Weekly Mix: Arkkitehti Tuomas Silvennoinen   

Jos arkkehti Tuomas Silvennoisen suunnittelema Icon Yunduan -pilvenpiirtäjä olisi musiikkia, se olisi vähän outoa, pyöreää ja rauhallista ambientia taustalle. Tuomas on mukana kertomassa kansainvälisistä hankkeistaan Helsinki Design Weekin Experiencing Beijing -tapahtumassa 9. syyskuuta. 

Arkkitehti Tuomas Silvennoisen unelmaprojektit olisivat täydellinen kesämökki ja suuri hybridirakennus. PES-Arkkitehtien osakas ja suunnittelujohtaja onkin suunnitellut jo kaikenlaista siltä väliltä sekä Suomessa että Kiinassa.

Mitä sinulla on tällä hetkellä piirustuspöydällä?

Tällä hetkellä piirustuspöydällä on aika paljon erilaisia asioita. On suuria areenahankkeita, kesämökki, päiväkoti, hotelli Helsingin keskustaan ja lentoaseman terminaalirakennuksia.

Me tehdään aika monenlaisia juttuja täällä. Meitä on Kalasataman toimistossa noin neljäkymmentä.

Helsinki Airport

Toimistonne on työskennellyt pilvenpiirtäjien, monitoimiareenoiden, liikenteen rakennusten ja  kulttuuri- ja taidekeskusten parissa. Mitä näistä on ollut hauskinta suunnitella? 

Vaikea sanoa mikä on hauskinta, koska se hauskuus ei ole ehkä sellainen tyydyttävin asia. Monessa hankkeessa on mukavia ihmisiä, joiden kanssa tehdään töitä. Hankkeen mielenkiintoisuus tulee sen vaativuudesta ja mahdollisuuksista. Ehkä jos ajatellaan niitä, jotka on tullut valmiiksi, niin kaikkein palkitsevin on ollut Jätkäsaaren laivaterminaali.

Toimistonne työskentelee enimmäkseen Suomessa ja Kiinassa. Mikä on suurin ero suunnittelemisessa näin erilaisiin maihin?

Arki on erilaista, mutta suunnittelu melko samanlaista.

Suomessa asiat ovat aika järjestäytyneitä. Useimmiten toiminta menee meille tuttujen ja selkeiden mallien mukaan. Kiinassa asiat ovat yllätyksellisempiä, ja joskus ne vaikuttavat meistä kaoottisilta. Toinen ero on, että hankkeet ovat isoja. Ne suunnitellaan siinä mielessä eri tavalla, että meillä on kiinalainen kumppani, joka tekee raskaimman työvaiheen, jossa laaditaan toteutussuunnitelmat. Me keskitymme luonnossuunnitteluun. Suomessa me teemme koko homman itse alusta loppuun. Siinä on iso ero.

Icon Yunduan. Kuva: Kris Provoost

Miten työt jakautuvat Kiinan ja Suomen välillä?

Meillä on kolme toimipistettä. Minun toimistoni on Kalasatamassa. Sitten meillä on toimistot Marjaniemessä ja Shanghaissa. Yhteensä meitä on yli 70. Suomen mittakaavassa olemme iso toimisto, mutta Kiinassa taas hyvin pieni.

Tällä hetkellä Kiinan töiden tekeminen sijoittuu Marjaniemen toimistoon ja Shanghaihin tietysti. Marjaniemessä kumppanini Pekka Salminen tekee parhaillaan näitä useita Kiinan hankkeita. Minä keskityn enemmän kotimaan töihin. Viimeinen iso työni Kiinassa on Icon Yunduan -pilvenpiirtäjä, joka valmistui vajaa kaksi vuotta sitten.  Kiinaan olen suunnitellut asuntoja, kaupunkivilloja, klubirakennuksen, toimistoja ja hotelleja. Monenlaisia rakennuksia.

Minkä rakennuksen olisit halunnut suunnitella itse? 

