Helsinki Design Awards 2019 voittajat

Vuoden 2019 Helsinki Design Awards voittajat ovat nyt julki: Pekka Korvenmaa saa Elämäntyö-palkinnon, Compensate nimitetään Vuoden lupaukseksi, Samuji palkitaan Vuoden teosta ja Varjo VR-1 on valittu Vuoden tuotteeksi. Yleisö äänesti suosikeikseen KWUM museon ja Fiskars Norden kirveen. 

Vuoden 2019 Helsinki Design Awards voittajat ovat nyt julki: Pekka Korvenmaa saa Elämäntyö-palkinnon, Compensate nimitetään Vuoden lupaukseksi, Samuji palkitaan Vuoden teosta ja Varjo VR-1 on valittu Vuoden tuotteeksi. Yleisö äänesti suosikeikseen KWUM-museon. 

Voittajien ja finalistien työt ovat esillä Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikassa Erottaja2-palatsin ensimmäisen kerroksen kaikille avoimissa näyttelytiloissa koko Helsinki Design Weekin ajan.

Helsinki Design Awards palkitsee tekijöitä ja muotoilua edistäneitä organisaatioita sekä innovaatioita, jotka on toteutettu viimeisen vuoden aikana. Suomalaisen muotoilun juhlaa vietettiin keskiviikkona 11. syyskuuta Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikalla, Erottaja 2:ssa.

Tänä vuonna tuomaristo halusi painottaa valinnoissaan kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisten ratkaisujen edistämistä Helsinki Design Weekin Oppimisilmasto-teemaa mukaillen.

Elämäntyö palkinto: Pekka Korvenmaa

Korvenmaa, Pekka, Aalto-yliopisto, Aalto University, Taik, School of Art and Desing, 2011

Pekka Korvenmaa on Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Muotoilun laitoksen emeritusprofessori. Korvenmaa on kansainvälisesti tunnettu taiteen ja muotoilun historioitsija, jonka teoksia on käännetty usealle kielelle. Hän on ollut mukana laatimassa kansallista muotoilustrategiaa, jonka käytäntöön vieminen johti muotoilun merkityksen ja arvon nousun aivan uudelle tasolle, niin yksityisellä kuin julkisella puolella. Professorina Korvenmaa on avannut muotoilun, yhteiskunnan ja kulttuurin kontekstia korkeakoulun monikansalliselle opiskelijayhteisölle.

“Nyt saamani tunnustus on hieno, tärkeä. Taideteollisuus, design, väreilee niin monitahoisesti materiaalien, taiteen, taidekäsityön, digimaailman, tutkimuksen, opetuksen ja yllä ja sisällä. Ja on ihana nähdä kuinka nuoremmat polvet tekevät sen, mitä me vain toivoimme muutama vuosikymmen sitten! Sekä: en minäkään syrjään mene. Työ jatkuu!”, Pekka Korvenmaa kommentoi.

Tuomaristo perusteli valintaansa: “Korvenmaa on muotoiluntutkimuksen ja muotoiluhistorian pioneeri, joka on tehnyt pitkän uran opetuksen ja tutkimuksen parissa edistäen suomalaisen muotoilun tunnettavuutta kansainvälisesti ja kansallisesti”.

Vuoden Lupaus: Compensate

Compensate on vuonna 2018 perustettua voittoa tavoittelematon säätiö, jonka tavoitteena on pysäyttää ilmastonmuutos tarjoamalla ihmisille keinoja elää hiilinegatiivisesti. Säätiö tuo yksilöt ja yritykset yhteen tekemään konkreettisia ilmastotekoja.

Compensate tarjoaa verkkosivuillaan jokaiselle mahdollisuuden kompensoida vuosittaisen hiilijalanjälkensä sekä mahdollistaa kuluttajalle ostosten hiilipäästöjen kompensoimisen heti ostosten yhteydessä. Näin ihmiset tulevat tietoisiksi valintojensa vaikutuksesta ilmastolle ja ymmärtävät paremmin omaa hiilijalanjälkeään.  Elokuun loppuun mennessä Compensaten avulla ilmakehästä on poistettu noin 50 000 tonnia hiilidioksidia, istutettu 735 000 puuta ja suojeltu 270 jalkapallokentän verran metsää.

“Helsinki Design Awardsin Vuoden lupaus -sarjan voitto on meille suuri kunnia ja osoitus siitä, että olemme tekemässä oikeita asioita ja ilmastotoimia. Haluamme tuoda ihmisille toivoa ja mahdollisuuden vaikuttaa. Kun vastuunkantaminen tehdään mahdolliseksi yksilölle, myös vallitsevat systeemiset rakenteet alkavat muuttua sen myötä. Uskomme, että kuluttajakäyttäytyminen muuttuu nopeasti, kun hiilidioksidin hinta tehdään näkyväksi ihmisten arjessa ja ostohetkissä”, toteaa Compensaten brändijohtaja Minna Kaitala.

