Design Diplomacyyn ilmoittautuminen nyt auki – tapahtumat täyttyvät kovaa vauhtia

Suuren suosion saavuttaneet Design Diplomacy -keskustelut avaavat jälleen suurlähettiläiden residenssien ovet. Ilmoittautuminen on nyt käynnissä. 

Suuren suosion saavuttaneet Design Diplomacy -keskustelut avaavat jälleen suurlähettiläiden residenssien ovet. Ilmoittautuminen on nyt käynnissä. 

Helsinki Design Weekin kehittämä Design Diplomacy -keskustelutilaisuus yhdistää ainutlaatuiset puitteet rentoon keskusteluun. Tapahtuma luo merkittäviä kansainvälisiä yhteyksiä suurlähetystöjen, muotoiluammattilaisten ja yleisön välille.

Suurlähettiläiden residensseissä nähdään kaksi puhujaa: yksi kotimainen ja yksi suurlähetystön kotimaasta tuleva muotoilun ammattilainen. He kohtaavat tapahtumia varta vasten luodun korttipelin äärellä.

Britannian suurlähettilään residenssi on yksi Kaivopuiston kauniimpia villoja.

Korttipelin leikkisä ja älykäs kysymyspatteristo haastaa sekä puhujat että yleisön. Koska puhujat eivät voi valmistautua kysymyksiin etukäteen, yllätyksellisyys on taattu.

Noin puoli tuntia kestävien keskustelujen lisäksi illoissa pääsee kuulemaan kiinnostavia yksityiskohtia uniikeista tiloista ja niiden arkkitehtuurista lasillisen ääressä.

Keskustelijat vastaavat myös esinein

Residenssikeskustelujen lisäksi Design Diplomacy -keskusteluihin osallistuvien muotoilijoiden töitä pääsee tänä vuonna näkemään ensi kertaa järjestettävässä Design Diplomacy -näyttelyssä.

Näyttely on Erottaja2:n kolmannessa kerroksessa. Se esittelee Design Diplomacy -korttipeliin osallistuvien muotoilijoiden vastauksia kysymyksiin kuten millainen on täydellinen esine? Entä mikä on kaunein kohteliaisuus, jonka suunnittelutyöstä voi saada? Näyttelyssä esitellään myös rakkautta materiaaleihin sekä lempiprojekteja vuosien varrelta.

Oppimisilmasto osana keskusteluja

Tänä vuonna monilla puhujilla on sanottavaa Helsinki Design Weekin teemasta Oppimisilmastosta.

Tanskan suurlähettilään Vanhaa Kirkkopuistoa vastapäätä sijaitseva huoneisto on Helsingissä asuvien residensseistä vanhin.

Julia Lohmann

Muotoilija Jonas Edvard osallistuu Design Diplomacy -korttipeliin Tanskasta yhdessä Julia Lohmannin kanssa.

Jonas Edvard lähestyy muotoiluprosessia alkemistin tavoin kokeilemalla luonnonmateriaaleilla ja luomalla tuotteita, joiden materiaalikäsitys sijoittaa esineen kokonaan uuteen kontekstiin. Julia Lohmann on nykymuotoilun suunnittelukäytänteiden professori, joka tutkii eettisiä ja aineellisia arvojärjestelmiä kasvi- ja eläinsuhteemme pohjalta.

Lohmannin tutkimusaiheita ovat esimerkiksi kriittiset käytännöt ja muutossuunnittelu, biomateriaalit, yhteisvalmistus, museot ja residenssit, ruumiillistunut kognitio ja käytännöt tutkimustapana. Toimiessaan residenssimuotoilijana Lontoon Victoria- ja Albert -museossa Lohmann perusti ”merileväosaston” eli monitieteellisen yhteisön, joka tutki merikasvien potentiaalia muotoilumateriaalina.

Alankomaiden suurlähettilään residenssi Villa Kleineh on toiminut venäläisten ja Baltianmaiden kyplylävieraiden kesähuvilana. Huvila on yksi vanhimmista puutaloista Helsingissä.

