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa 6.9.–10.11.2019. Vapaa pääsy.

Tätä artikkelia on tukenut Iittala & Arabia Muotoilukeskus. Kuten kaikki sisältö Helsinki Design Weeklyssä, myös kumppaniartikkelit on tehty palvelemaan ensisijaisesti lukijoitamme.