Harri Koskinen: “Kansallisuudella on merkitystä vain tietyissä projekteissa”

Tällä designviikolla suomalaisen Harri Koskisen uudet tuotteet ovat amerikkalaisten ja japanilaisten tuottamia. Harri kertoi Weeklylle, mihin yhteistyöprojektit pohjautuvat.

Tällä designviikolla suomalaisen Harri Koskisen uudet tuotteet ovat amerikkalaisten ja japanilaisten tuottemia. Harri kertoi Weeklylle, mihin yhteistyöprojektit pohjautuvat.

Amerikkalaisen Memo Furnituren Chroma-kalusteet esitellään 10. syyskuuta. Sarjaan kuuluu nojatuoli, sohvapöydät ja ottomaani. Pulleat ja rohkeat linjat ja kirkkaat värit kiinnittävät katseen.

Tällä designviikolla suunnittelemiasi tuotteita esittelee japanilainen ja amerikkalainen firma. Onko suomalaisen suunnittelijan työnsarka kansainvälisissä projekteissa?

Tällä hetkellä teemme toimistollamme kohtalaisen tasapainoisesti koti- ja ulkomaisten asiakkaiden kanssa projekteja. Muotoiluyrittäjän yhteistyökumppanuudet löytyvät yhteisten mielenkiintojen puitteissa, kansallisuudella on merkitystä tietyissä projekteissa. Esimerkiksi 12. syyskuuta Galleria Lemmetissä lanseerattava Iwatemo-projektin keskeisiä kumppanuustekijöitä oli juuri muotoilijoiden suomalaisuus ja ymmärrys kulttuurisista erityispiirteistä.

Miten yhteistyö Seattlessa Washingtonissa toimivan Memo Furnituren kanssa sai alkunsa?

Memon perustajajäsenet olivat tutustuneet työnäytteisiini tarkemmin erään toisen amerikkalaisen projektin yhteydessä ja ottivat siten yhteyttä. Parin keskustelutuokion jälkeen todettiin, että jaamme hyvinkin samankaltaiset näkemykset ja päätettiin kokeilla yhteistyötä. Sujuvaa on ollut.

Helsinki Design Week puhuu usein vuorovaikutteisesti kansainvälistymisestä. Mitä ajatuksia termi herättää ja onko tämä nyt sitä?

On! Muotoilutyö on aina vuorovaikutteista. Kansainvälisten asiakkaiden kanssa eniten keskustelua herättävät juuri arki ja sen eroavaisuudet, tai samankaltaisuudet. Parhain esimerkki tästä kohdallani on kuratoimani MUJI Found Suomi Finland projekti viime kesältä. Tällä hetkellä työstetään japanilaiselle asiakkaalle suomalais-japanilaista saunaa ja kylpylää. Tässä projektissa vuorovaikutteisuus on hyvinkin kokemusperäistä ja kokonaisvaltaista.

Chroma on Harri Koskisen suunnittelema julkitilakaluste kokonaisuus Seattlelaiselta Memo:lta. Chroma tuolit ja pöydät soveltuvat loistavasti luovaan työskentelyyn sekä erilaisiin työympäristöihin ja neuvottelu- ja odotustiloihin. Chroma lanseerataan Helsingki Design Weekillä.