Alankomaiden Design Diplomacy -keskusteluun osallistuvat rotterdamilainen muotoiluduo Koen Meerkerk ja Hugo de Boon sekä keraamisiin astioihin ja puuhuonekaluihin erikoistuneet Helsinkiläiset muotoilijat Salla Luhtasela ja Wesley Walters.
Koen Meerkerkin ja Hugo de Boonin intohimoinen tavoite nykyaikaisen kiertotalouden piirissä on luoda arvoa esineille, jotka on tuomittu käyttökelvottomiksi. He kohtaavat ja ratkaisevat ongelmat muotoilunäkökulmasta. He työskentelevät Bluecityssä, jossa toimii muitakin kiertotalousyrityksiä, joiden tavoitteena on täydellinen jätteettömyys.

Salla Luhtasela ja Wesley Walters ovat erikoistuneet keraamisiin astioihin ja puuhuonekaluihin. He ovat kiinnostuneet toiminnallisista, aliarvostetuista muodoista, jotka korostavat kunkin materiaalin käsinkoskevia ominaisuuksia sekä itse tuotantoprosessia.

Opiskelija-asuntolasta suurlähettilään residenssiksi

Islannin suurlähettilään residenssissä aamupalalla kohtaavat Valdís Steinarsdóttir ja Tuula Pöyhönen. Valdís Steinarsdóttir on materiaalikokeiluihin, jota kiinnostaa yhteiskunnalliset ja ympäristöongelmat. Projekteillaan hän haluaa selvittää, miksi me yhteiskuntana pidämme joitakin asioita kauniina, kiinnostavina, rumina tai loukkaavina. Tuula Pöyhönen on syvällisen perehtynyt tekstiili- ja vaatetusteollisuuden valmistusprosesseihin. Hän yhdistää mielellään uusinta muotoilua, rohkeaa brändäystä ja realistista kaupallisuutta.

Lars Sonckin ja Onni Törnqvistin suunnittelemaa Islannin suurlähettilään residenssin huoneistoa käytettiin opiskelija-asuntolana 1970-luvulla, jolloin isot huoneet ja hallit muutettiin pieniksi yksiöiksi. Asunto on ollut Islannin suurlähettilään residenssi vuodesta 1999, jolloin se kunnostettiin alkuperäiseen tyyliinsä.

Tämän olisit voinut nähdä

Tapahtumat ovat hyvin suosittuja ja keskustelutilaisuudet varataan nopeasti loppuun. Italian residenssi on jo loppuunvarattu, ja jonotuslistakin pitenee nopeasti.

Matteo Ragni.
Minna Parikka.

Vuonna 1918 rakennettua Italian residenssiä Eirassa tarjottiin alunperin Suomen aiotulle kuninkaalle Friedrich Karlille. Hän kuitenkin kieltäytyi valtaistuimesta ja Suomesta tuli tasavalta. Design Diplomacyssä Matteo Ragni keskustelee yhdessä kenkäsuunnittelija Minna Parikan kanssa.

Palkittu Matteo Ragni on kehittänyt menettelytavan, joka soveltuu erilaisten brändien taustaan ja historiaan. Ragni uskoo, että tämä on ainoa tapa, jolla muotoilija voi ottaa eettisen roolin vaikuttaessaan brändin aitoon kehityskulkuun. Minna Parikka on kenkäsuunnittelija, jonka tuotteet ovat saavuttanut suorastaan kulttimaineen. Kenkiä on nähty monilla sekä suomalaisilla että kansainvälisillä julkisuuden henkilöillä, kuten esimerkiksi Cara Delevingnellä, Taylor Swiftillä, sekä Jennereiden ja Kardashianeiden perheillä.

Lue lisää näyttelystä, puhujista, residensseistä ja rekisteröidy tapahtumiin. Keskustelut käydään englanniksi.