“Hiilidioksidipäästöjen nopea vähentäminen on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Compensaten kautta ihmiset voivat paitsi rahoittaa tärkeitä hankkeita, niin erityisesti kiinnittää huomiota oman hiilijalanjälkensä muodostumiseen ja löytää keinoja sen tehokkaaseen pienentämiseen. Mielenkiintoinen, innovatiivinen, selkeä ja läpinäkyvä kompensaatiopalvelu” tuomaristo perustelee.

Vuoden teko: Samuji

Samuji on vuonna 2009 perustettu luova studio ja lifestyle-brändi. Tavoitteena on tuottaa kestävää ja ajatonta designia: tuotteita jotka palvelevat tarkoitustaan ja joilla on tarina kerrottavanaan. Samuji-tuoteperheeseen kuuluu kahdesti vuodessa esiteltävä naistenvaatemallisto sekä syksyllä 2014 julkaistu Koti-sisustusmallisto. Samujin perustaja ja luova johtaja on suomalainen vaatesuunnittelija Samu-Jussi Koski (s.1975)

Tämä huomionosoitus tulee hyvään saumaan – varsinkin kun oma usko omaan tekemiseen on välillä hieman koetuksella. Nyt koetamme selvitä Samujin kanssa sen historian pahimmasta karikosta. Ja jos selvitään, niin juhlitaan yrityksen 10-vuotista taivalta.

“Samuji luo tuotteita, jotka kestävät kulttuurisesti ja materiaalisesti aikaa. Tuotteita, joilla on jälleenmyyntiarvoa. Yritystä ja brändiä on rakennettu kymmenen vuotta, ja kun tultiin hädän tilanteeseen, asiakassuhteet kestivät ja joukkorahoitus saatiin kasaan”, tuomaristo perustelee valintaansa.

Vuoden tuote

Varjo VR-1

Varjo VR-1 on maailman ensimmäinen täydellisellä ihmissilmän tasoisella resoluutiolla toimiva virtuaalitodellisuustuote. Varjo on vuonna 2016 perustettu suomalainen teknologiayritys joka valmistaa maailman johtavia VR/XR-tuotteita ammattilaiskäyttöön.

“Varjon visiona on ollut mullistaa ihmisen luovuus ja tehokkuus ikonisilla tuotteilla jotka saumattomasti yhdistävät todellisuuden ja virtuaalisen maailman. Tuotteiden tekemisessä ei ole tehty kompromisseja ja Varjon VR-1 tuote on noussut kansainväliseksi puheenaiheeksi ja keulakuvaksi siitä miten tulevaisuutta luodaan huipputeknologian ja huippumuotoilun yhdistelmällä.

Olemme otettuja ja iloisia siitä että onnistuneen huippumuotoilun ja huipputeknologian yhdistäminen on saanut huomiota niin kansainvälisesti kuin myös Suomessakin.”

Tuomariston mukaan “tuote on maailman paras omalla alueellaan. Se integroi monta osaamisen osa-aluetta ja tulee vaikuttamaan meidän kaikkien elämään. Tuote on jo siellä, mihin kehitys on menossa”.

Yleisön suosikki: KWUM

KWUM tarkoittaa koreaksi unelmaa – Fiskarsissa se tarkoittaa Karin Widnäsin museota. Museossa yhdistyvät puu ja keramiikka. Se on oiva esimerkki keramiikan käyttämisestä rakennuksissa. Arkkitehti Tuomo Siitonen on piirtänyt myös viereisen Studio Widnäsin, jossa yhdistyvät taiteilijan koti, työtilat ja galleria.

Suurelta osin Karin Widnäsin omista kokoelmista koostuvien näyttelyiden lisäksi museon vaihtuvissa näyttelyissä nähdään sekä kotimaisten että ulkomaisten keramiikkataiteilijoiden teoksia.

“Tämä huomionosoitus ja tunnustus kannustaa jatkamaan keramiikan korkealaatuisen ammattiosaamisen puolustamista. KWUM toimii ympärivuotisena taide- ja käyttökeramiikan foorumina. Se esittelee taide- ja käyttökeramiikkaa vaihtuvina näyttelyinä ja kokoelmina. Haluan jatkossakin puolustaa studiokeramiikkataiteen asemaa Suomessa ja siirtää eteenpäin sukupolvien aikana kehittynyttä korkeatasoista ymmärrystä materiaaleista ja tekniikoista, jotka ovat jäämässä liian vähälle huomiolle opetuksessa.

KWUM/Unelmani on, että suomalaisen korkeatasoisen muotoilun ja ammattitaitoisen taidekäsityön arvostus jatkuu sekä Suomessa että maailmalla tulevaisuudessakin.”

Tuomaristo

Finalistit on valinnut tuomaristo, johon kuuluvat muotoiluhistorioitsija Kaisu Savola, ilmastonmuutosstrategioiden ja systeemisten ratkaisujen asiantuntija Jussi Impiö, kuraattori Suvi Saloniemi, professori Yrjö Sotamaa, suunnittelija Aleksi Kuokka. Tuomariston puheenjohtaja on Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman. He valitsevat finalisteista myös voittajat.

Lue lisää Helsinki Design Awards näyttelystä.