Vaikea sanoa. En oikeastaan halua ajatella sitä, koska ne on jo suunniteltu. On paljon mielenkiintoisempaa ajatella jotain, mitä ei ole vielä tehty. On paljon hienoja rakennuksia. En olisi halunnut tehdä niitä, mutta jotain yhtä hyviä.

Länsiterminaali, Helsinki. Kuva: Kari Palsila

Mikä on sellainen rakennus, jota ei ole olemassa, jonka haluisit tehdä? 

Minua kiinnostaa kaksi ääripäätä: täydellinen hyvin pieni kesämökki, ja sitten hyvin suuri hybridirakennus, jossa on paljon erilaisia toimintoja. Kiinnostaa rakennus, jossa on todella paljon erilaisia tapahtumia ja virikkeitä ihmisille. Paikka, jossa voi tehdä töitä, voi elää arjessa, ja käydä ostoksilla. Sellainen iso hybridikokonaisuus kiinnostaa todella paljon.

Icon Yunduan -tornitalo on vähän sen tyyppinen. Monessa monitoimiareenahankkeessa on myös samaa. Hankkeiden ytimessä on monitoimiareena. Siihen liitetään muita toimintoja, jotta rakennus ei kuolisi silloin, kun siellä ei ole ottelua tai konserttia. Omissa töissäni olen sivunnut asiaa. Se on erittäin mielenkiintoinen tapa kehittää kaupunkia ja arkkitehtuuria.

Helsinki Garden.

Luuletko, että sellaisia rakennuksia tulee enemmän? 

Luulen, että se on kasvava ilmiö. Ajatellaan vaikka kauppakeskusta, joka on sellaisenaan vähän kuoleva instituutio. Monipuolisissa keskuksissa pitäisi olla asumista, kulttuuria, elämyksiä ja sellaisia palveluita, joita ei voi ostaa sähköisesti. Olen ihan varma, että sellaiset hyvin monipuoliset kohteet lisääntyvät.

Mitä musiikki merkitsee sinulle?

Musiikki on aina läsnä. Se ei tarkoita, että kuuntelisin koko ajan musiikkia. Itse asiassa kuuntelen autossa enemmän puheohjelmia ja podcasteja, kuin musiikkia.  Seuraan mitä musiikissa tapahtuu omien kiinnostusteni kautta ja kuuntelen aika laajasti erilaista musiikkia. Siihen suoratoistopalvelut tarjoavat hyvän mahdollisuuden. Niitä on kiva tutkiskella.

Millaista musiikkia kuuntelette toimistossa?

Kun istun tässä puhelinkopissa ja katson ympärilleni, niin osa porukkaa pitää kuulokkeita ja kuuntelee mitä kuuntelee. Mutta sitten, kun on joku erityinen hetki, niin kyllä me laitetaan musiikki päälle. Taustamusiikkikulttuuria meillä ei täällä ole.

Auttaako musiikki sinua inspiroitumaan töissä?

Minua on elämässäni eniten kiehtoneet jo vuosikymmeniä, Bruce Springsteen ja Johann Sebastian Bach. Niihin en koskaan kyllästy. Sillä välillä on kuitenkin paljon kaikenlaista. Ehkä nämä kuvastavat sitä skaalaa.

Bruce Springsteenin uusi levy Western Stars, on älyttömän hyvä.

Icon Yunduan. Photo: Kris Provoost

Jos Icon Yunduan -pilvenpiirtäjä olisi biisi, niin mikä biisi se olisi? 

Se ei olisi biisi, vaan vähän outo ambient tausta. Se olisi pyöreä, rauhallinen ja vähän omituinen äänimaailma.

Tuomas kertoo kansainvälisistä projekteissaan Helsinki Design Weekin Experiencing Beijing -tapahtumassa 9.9.2019 klo 16.30 Sofia Future Farmiss. Tervetuloa kuulemaan lisää!